ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ - Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα γίνει στην Ελλάδα; Η απάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβόλιο της AstraZeneca;

covid19-coronavirus-vaccine-vials-in-a-row-macro-close-up-picture-id1253358164

Με πολλές χώρες στην Ευρώπη να έχουν διακόψει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με το εμβόλιο της AstraZeneca, έχουν προκύψει ανησυχίες και ερωτηματικά για το τι θα συμβεί στη χώρα μας. Σε αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα, αυτή την κρίσιμη στιγμή, απάντησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τι θα γίνει με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα;

Όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός, εμπιστευόμαστε έναν οργανισμό, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ο οργανισμός δεν έχει εκφράσει κάποια αντίδραση αντίθετα χθες εξέφρασε στήριξη στη συνέχιση των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Δεν αποφασίζουμε εμείς, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και να βγάζουν αποφάσεις.

Σε ερώτηση γιατί δεν ακολουθούν άλλες χώρες αυτά τα μέτρα και διακόπτουν τους εμβολιασμούς, ο υπουργός απάντησε ότι υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΜΑ.

"Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει 172 χιλιάδες εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως. Θα πρέπει να προσμετρήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, να είμαστε νηφάλιοι με τις εκτιμήσεις μας, οι οποίες δεν είναι κάτι που θα κάνουμε εμείς αλλά οι ρυθμιστικές αρχές".

Τι να κάνουν όσοι έχουν κλεισμένο ραντεβού;

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν κλεισμένο ραντεβού, ο υπουργός απάντησε πως μέχρι να πει ο ο ΕΜΑ κάτι διαφορετικό εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη μέσω του Οργανισμού.

Αναφορικά  από τα μηνύματα που παίρνουμε από την υπόλοιπη Ευρώπη που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτή τη στιγμή το εμβόλιο της AstraZeneca, ο υπουργός μίλησε για εμπιστοσύνη. "Δεν εξέφρασα πολιτική άποψη. Ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για έγκριση ή απόσυρση ενός φαρμάκου στην Ευρώπη, είναι αυτός που εμείς ακολουθούμε πιστά. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε να δούμε τυχόν νέες τοποθετήσεις του ΕΜΑ".

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει "έκτακτη σύνοδο" της επιτροπής ασφαλείας του την Πέμπτη, μετά την αναστολή από πολλές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της χρήσης του εμβολίου των AstraZeneca - Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ενώ πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Διάβασε επίσης: Πανδημία 2021 Q+A: Ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο; Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι και πόσο θα διαρκεί η ανοσία;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i