Μπορώ να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση - αλλά με λιγότερα φάρμακα;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση με λιγότερα φάρμακα ενδείκνυται για τις γυναίκες που θέλουν να περιορίσουν την ποσότητα των φαρμάκων γονιμότητας που λαμβάνουν.

portrait-woman-thinking-of-a-child-picture-id671427170 SIphotography

Ευχαριστούμε τον Στέφανο Χανδακά, ΜD, MBA, PhD, μαιευτήρα-ενδοσκοπικό χειρουργό-γυναικολόγο, εξειδικευμένο στη ρομποτική γυναικολογική χειρουργική, τ. επιμελητή του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο και επιστημονικό συνεργάτη των Νοσοκομείων «Μητέρα» και «Υγεία» (www.drchandakas.gr).

Η εξωσωματική γονιμοποίηση τα τελευταία 40 χρόνια υπήρξε για πολλές οικογένειες το «θαύμα» που τους οδήγησε στην απόκτηση ενός υγιέστατου παιδιού. Σήμερα όμως υπάρχει η επιλογή μιας πιο φυσικής προσέγγισης όσον αφορά τη θεραπεία της υπογονιμότητας.

Τι είναι το Mini IVF

O τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Mini IVF) είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας που χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση. Η διαφορά είναι ότι με τη χρήση ελάχιστων φαρμάκων για την παραγωγή πολλών ωαρίων παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η διαδικασία για το Mini IVF

Τη δεύτερη μέρα της περιόδου ο γιατρός θα χορηγήσει κλομιφαίνη, ένα χάπι που θεωρείται το φάρμακο εκλογής για τη διέγερση ωορρηξίας. Ανάλογα με το ορμονικό σου προφίλ, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει συμπληρωματικά φάρμακα διέγερσης συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, σε αντίθεση με τις καθημερινές ενέσιμες θεραπείες που περιλαμβάνει η κλασική εξωσωματική, απλοποιώντας σημαντικά τη θεραπεία αλλά και τη φαρμακευτική επιβάρυνση. Όταν ο γιατρός κρίνει πως υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ωοθυλάκιων μεγαλύτερων των 18 χλστ., ικανοποιητικό πάχος ενδομητρίου και επίσης ιδανική τιμή οιστραδιόλης στο αίμα, προχωρά στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι η χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης για την τελική ωρίμανση των ωαρίων και 36 ώρες μετά γίνεται η ωοληψία και η γονιμοποίηση στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους. Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξή τους και καταψύχονται με σκοπό τη συλλογή εμβρύων καλής ποιότητας. Όταν συγκεντρωθεί ο επιθυμητός αριθμός εμβρύων, αυτά αποψύχονται, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά και μετά από 7 έως 12 ημέρες γίνεται η εξέταση β-χοριακής για να επιβεβαιωθεί εάν το έμβρυο έχει εμφυτευτεί με επιτυχία.

Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις

Διάβασε επίσης: Σπερματέγχυση, μικρογονιμοποίηση, εξωσωματική, κατάψυξη ωαρίων: Ένας μίνι οδηγός με τις λύσεις για την υπογονιμότητα

Τα πλεονεκτήματα του Mini IVF

• Λιγότερη δυσφορία που σχετίζεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων διέγερσης.

• Παραγωγή ωαρίων υψηλής ποιότητας που είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση.

• Η οικονομική επιβάρυνση είναι σημαντικά μικρότερη.

• Είναι κατάλληλο για γυναίκες με υψηλή FSH (>10) και ιδιαίτερα χαμηλή AMH (<0,4 ng/ml).

The Mamagers Update

Η ζωή με ένα δίχρονο μέσα από 8 ξεκαρδιστικά σκίτσα

Τι εύχεται το παιδί σου να κάνεις αλλά δεν μπορεί να σου το πει

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η μέθοδος Mini IVF;

Τα αποτελέσματα της μεθόδου μπορεί να φτάσουν, βάσει βιβλιογραφίας, στο 30-35% ανά εμβρυομεταφορά, ποσοστό εξαιρετικό ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i