Καρκίνος στήθους-ωοθηκών: Μάθε τι πιθανότητες έχεις να νοσήσεις

Η ανάλυση πολλών γονιδίων (πάνελ) για τα κληρονομούμενα σύνδρομα στον Καρκίνο του Μαστού/Ωοθηκών θα σου δώσει τις απαντήσεις που αναζητάς.

shutterstock_113535775

Τα άτομα με κληρονομούμενες μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 έχουν αυξημένη προδιάθεση κυρίως για καρκίνο του μαστού και ωοθηκών. Ο κίνδυνος καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους ανέρχεται μεχρι 80% για καρκίνο μαστού ενώ για καρκίνο των ωοθηκών πλησιάζει το 40%. Εάν η ασθενής φέρει την μετάλλαξη BRCA2 τότε ο κίνδυνος είναι 60% και 20% αντίστοιχα. Mέχρι σήμερα μια πληθώρα παθογόνων μεταλλάξεων έχουν περιγραφεί στα δύο αυτά γονίδια.

Κληρονομούμενες μεταλλάξεις ανιχνεύονται στο 15-20% γυναικών με ιστορικό για καρκίνο του μαστού και στο 60-80% σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Το ποσοστό των μεταλλάξεων συνδέεται ισχυρά με την εθνικότητα των πληθυσμών που έχουν εξεταστεί, τονίζοντας το φαινόμενο των θεμελιωδών μεταλλάξεων σε μερικές εθνικότητες. Η πλειοψηφία των μεταλλάξεων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα είναι σημειακές μεταλλάξεις, μικρές νουκλεοτιδικές προσθήκες και ελλείμματα.

shutterstock_534050791

Εντούτοις τα τελευταία 20 χρόνια, σε πολλές οικογένειες υψηλού κινδύνου και με πολλά περιστατικά καρκίνου Μαστου/Ωοθηκών δεν ανιχνεύτηκαν παθογόνες μεταλλάξεις. Αυτή η παρατήρηση φανερώνει ότι υπάρχουν και άλλα μεταλλαγμένα γονίδια που, από μόνα τους η σε συνδυασμό, προδιαθέτουν για την νόσο. Έτσι πολλά γονίδια όπως το CHEK2, PALB2, CDH1, P53 κτλ ενοχοποιήθηκαν σε μεμονωμένες μελέτες για προδιάθεση καρκίνου Μαστού/Ωοθηκών εκτός των άλλων καρκινικών συνδρόμων. Στη συνέχεια όταν οικογένειες αρνητικές για BRCA μεταλλάξεις και με βαρύ ιστορικό επαναναλύθηκαν χρησιμοποιώντας πάνελ 20-30 γονιδίων, βρέθηκε παθογόνος μετάλλαξη σε ένα ποσοστό 15-20 των οικογενειών. Αυτά τα ευρήματα εξήγησαν την μεταβίβαση της νόσου στην οικογένεια.

Διάβασε περισσότερα στο missbloom.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i