Μέθοδος MST: Σημαίνει τέλος στα "δανεικά" ωάρια;»

Στις 9 Απριλίου 2019 γεννήθηκε το πρώτο υγιές παιδί με τη μέθοδο ΜST από γυναίκα 32 ετών, μετά από πολλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

μωρό ζευγάρι υπογονιμότητα Ridofranz

Από τον DR Ιωάννη Π. Βασιλόπουλο, MD, MSc, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, ειδικό στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και διευθύνοντα σύμβουλο του Institute of Life – ΙΑΣΩ (drvasilopoulos.com).

Nέα πιλοτική μέθοδος φέρνει μια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση της υπογονιμότητας που οφείλεται σε κυτταροπλασματική δυσλειτουργία των ωαρίων ή σε σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Η μέθοδος MST

Η τεχνική που επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό, που στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν μόνο με δωρεά ωαρίου, ονομάζεται μέθοδος μεταφοράς μητρικής ατράκτου (MST) και συνίσταται στη μεταμόσχευση του DNA της γυναίκας που θέλει να αποκτήσει ένα παιδί σε υγιές εκπυρηνισμένο ωάριο δότριας (κυτταρόπλασμα). Με αυτήν η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί μπορεί να το καταφέρει χρησιμοποιώντας το δικό της γενετικό υλικό. Πώς γίνεται αυτό; Από το ωάριο της γυναίκας που επιθυμεί να μείνει έγκυος αφαιρούμε τον πυρήνα (άτρακτος) που περιέχει το μητρικό DNA. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και σε ωάριο δότριας. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τον πυρήνα της γυναίκας στο εκπυρηνισμένο ωάριο της δότριας και κατόπιν το γονιμοποιούμε με το σπέρμα του συντρόφου/συζύγου.

Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις

Διάβασε επίσης: Γιατί δεν μένω έγκυος; Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα και οι επιλογές

Οι ελπίδες από τη νέα αυτή μέθοδο

Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος προσφέρει το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο και το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή του σε 20 γυναίκες που συγκεντρώνουν συγκεκριμένα κριτήρια. Εφόσον η πιλοτική έρευνα οδηγήσει σε αποτελέσματα που δείχνουν την ασφάλειά της, γεγονός που ήδη έχει αποδειχθεί σε πειραματικό εργαστηριακό επίπεδο, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η μέθοδος μεταφοράς μητρικής ατράκτου φυσικά και δεν προμηνύει το τέλος στη χρήση δανεικών ωαρίων, αλλά δίνει στους επιστήμονες την ελπίδα ότι στο απώτερο μέλλον θα περιορίσει σημαντικά τη μέχρι τώρα μοναδική λύση των υπογόνιμων ζευγαριών, που είναι η χρήση δανεικών ωαρίων.

The Mamagers Update 

Η υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών συνδέεται με καθυστερημένη ανάπτυξη των μικρών παιδιών

5 φράσεις που δεν πρέπει να λες στο παιδί σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i