Να περιμένουμε κι άλλα μέτρα για τον κορονοϊό; Τι να προσέχουν οι νέοι; Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος απαντά

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μέτρα.

καλοκαίρι πάρτι διακοπές ArtistGNDphotography

Παρότι οι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση μας καθησυχάζει ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε ξανά σε lockdown, τα αυξημένα κρούσματα ίσως οδηγήσουν σε περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε εκπομπή στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Να περιμένουμε και άλλα μέτρα;

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα περαιτέρω μέτρα για τον κορονοϊό που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους. Για παράδειγμα, να μην υπάρχει η ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες κέντρα διασκέδασης κλπ. "Αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης πάνω πχ από 50 ή 100 άτομα. Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown δηλαδή σταματάνε την μετάδοση είναι σαν αυτό που κάνουμε όταν κλείνουμε κάτι".

Γιατί τελικά δεν αυξήθηκε η πληρότητα στα πλοία

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε ο  καθηγητής Γώγος ήταν σαφής. "Πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία. Ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά. Επομένως, είναι μεγάλη η χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα. Φυσικά, το ένα κάθισμα κενό είναι το 50%. Πρακτικά για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70 – 80% και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχονται σε επαφή με τον άλλον. Επομένως το 100% δεν είναι δυνατό να συμβεί. Γι' αυτό κρατήσαμε ένα 80% ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60% προσθέτοντας πως "η μάσκα ειδικά όταν χρησιμοποιείται καλά κρατάει πάνω από το 80% της μετάδοσης όταν χρησιμοποιείται απ΄όλους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για το σπάσιμο της μετάδοσης αλλά ποτέ δεν προηγείται του χώρου, της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στους ανθρώπους".

Θετικοί σε πάρτι: Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση

Παράλληλα, ο καθηγητής επισήμανε πως "δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Για αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα".

Απαγόρευση για πανηγύρια

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως "κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται".

Αύξηση των κρουσμάτων και ο ρόλος των νέων

Επιπλέον, ο κ. Γώγος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων είπε πως "αυτή η εποχή είναι των νέων και δεν μπορούν να περιοριστούν. Γι' αυτό αυτοί οι νέοι είναι που έχουν την κοινωνική ευθύνη ώστε να συμμορφωθούν γιατί είναι αυτοί που μπορούν να διασπείρουν την νόσο". Τόνισε επίσης πως "η ανάγκη της μάσκας έρχεται να καλύψει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορονοϊό".

Με πληροφορίες από το Capital.gr

Διάβασε επίσης: Γιατί έχουμε τόσα κρούσματα κορονοϊού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Διάβασε επίσης: Η Καρολίνα Ακινόσογλου* είναι λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο Πατρών και έμεινε 14 ημέρες καραντίνα για τον κορονοϊό. Αυτή είναι η δική της εμπειρία με δικά της λόγια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i