Λέμφωμα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Το 2016 βάλε στόχο να μάθεις όσα χρειάζεται να ξέρεις για την υγεία!

10.02.2016

εχεις διαβασει

Λέμφωμα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Τι είναι το λέμφωμα;

Πρόκειται για τον καρκίνο των κυττάρων του λεμφικού συστήματος και κυρίως των λεμφοκυττάρων, κυττάρων δηλαδή που ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού μας και μάχονται κατά των λοιμώξεων.
Καθώς υπάρχουν πολλά είδη λεμφωμάτων, αυτά ταξινομούνται ανάλογα με τα λεμφοκύτταρα που έχουν προσβληθεί (Hodgkin και Μη Hodgkin λέμφωμα) και διακρίνονται σε επιθετικά και βραδέως εξελισσόμενα.

Ποιες ηλικίες αφορά;
Τα Hodgkin λεμφώματα προσβάλλουν κυρίως νεαρές ηλικίες (από 20 έως 40 ετών) ενώ τα Μη Hodgkin προσβάλλουν κυρίως τη μέση ηλικιακή ομάδα (40 έως 60ετών).

Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομικό; Οι έρευνες δεν έχουν δείξει έως τώρα κάποια αιτία που να προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα.

Αν και είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη, ορισμένες μορφές της νόσου θεραπεύονται πλήρως, ενώ άλλες ελέγχονται επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Τι συμπτώματα έχει;

«Πώς θα καταλάβω αν έχω λέμφωμα;»
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι μια ανώδυνη διόγκωση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων στον τράχηλο, τη μασχάλη ή την κοιλιά.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
Πυρετός
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Απώλεια βάρους, χωρίς ο ασθενής να το έχει επιδιώξει ή χωρίς κάποιο άλλο γνωστό λόγο.
Έντονο αίσθημα κόπωσης και αναιμία.
Διόγκωση του σπλήνα ή/και του ήπατος.
Πόνος στα οστά.
Φαγούρα.

Καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδοθούν και σε πολλές άλλες ασθένειες και μικροενοχλήσεις, η εμφάνισή τους δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη λεμφώματος. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι η χρονική διάρκεια, δηλαδή αν τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε, καλό θα είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της νόσου ή να διαγνωστεί έγκαιρα, ιδιαίτερα αν παρατηρήσεις λεμφαδενική διόγκωση που επιμένει.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός σου θα σου συστήσει έναν αριθμό εξετάσεων προκειμένου να κάνει τη διάγνωση καταρχήν και κατά δεύτερον να αξιολογήσει τη νόσο σου.

Τι είδους εξετάσεις θα κάνω; Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να είναι απλές αιματολογικές, απεικονιστικές (αξονική τομογραφία, μαγνητική κ.ά.) ή ίσως να χρειαστούν πιο ειδικές εξετάσεις όπως είναι η παρακέντηση του μυελού των οστών. Αν ο γιατρός υποπτεύεται λέμφωμα, θα ζητήσει βιοψία, συνήθως από έναν λεμφαδένα.

Αργούν τα αποτελέσματα; Μια πρώτη απάντηση των εξετάσεων θα έχεις εντός της πρώτης εβδομάδας από τις εξετάσεις και οριστική απάντηση θα έχεις σε 20 περίπου μέρες.

Κι αν βγει θετική η διάγνωση; Υπάρχει θεραπεία;
Στόχος της θεραπείας μπορεί να είναι είτε η ύφεση των συμπτωμάτων είτε η θεραπεία της νόσου.
• Oι ασθενείς με Hodgkin λέμφωμα θεραπεύονται σε μεγάλο ποσοστό.
• Το ποσοστό ίασης για το Μη Hodgkin λέμφωμα είναι λίγο χαμηλότερο.
Και στις δύο περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία του λεμφώματος σε όσο το δυνατόν πιο αρχικό στάδιο ευνοεί τις πιθανότητες πλήρους ύφεσης της ασθένειας.

Σε ποια ειδικότητα γιατρού απευθύνομαι;
Σε έναν έμπειρο ογκολόγο ή αιματολόγο.

Διάβασε στην επόμενη σελίδα τους τρόπους αντιμετώπισης του λεμφώματος…

[related id="57640"]

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece