Μηνιγγίτιδα: Μία επικίνδυνη νόσος που ωστόσο αντιμετωπίζεται

Η μηνιγγίτιδα είναι επικίνδυνη, αλλά με τη χορήγηση του εμβολίου αντιμετωπίζεται πλήρως, ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά.

Μηνιγγίτιδα: Μία επικίνδυνη νόσος που ωστόσο αντιμετωπίζεται ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά

Το άκουσμά της προκαλεί τρόμο και όχι άδικα. Η Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β (γνωστή και ως Μηνιγγίτιδα Β) είναι μία ύπουλη νόσος διότι δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί. Αρχικά έχει τα συμπτώματα μιας απλής ίωσης αλλά εξελίσσεται ραγδαία (συνηθώς εντός 24 ωρών) και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή σε χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει στον θάνατο.

Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ενώ, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.

Στην Ελλάδα η επικρατέστερη ομάδα του Μηνιγγιτιδόκοκκου είναι η οροομάδα Β με ποσοστό εμφάνισης 87%, κάτι αντίστοιχο δηλαδή και με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η σοβαρότητα της νόσου έρχεται από τα χείλη του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σουλιώτη, ο οποίος μέσω έρευνάς του μας ενημερώνει πως σε δείγμα 201 Ελλήνων παιδιάτρων και 1003 γονέων, τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, και το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι υψηλό!

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα, που όπως αναφέραμε παραπάνω, καθιστούν δύσκολη την διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο; Συγκεκριμένα είναι μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Δες αναλυτικά παρακάτω:

  • Αυχενική Δυσκαμψία
  • Υψηλός Πυρετός
  • Αιμορραγικό εξάνθημα

    Σύγχυση

  • Πονοκέφαλος
  • Έμετος
  • Φωτοφοβία

Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση της νόσου είναι βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους ενώ ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Ωστόσο τα άσχημα νέα έρχονται για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο προσβολής από την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, εμφανίζουν και ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Πώς μεταδίδεται;

Ο βαθμός επικινδυνότητας της νόσου ανεβαίνει όταν μάθεις τον τρόπο μετάδοσής του. Δυστυχώς το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο. Το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα είναι οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης ενώ καταλυτικό παράγοντα παίζει και το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα.

Ωστόσο τα άσχημα δεν σταματούν εδώ. Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.

Επιπλοκές

Έχουμε αναφέρει ήδη χαρακτηριστικά πως η Μηνιγγίτιδα Β είναι αρκετά ύπουλη και πιο διαδεδομένη στην χώρα μας. Η δυσκολία της διάγνωσης έχει αποφέρει τραγικά αποτελέσματα. Ένα στα δέκα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο πεθαίνουν ενώ ένας στους πέντε επιζώντες υποφέρουν από σοβαρές μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής και απώλεια των άκρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i