Μπορώ να κάνω εξωσωματική γονιμοποίηση - αλλά με λιγότερα φάρμακα;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση με λιγότερα φάρμακα ενδείκνυται για τις γυναίκες που θέλουν να περιορίσουν την ποσότητα των φαρμάκων γονιμότητας που λαμβάνουν.

portrait-woman-thinking-of-a-child-picture-id671427170 SIphotography

Ευχαριστούμε τον Στέφανο Χανδακά, ΜD, MBA, PhD, μαιευτήρα-ενδοσκοπικό χειρουργό-γυναικολόγο, εξειδικευμένο στη ρομποτική γυναικολογική χειρουργική, τ. επιμελητή του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο και επιστημονικό συνεργάτη των Νοσοκομείων «Μητέρα» και «Υγεία» (www.drchandakas.gr).

Η εξωσωματική γονιμοποίηση τα τελευταία 40 χρόνια υπήρξε για πολλές οικογένειες το «θαύμα» που τους οδήγησε στην απόκτηση ενός υγιέστατου παιδιού. Σήμερα όμως υπάρχει η επιλογή μιας πιο φυσικής προσέγγισης όσον αφορά τη θεραπεία της υπογονιμότητας.

Τι είναι το Mini IVF

O τροποποιημένος φυσικός κύκλος (Mini IVF) είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων γονιμότητας που χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση. Η διαφορά είναι ότι με τη χρήση ελάχιστων φαρμάκων για την παραγωγή πολλών ωαρίων παρέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Η διαδικασία για το Mini IVF

Τη δεύτερη μέρα της περιόδου ο γιατρός θα χορηγήσει κλομιφαίνη, ένα χάπι που θεωρείται το φάρμακο εκλογής για τη διέγερση ωορρηξίας. Ανάλογα με το ορμονικό σου προφίλ, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει συμπληρωματικά φάρμακα διέγερσης συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, σε αντίθεση με τις καθημερινές ενέσιμες θεραπείες που περιλαμβάνει η κλασική εξωσωματική, απλοποιώντας σημαντικά τη θεραπεία αλλά και τη φαρμακευτική επιβάρυνση. Όταν ο γιατρός κρίνει πως υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ωοθυλάκιων μεγαλύτερων των 18 χλστ., ικανοποιητικό πάχος ενδομητρίου και επίσης ιδανική τιμή οιστραδιόλης στο αίμα, προχωρά στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι η χορήγηση χοριακής γοναδοτροπίνης για την τελική ωρίμανση των ωαρίων και 36 ώρες μετά γίνεται η ωοληψία και η γονιμοποίηση στο εργαστήριο από τους εμβρυολόγους. Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξή τους και καταψύχονται με σκοπό τη συλλογή εμβρύων καλής ποιότητας. Όταν συγκεντρωθεί ο επιθυμητός αριθμός εμβρύων, αυτά αποψύχονται, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά και μετά από 7 έως 12 ημέρες γίνεται η εξέταση β-χοριακής για να επιβεβαιωθεί εάν το έμβρυο έχει εμφυτευτεί με επιτυχία.

Διάβασε επίσης: Ανδρική υπογονιμότητα: Σπερμοδιάγραμμα και οι άλλες απαραίτητες εξετάσεις

Διάβασε επίσης: Σπερματέγχυση, μικρογονιμοποίηση, εξωσωματική, κατάψυξη ωαρίων: Ένας μίνι οδηγός με τις λύσεις για την υπογονιμότητα

Τα πλεονεκτήματα του Mini IVF

• Λιγότερη δυσφορία που σχετίζεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων διέγερσης.

• Παραγωγή ωαρίων υψηλής ποιότητας που είναι κατάλληλα για γονιμοποίηση.

• Η οικονομική επιβάρυνση είναι σημαντικά μικρότερη.

• Είναι κατάλληλο για γυναίκες με υψηλή FSH (>10) και ιδιαίτερα χαμηλή AMH (<0,4 ng/ml).

The Mamagers Update

Η ζωή με ένα δίχρονο μέσα από 8 ξεκαρδιστικά σκίτσα

Τι εύχεται το παιδί σου να κάνεις αλλά δεν μπορεί να σου το πει

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η μέθοδος Mini IVF;

Τα αποτελέσματα της μεθόδου μπορεί να φτάσουν, βάσει βιβλιογραφίας, στο 30-35% ανά εμβρυομεταφορά, ποσοστό εξαιρετικό ειδικά για γυναίκες με ελάχιστη παραγωγή ωαρίων ή/και προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i