Κατάψυξη ωαρίων: όταν η μητρότητα μετατίθεται για αργότερα

Ποια είναι η διαδικασία αν μια γυναίκα επιλέξει την κατάψυξη ωαρίων και πώς αξιοποιείται αυτή σε προβλήματα υγείας ή για κοινωνικούς λόγους.

3. Θήλασέ το πριν τον ύπνο

Αν θέλεις να παρατείνεις τη γονιμότητά σου και να μεταθέσεις την επιθυμία σου να γίνεις μητέρα για αργότερα, η επιστήμη τα τελευταία χρόνια σου δίνει τη δυνατότητα αυτή μέσω της μεθόδου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που είναι η κατάψυξη ωαρίων.

Γιατί επιλέγεται η κατάψυξη ωαρίων

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα θα επιλέξει να καταψύξει τα ωάριά της μπορεί να είναι είτε υγείας είτε κοινωνικοί. Οι πιο συχνοί λόγοι υγείας για τους οποίους μια γυναίκα, αν θέλει, μπορεί να μεταθέσει την επιθυμία της να γίνει μητέρα για αργότερα είναι:

• Όταν υπάρχει διάγνωση καρκίνου για την αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.

• Όταν η γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών ή ολική υστερεκτομή.

• Όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια, οπότε θέλει σε μικρή ηλικία να καταψύξει τα ωάριά της ώστε να μη βρεθεί απροετοίμαστη.

Οι πιο συχνοί κοινωνικοί λόγοι μετάθεσης της μητρότητας για αργότερα είναι συνήθως η ολοκλήρωση ή η επίτευξη κάποιων επαγγελματικών στόχων αλλά και η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου.

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης (κατάψυξης) ωαρίων

Η γυναίκα υποβάλλεται σε ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Στη συνέχεια γίνεται ωοληψία με υπερηχογραφικό έλεγχο η οποία διαρκεί περίπου από 15 έως 20 λεπτά. Αντί όμως τα ωάρια να γονιμοποιηθούν, υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία και στη συνέχεια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Πώς αξιοποιούνται τα «φυλαγμένα» ωάρια

• Όταν η γυναίκα αποφασίσει έπειτα από καιρό να κάνει παιδί με το συγκεκριμένο, δικό της, γενετικό υλικό, τότε γίνεται απόψυξη των ωαρίων και γονιμοποίησή τους με το σπέρμα του συζύγου ή του συντρόφου. Μετά τις 2-3 ημέρες τα έμβρυα που θα προκύψουν με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς εμφυτεύονται στη μήτρα της όπως ακριβώς σε κάθε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

• Στην περίπτωση που η γυναίκα έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή για λόγους υγείας, τα έμβρυα μπορούν να εμφυτευτούν στη μήτρα παρένθετης μητέρας, η οποία θα τα κυοφορήσει και στη συνέχεια θα παραδώσει το μωρό στους βιολογικούς του γονείς.

• Στην περίπτωση που η γυναίκα επι- λέξει να γίνει μητέρα χωρίς σύντροφο ο Νόμος της δίνει τη δυνατότητα

να το κάνει με σπέρμα δότη.

Η τεχνική της κρυοσυντήρησης ωαρίων

Γεγονός, πάντως, είναι ότι η τεχνική της κρυοσυντήρησης ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης (Virification) είναι ασφαλής και παρουσιάζει εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά επιτυχούς απόψυξης. Έτσι, η ανάπτυξη εμβρύων με χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων με την τεχνική της υαλοποίησης είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και των εμβρύων που προέρχονται από φρέσκα ωάρια.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Παναγιώτη Ψαθά, µαιευτήρα, χειρουργό γυναικολόγο-ιατρό υποβοηθούµενης αναπαραγωγής Μαιευτηρίου «Ιασώ», επιστηµονικό µέλος Athens Beverly Hills Medical Group(www.ppsathas.com).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i