4 τρόποι που η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις αισθήσεις σου

Οι μήνες της εγκυμοσύνης συνοδεύονται από ένα σωρό μεταβολές σε πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού. Μάθε ποιες από τις αισθήσεις σου αναμένεται να οξυνθούν και ποιες θα δουλεύουν στο… ρελαντί μέχρι να γεννήσεις!

shutterstock_109415882

Όλες οι γυναίκες θεωρούν δεδομένο ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα δουν τεράστιες αλλαγές στο σώμα τους. Η κοιλιά θα μεγαλώσει, όπως και το στήθος, τα πόδια ίσως πρηστούν, τα μαλλιά θα γίνουν πιο πυκνά, η μέση μπορεί να αρχίσει να πονάει. Ελάχιστες όμως είναι προετοιμασμένες να διαπιστώσουν διαταραχές στην όραση ή την ακοή τους! Κι όμως. Η αλήθεια είναι ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις αισθήσεις μας και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Ευτυχώς –κυρίως για τις περιπτώσεις που εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο κάποιες αισθήσεις λειτουργούν λιγότερο ικανοποιητικά από ό,τι συνήθως- οι αλλαγές αυτές είναι παροδικές και επανέρχονται συνήθως αμέσως μετά τον τοκετό ή λίγο αργότερα.

4 τρόποι με τους οποίους η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις αισθήσεις

Η γεύση και η όσφρηση ενισχύονται.

Η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να οξυνθεί ιδιαίτερα ακόμα και πριν αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Δεν είναι τυχαίο που συχνά στις ταινίες, για παράδειγμα, η ηρωίδα αρχίζει να υποψιάζεται ότι ίσως είναι έγκυος από το γεγονός ότι της «μυρίζουν» διάφορα πράγματα.

Το ίδιο ισχύει και για τη γεύση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό είναι ένας τρόπος που έχει προβλέψει η φύση προκειμένου να προστατέψει τη μητέρα (και κατά συνέπεια) το έμβρυο από το να φάει κάτι ή να βρεθεί πολύ κοντά σε κάποια επικίνδυνη ουσία –όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Chemical Senses. Όσο περνούν οι εβδομάδες, πάντως, τόσο η όσφρηση όσο και η γεύση τείνουν να επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η όραση θολώνει.

Καθώς η κυκλοφορία του αίματος γίνεται μια όλο και μεγαλύτερη πρόκληση για τον οργανισμό, όσο περνούν οι εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό η όραση να αρχίσει να θολώνει –εξαιτίας της πίεσης που ασκείται στον κερατοειδή από την κατακράτηση υγρών. Τα προβλήματα αυτά εξαφανίζονται από μόνα τους περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η ακοή γίνεται πιο αδύναμη.

Η μικρή απώλεια ακοής είναι επίσης ένα προσωρινό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην εγκυμοσύνη. Οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα. Η αύξηση του όγκου των υγρών μπορεί να φράξει την ευσταχιανή σάλπιγγα, κι έτσι να νιώθεις τα αφτιά βουλωμένα. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα από τα συμπτώματα που υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Τα χέρια μουδιάζουν.

Η έξτρα πίεση που ασκείται στα νεύρα (ναι, πρέπει να «ευχαριστήσεις» την κατακράτηση υγρών και για αυτό) μπορεί να κάνουν τα χέρια σου να μουδιάζουν ή να έχουν μια περίεργη αίσθηση. Ένας επιπλέον τρόπος με τον οποίο η εγκυμοσύνη επηρεάζει τις αισθήσεις και συγκεκριμένα την αφή είναι ότι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου το δέρμα της κοιλιάς που έχει πια τεντωθεί πολύ μπορεί να χάσει την αίσθηση και να μην νιώθεις το ίδιο όταν το ακουμπάς. Υπομονή… Είναι όλα προσωρινά!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i