Εάν ανοίγοντας το σημείο που βάζεις το τυρί στο ψυγείο ανακαλύψεις κάτι που θα μυρίζει σαν ροκφόρ και είσαι σίγουρος ότι δεν το έχεις αγοράσει, τότε θα πρέπει να δώσεις μια υπόσχεση στον εαυτό σου πως την επόμενη φορά θα αγοράζεις μικρότερες ποσότητες, ώστε να καταναλώνεις τα τρόφιμα σε λογικό χρονικό διάστημα. Ή πως θα ρίχνεις τακτικές ματιές στο ψυγείο σου κι όχι μόνο όταν σε πιάνει καμιά φορά λιγούρα τη νύχτα.
Το χειρότερο σενάριο με τη μούχλα πιθανότατα το έχεις ήδη βιώσει. Ξεκινάς να τρως ασυναίσθητα κάτι και ξαφνικά παρατηρείς πως υπάρχει μούχλα. Όχι μόνο σε κάποιο σημείο, αλλά γενικευμένη.
Ηρέμησε. Δεν πέθανες. Θυμήθηκες όμως τους εμετούς που επακολούθησαν και το αίσθημα ναυτίας που σε ταλαιπώρησε αρκετά.
Η μούχλα δεν σκοτώνει, προκαλεί όμως δυσάρεστες παρενέργειες. Όμως στην περίπτωσή της «ότι δε σε σκοτώνει», δεν «σε κάνει πιο δυνατό».
Κι αφού λύσαμε τα θέματα υγείας, ας προσπαθήσουμε να λύσουμε και τα οικονομικά που προκύπτουν. Τι θα γίνει τώρα, θα πετάξεις ένα ολόκληρο κομμάτι από ακριβή γραβιέρα επειδή σε κάποιο σημείο της έχει μούχλα; Ή μια ολόκληρη συσκευασία από λουκάνικα για τον ίδιο λόγο; Η απάντηση είναι «όχι» στην πρώτη περίπτωση και «ναι» στη δεύτερη.
Ας εξειδικεύσουμε όμως καλύτερα τις επιλογές μας σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνει το USDA, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, το οποίο εκδίδει νόρμες και θεσπίζει κανόνες για την υγιεινή κατανάλωση των τροφών.
Μπέικον, λουκάνικα: πέταμα
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, μπορεί να αναπτύξουν μούχλα και στο εσωτερικό τους. Ταυτόχρονα μπορούν να ναπτυχθούν παράλληλα με τη μούχλα και διάφορα βακτήρια.
Σαλάμια, καπνιστά ζαμπόν: αφαιρούμε τη μούχλα και καταναλώνουμε
Η μούχλα είναι επιφανειακή και αφού αφαιρεθεί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωσή τους.
Κρεατικά: πέταμα
Με οποιονδήποτε τρόπο και εάν έχουν μαγειρευτεί.
Διάβασε περισσότερα στο askmen.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr