Ευθύνονται τα φάρμακα εξωσωματικής για καρκίνο;

Ευθύνονται τα φάρμακα της εξωσωματικής για καρκίνο του μαστού;

Ευθύνονται τα φάρμακα εξωσωματικής για καρκίνο;

Oι ειδικοί του WomanCenter, κέντρου με εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τις παθήσεις μαστού, σου λύνουν κάθε απορία.


«Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού;»


Ένας από αυτούς είναι η δυσκολία μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδιά. Οι μελέτες δείχνουν ότι η απόκτηση παιδιών βοηθά στην ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ενώ η υπογονιμότητα λειτουργεί επιβαρυντικά. Επιπλέον, ο φόβος ανάπτυξης καρκίνου μετά τη λήψη φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι δικαιολογημένος, καθώς η εμφάνιση καρκίνου δε σχετίζεται με την προσπάθεια και τη λήψη φαρμάκων, αλλά με την ίδια την υπογονιμότητα. Επίσης:


• Η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσης και η όψιμη εμμηνόπαυση.

• Η αποφυγή του θηλασμού μετά τη γέννα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει εμφανίζουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει.

• Tο κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 5 ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα, γιατί οτιδήποτε παραπάνω αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.


«Πώς η άσκηση και η διατροφή λειτουργούν αποτρεπτικά;»


Η συστηματική άσκηση καθώς και η διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους ελαττώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ιδανικά, μια γυναίκα πρέπει να κάνει αερόβια άσκηση, 3-4 φορές την εβδομάδα, για περίπου 20 λεπτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού έναντι αυτών με ιδανικό σωματικό βάρος. Παράλληλα, η διατροφή και κυρίως η λήψη βιταμίνης D, είτε μέσω της απορρόφησης της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας από το δέρμα, είτε από ορισμένες τροφές, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και το αβγό, προστατεύουν τη γυναίκα ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κάποιου προβλήματος στο μαστό.


«Τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα για την έγκαιρη διάγνωση;»


Kάθε χρόνο, μετά την ηλικία των 40 ετών και εφόσον δεν παρουσιάζει κληρονομικό ιστορικό, θα πρέπει να υποβάλλεται σε ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών και κλινική εξέταση (επισκόπηση και ψηλάφηση) στους μαστούς της, την οποία θα πραγματοποιεί εξειδικευμένος ιατρός.


Ευθύνονται τα φάρμακα εξωσωματικής για καρκίνο; - εικόνα 1

Ευχαριστούμε τον δρα Ιωάννη Ζερβομανωλάκη, M.D., Ph.D., MPh, Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Βόννης, Εξειδικευμένο στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη δρα

Φλώρα Σταυρίδη, M.D., MSc, MRCP, παθολόγο-ογκολόγο, εξειδικευμένη στις Παθήσεις Μαστού και Γυναικολογικού Καρκίνου, Επιμελήτρια Νοσοκομείου «Υγεία» (www.womancenter.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i