4 δεδομένα για την άμβλωση - οι θέσεις διεθνών φορέων

Με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος της άμβλωσης, ας δούμε τι αναφέρουν σχετικά αναγνωρισμένοι θεσμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

άμβλωση έκτρωση istock

Η άμβλωση είναι μια ιατρική διαδικασία που τερματίζει μια εγκυμοσύνη. Είναι μια διαδικασία στην οποία προσφεύγουν εκατομμύρια γυναίκες. Εκτιμάται πως σε όλο τον κόσμο 1 στις 4 εγκυμοσύνες καταλήγει σε άμβλωση. Παρότι όμως η ανάγκη για έκτρωση είναι συχνή, η πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες διαδικασίες δεν είναι κάτι το δεδομένο για όλες τις γυναίκες. Για την ακρίβεια, η πρόσβαση στην άμβλωση είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα προς συζήτηση παγκοσμίως. Και συχνά οι σχετικές συζητήσεις γίνονται υπό το πρίσμα της παραπληροφόρησης αναφορικά με τις πραγματικές συνέπειες του περιορισμού πρόσβασης σε αυτή τη βασική φροντίδα υγείας. Αυτά είναι ορισμένα βασικά δεδομένα για την άμβλωση που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, όπως τα εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. (Μπορείς να δεις εδώ σχετική έρευνα στα αγγλικά.)

Οι γυναίκες κάνουν άμβλωση, ανεξάρτητα από τη θέση του νόμου

Ο τερματισμός μιας εγκυμοσύνης είναι μια απόφαση που παίρνουν εκατομμύρια άνθρωποι. Κάθε χρόνο, το ένα τέταρτο των κυήσεων τερματίζεται με άμβλωση. Και ανεξάρτητα απ' το αν είναι νόμιμη ή όχι, είναι σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση σε αυτή τη διαδικασία για όλες τις γυναίκες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, έναν αμερικανικό μη κερδοσκοπικό φορέα για την αναπαραγωγική υγεία, το ποσοστό των εκτρώσεων είναι 37 τοις χιλίοις σε χώρες που απαγορεύουν εντελώς την έκτρωση ή την επιτρέπουν μόνο σε περίπτωση που απειλείται η ζωή της γυναίκας. Και είναι 34 τοις χιλίοις σε χώρες που η άμβλωση επιτρέπεται. Όταν η άμβλωση γίνεται σε ιατρικό περιβάλλον με σωστές συνθήκες υγιεινής, είναι μια από τις ασφαλέστερες ιατρικές διαδικασίες, πιο ασφαλής ακόμη και από τον τοκετό. Όταν όμως απαγορεύεται νομικά, οι γυναίκες καταλήγουν να κάνουν μη ασφαλείς αμβλώσεις, ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρες που επιτρέπεται για να την κάνουν.

Η ποινικοποίηση δεν σταματά τις αμβλώσεις, απλά τις κάνει λιγότερο ασφαλείς

Η αποτροπή των γυναικών και των κοριτσιών στη διαδικασία αυτή, δεν σημαίνει ότι θα πάψει να είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις. Γι' αυτό και οι προσπάθειες ενοχοποίησης ή αποκλεισμού των εκτρώσεων, δεν μειώνουν τον αριθμό τους, παρά μόνο ωθούν τις γυναίκες να υποστούν λιγότερο ασφαλείς διαδικασίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει έναν ορισμό για τις μη ασφαλείς εκτρώσεις: "Είναι μια διαδικασία για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που διενεργείται είτε από ανθρώπους που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες είτε σε ένα περιβάλλον που δεν πληροί τα ιατρικά στάνταρντ, ή και τα δύο". Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χρόνο γίνονται 25 εκατομμύρια μη ασφαλείς εκτρώσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, οι παράνομες εκτρώσεις αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο και οδηγούν σε επιπλέον πέντε εκατομμύρια αναπηριών που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί.

Πολλές χώρες αλλάζουν τους νόμους τους επιτρέποντας μεγαλύτερη πρόσβαση στην άμβλωση

Τα τελευταία 25 χρόνια, πάνω από 50 χώρες έχουν αλλάξει τους νόμους τους, αναγνωρίζοντας το ζωτικό ρόλο που παίζει η πρόσβαση σε ασφαλή έκτρωση στην προστασία της ζωής και της υγείας της γυναίκας. Η Ιρλανδία ανήκει σε μια από αυτές, όπου στις 25 Μαΐου του 2018, μετά από δημοψήφισμα, ανακλήθηκε ο σχεδόν θεσμικός αποκλεισμός των εκτρώσεων. Ακόμη όμως και σε χώρες με ευρύτερη πρόσβαση στο νόμιμο τερματισμό της κύησης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη πολλαπλά εμπόδια στην πρόσβαση: Αυξημένο κόστος, μεροληπτική συμβουλευτική και υποχρεωτικές περιόδους αναμονής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδόσει τεχνικές οδηγίες αναφορικά με την ανάγκη για προσδιορισμό και κατάργηση αυτών των εμποδίων.

Η ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι μια μορφή διάκρισης και οδηγεί στο στιγματισμό των γυναικών

Η επιτροπή του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για τον περιορισμό κάθε μορφής διάκρισης προς τις γυναίκες έχει δηλώσει επίμονα πως η απαγόρευση των αμβλώσεων αποτελεί διάκριση κατά των γυναικών. Επιπλέον, η αντίληψη πως η έκτρωση είναι παράνομη ή ανήθικη οδηγεί στο στιγματισμό των γυναικών από το ιατρικό προσωπικό, τα μέλη της οικογένειας και το νομικό σύστημα.

Διάβασε επίσης: Τι είναι η ενσυναίσθηση και πώς θα σε βοηθήσει σύμφωνα με το ψυχολόγο

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα είδη ψυχοθεραπείας; Τι είναι η ψυχανάλυση; Ψυχολόγος ή ψυχίατρος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i