Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα: Αντιμετώπιση(Β)

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα- Οι τρόποι αντιμετώπισης (Γ'). Ποιες είναι μέχρι σήμερα όλες οι ενδεδειγμένες μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου του θυροειδούς.


Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του θυροειδούς;

Κυρίως χειρουργικά και την επέμβαση αναλαμβάνει εξειδικευμένος χειρουργός (χειρουργός ενδοκρινών αδένων). Ανάλογα με το είδος του καρκίνου, η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

  • Για το θηλώδες καρκινώμα την ολική θυρεοειδεκτομή και πιθανότατα τον κεντρικό τραχηλικό καθαρισμό, αφού μεγάλο ποσοστό των θηλωδών καρκινωμάτωνσλδκφγξσκδσ διαμέρισμα κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Αν η προεγχειρητική χαρτογράφηση λεμφαδένων δείξει ύποπτους λεμφαδένες στο πλάγιο τραχηλικό διαμέρισμα, τότε η επέμβαση πρέπει να συμπληρωθεί με σύστοιχο ή σπανιότερα με αμφοτερόπλευρο πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου.

  • Για τα θυλακιώδες καρκίνωμα συνήθως αρκεί η ολική θυρεοειδεκτομή, αφού οι λεμφαδενικές μεταστάσεις σε αυτά είναι σπάνιες. Δεν είναι αναγκαίος ο λεμφαδενικός καθαρισμός, εκτός ελάχιστων περιπτώσεων.

  • Για τα μυελοειδή καρκινώματα η χειρουργική αντιμετώπιση. Το ραδιενεργό ιώδιο δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό το είδος καρκίνου. Είναι σημαντικό η χειρουργική αντιμετώπιση να περιλαμβάνει, εκτός της αυτονόητης ολικής θυρεοειδεκτομής, και εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό ανάλογα με τη βασική τιμή καλσιτονίνης και του προεγχειρητικού απεικονιστικού ελέγχου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστης έκτασης επέμβαση στο είδος αυτό του καρκίνου θα πρέπει να είναι η ολική θυρεοειδεκτομή με τον κεντρικό τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Μάθε ότι ο ειδικός καρκινικός δείκτης για τα μυελοειδή καρκινώματα είναι η καλσιτονίνη και η πτώση της σε πολύ χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα σημαίνει και την ίαση. Αν αυτό δε συμβεί με την πρώτη χειρουργική επέμβαση, η πιθανότητα να συμβεί με επόμενη χειρουργική επέμβαση είναι στατιστικά πολύ μικρή.

  • Για το αναπλαστικό καρκίνωμα δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης, αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους κρίνονται ως ανεγχείρητα.


Ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις!

Η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στη χειρουργική του θυρεοειδούς είναι η ύπαρξη της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου και πνευμονογαστρικού νεύρου και επιτρέπει όχι μόνο να ανιχνευτούν ευκολότερα τα νεύρα για την κινητικότητα των φωνητικών χορδών, αλλά και να γνωρίζουν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της επέμβασης ότι αυτά λειτουργούν κανονικά.

Η αρχή της βασίζεται στην ύπαρξη ηλεκτροδίων στον τραχειοσωλήνα που τοποθετούνται στο ύψος των φωνητικών χορδών. Όταν διεγερθεί το νεύρο με έναν stimulator, κουνιέται η σύστοιχη φωνητική χορδή και ακουμπάει στο ηλεκτρόδιο δίνοντας ένα σήμα που αναλύει το ειδικό μηχάνημα που είναι συνδεδεμένο με τα ηλεκτρόδια. Το σήμα αυτό είναι η επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας του νεύρου και κατ’ επέκταση της σύστοιχης φωνητικής χορδής. Η δυνατότητα της διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης είναι καταλυτικής σημασίας για την ασφαλή διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης.

Shape Tip: Είναι πολύ σημαντικό οι χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα να διενεργούνται από εξειδικευμένους χειρουργούς ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές.


Συνεργάστηκε ο Κυριάκος Θ. Βαμβακίδης,χειρουργός ενδοκρινών αδένων, fellow of the European Board of Endocrine Surgery, διευθυντής τμήματος χειρουργικής ενδοκρινών αδένων κεντρικής Κλινικής Αθηνών (www.drvamvakidis.gr).



 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i