Καρκίνος του προστάτη: Διάγνωση και θεραπεία με γονιδιακό έλεγχο και στην Ελλάδα!

Τα γονίδια φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή της θεραπείας. Μάθε τώρα όλα τα πλεονεκτήματα και τις εξελίξεις στη γονιδιακή έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη.

shutterstock_181677458

Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Νασιούλα, PhD, επιστημονικό διευθυντή Genekor Ι.Α.Ε.

Δεκαετίες έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου έχουν αποδείξει ότι τα γονίδιά μας εμπλέκονται άμεσα τόσο στη θεραπεία όσο και στη διάγνωση της νόσου. Ένας τύπος καρκίνου στον οποίο έχουν γίνει άλματα στην κλινική διαχείριση των ασθενών βάσει του γονιδιακού του προφίλ είναι ο καρκίνος του προστάτη.

Τι ακολουθεί μετά την υποψία για καρκίνο του προστάτη

Εάν ο προληπτικός έλεγχος δείξει υποψίες για καρκίνο, μία επιλογή είναι να γίνει βιοψία. Ωστόσο, πρόκειται για επώδυνη διαδικασία που κάποιες φορές δε δίνει αποτελέσματα από την πρώτη φορά και η πλειοψηφία των ασθενών θα πρέπει να την επαναλάβει. Κι εδώ έρχονται πάλι στο προσκήνιο τα γονίδια. Σήμερα, με την ανάλυση του γονιδίου PCA3, το οποίο ανιχνεύεται σε δείγμα ούρων που συλλέγεται μετά από δακτυλική εξέταση από

ουρολόγο, εκτιμάται η πιθανότητα μιας θετικής ή όχι βιοψίας.

Καρκίνος του προστάτη: Διάγνωση και θεραπεία με γονιδιακό έλεγχο και στην Ελλάδα! - εικόνα 1

Κρίσιμος παράγοντας η ηλικία

Για τους άνδρες κάτω των 40 ετών, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη είναι μία στις 10.000. Στους μεγαλύτερους άνδρες, 40 έως 59 ετών, η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά (μία στις 100.000). Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι γιατροί συστήνουν προληπτική εξέταση μετά τα 45-50 έτη.

Η πρώιμη διάγνωση δίνει περισσότερες εναλλακτικές

Η αυξημένη εγρήγορση για την πρόληψη σημαίνει πως μια θετική διάγνωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται πλέον σε πρώιμο στάδιο. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλές φορές ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι επιθετικός, προκαλεί μια διεθνή συζήτηση μεταξύ ειδικών για το αν όλοι οι καρκίνοι του προστάτη πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά ή αν μπορούν κάποιοι ασθενείς να μπαίνουν απλά σε τακτική παρακολούθηση. Η ανάλυση 19 γονιδίων που παράγει μια «βαθμολογία», την GPS (Genomic Prostate Score), μπορεί σήμερα να βοηθήσει στην ασφαλή επιλογή των ασθενών που θα μπορούσαν να μη χειρουργηθούν αλλά να παρακολουθούνται τακτικά. Η εξέταση αυτή ονομάζεται Oncotype DX Prostate και εκτελείται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ενώ είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να ξέρεις ότι...

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στους άνδρες. Περίπου 1 στους 10 άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i