Η digital εποχή της οδοντιατρικής: Η υπηρεσία που ήρθε να αλλάξει κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρο

Τι είναι η τεχνική τρισδιάστατης σάρωσης δοντιών;

γυναίκα χαμόγελο υγεία ευτυχία χειμώνας JANIFEST

Οι δυνατότητες της τεχνολογίας στην ιατρική είναι τεράστιες. Χρόνο με το χρόνο η ψηφιακή επανάσταση στο χώρο της ιατρικής φέρνει νέες καινοτόμες πρακτικές, οι οποίες καθιστούν ταχύτερες, ασφαλέστερες, αποτελεσματικότερες και πιο αξιόπιστες τις θεραπευτικές μεθόδους, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξοικονόμηση χρόνου και στην αυτοματοποίηση διαδικασιών. Οι ειδικοί από την οδοντιατρική κλινική των Mr & Mrs Pearl, μας παρουσιάζουν μία νέα υπηρεσία.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο τη digital εποχή

Τα τελευταία χρόνια, από την “αναλογική” στη ψηφιακή εποχή άρχισε να περνά και η οδοντιατρική, αντικαθιστώντας παραδοσιακές πρακτικές με σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις. Μέχρι και σήμερα οι οδοντίατροι για να φτιάξουν μια γέφυρα, μια θήκη, ένα εμφύτευμα ή οποιαδήποτε άλλη τεχνική που απαιτεί τη λήψη μέτρων των δοντιών, τοποθετούν στο στόμα ένα υλικό που μοιάζει με πλαστελίνη, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλούπι των δοντιών. Η διαδικασία αποτύπωσης, εκτός από επώδυνη, πολλές φορές δεν έχει ακρίβεια και λεπτομέρεια. Αν κουνηθεί έστω και ελάχιστα το υλικό, μπορεί να δώσει λάθος αποτύπωμα και η θήκη ή η γέφυρα που θα δημιουργηθεί στο εργαστήριο να μην ταιριάζει στον ασθενή. Παράλληλα, υπάρχει η πιθανότητα κατά τη μεταφορά του στο εργαστήριο του οδοντοτεχνική να αλλοιωθεί, με αποτέλεσμα να πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία της δημιουργίας του καλουπιού.

Πλέον, όμως αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω scanner, το οποίο καταγράφει όλη τη στοματική κοιλότητα, δίνοντας μια ρεαλιστική 3D αναπαράσταση των δοντιών μέσα σε λίγα λεπτά και φυσικά εντελώς ανώδυνα. Έτσι, ο οδοντίατρος μπορεί να δει ψηφιακά τις ανάγκες του κάθε ασθενή και να στείλει ηλεκτρονικά τα δεδομένα στο εργαστήριο του οδοντοτεχνίτη, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το σχεδιασμό των τεχνικών αποκατάστασης που χρειάζεται, γλιτώνοντας χρόνο, αναμονή και ταλαιπωρία.

Η τεχνική της τρισδιάστατης σάρωσης των δοντιών εφαρμόζεται στην οδοντιατρική κλινική των Mr & Mrs Pearl, που χρησιμοποιούν το scanner της δανέζικης εταιρείας 3shape, η οποία έχει χαρακτηριστεί η Google της οδοντιατρικής βιομηχανίας και έχει αναγνωριστεί 3 φορές ως η καλύτερη επιχείρηση στον τομέα των καινοτομιών στο διαγωνισμό Εrnst & Young στη Δανία.

Στους Mr & Mrs Pearl αφού γίνει το σκανάρισμα, αποθηκεύουν τα δεδομένα του κάθε ασθενή σε ένα ψηφιακό φάκελο. Έτσι, σε περίπτωση που συμβεί κάτι, όπως για παράδειγμα να σπάσει κάποιο δόντι, μπορούν να κάνουν ακριβή και πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά της αρχικής του κατάστασης. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο κρατάνε το ιστορικό του ασθενή, ώστε σε κάθε επίσκεψη να μπορούν να ελέγξουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στα δόντια και να προλάβουν σοβαρά οδοντικά προβλήματα που ενδεχομένως έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

Όπως μας εξήγησαν στους Mr & Mrs Pearl, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα στα δόντια, ο οδοντίατρος μπορεί μέσω λογισμικού να δείξει εκείνη τη στιγμή στον ασθενή προσομοίωση του αποτελέσματος που θα έχει αν ακολουθήσει τη θεραπεία που του προτείνει. Μπορεί δηλαδή σε realtime, πριν ξεκινήσει την οποιαδήποτε θεραπεία να δει ποιο θα είναι το αποτέλεσμά της.

Στο λογισμικό του scanner υπάρχει επίσης, ένα πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται Smile Design. Εν συντομία, ο οδοντίατρος βγάζει το χαμόγελό σου μια φωτογραφία και στη συνέχεια μέσω του προγράμματος του scanner “ζωγραφίζει” τα ιδανικά δόντια ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σου. Μπορείς να επιλέξεις χρώμα και σχήμα και να πειραματιστείς πάνω στη φωτογραφία σου για να βρεις πώς θα αποκτήσεις το τέλειο χαμόγελο για σένα. Η τεχνική αυτή προτείνεται κυρίως σε όσους θέλουν να βάλουν όψεις.

Με τις νέες τεχνολογικές διαδικασίες όπως η διάγνωση, ο σχεδιασμός και η επιλογή της θεραπείας γίνονται καλύτερες, ποιοτικότερες, αποτελεσματικότερες και ταχύτερες. Η εποχή της πλήρους ψηφιακής οδοντιατρικής είναι μόνο μερικά χρόνια μακριά και αναμένεται να ανεβάσει πολλά επίπεδα ψηλά την περίθαλψη, αφήνοντας παραδοσιακές μεθόδους στην ιστορία της οδοντιατρικής.

thepearls.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i