Λιποίδημα: Υπάρχει οριστική θεραπεία;

Λιποίδημα: Υπάρχει οριστική θεραπεία; Μόλις πριν από 5 χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναγνώρισε το λιποίδημα σαν μια μοναδική και ξεχωριστή πάθηση, η οποία χρειάζεται περισσότερο …επιστημονικό φως και έρευνα.

19.05.2014

εχεις διαβασει

Ίσως ελάχιστοι από εσάς γνωρίζετε τι ακριβώς είναι το λιποίδημα και φυσικά ακόμη λιγότεροι μπορείτε να το αναγνωρίσετε .
 

Τι είδους ασθένεια είναι;

Αυτή η νόσος προσβάλλει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία και υπάρχει κληρονομική και οικογενής προδιάθεση. Συγχέεται με την παχυσαρκία, όμως δεν σχετίζεται μαζί της και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο και δεν βελτιώνεται με δίαιτες και μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Πρόκειται για μια πάθηση του λιπώδους ιστού με άνιση εναπόθεση λίπους στα κάτω άκρα περισσότερο και λιγότερο στα άνω άκρα.

Αποτελεί το 15% όλων των οιδημάτων. Το λίπος εναποτίθεται μέχρι το ύψος των σφυρών δημιουργώντας λιπώδεις διογκώσεις στους μηρούς, στην έσω επιφάνεια των γονάτων αφήνοντας ελεύθερους τους άκρους πόδες.
 

Πως αισθάνονται οι ασθενείς;

Οι ασθενείς διαμαρτύρονται για βαριά και πρησμένα πόδια, για δυσκολία στη βάδιση και για δυσανάλογη κούραση των άκρων μετά από σωματική εργασία. Το δέρμα σταδιακά γίνεται σκληρό και επώδυνο και στην συμπίεση εμφανίζει όψη φλούδας πορτοκαλιού. Συχνά αιματώματα ταλαιπωρούν τις ασθενείς λόγο της ευθραυστότητας των τριχοειδών αγγείων από την πίεση που ασκεί ο υπερτροφικός λιπώδης ιστός.

Το λιποίδημα είναι συμμετρικό, δεν προσβάλλει το άνω ήμισυ του σώματος, συχνά συνοδεύεται από δερματικές βλάβες καθώς και από φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς. Διουρητικά και άλλα φάρμακα δεν βοηθούν ,ούτε και η απώλεια βάρους. Η φυσιοθεραπεία και η μαλαξοθεραπεία με αποιδηματική – λεμφική αποχέτευση συνεισφέρει στην καλυτέρευση του.
 

Υπάρχει οριστική θεραπεία;

Τα τελευταία 5 χρόνια αντιμετωπίζω το λιποίδημα με laser assisted liposuction ( λιποαναρροφηση με laser) ,όπου το λίπος κατακερματίζεται και λειώνει με την οπτική ίνα του laser και στη συνέχεια αναρροφάται με πολύ λεπτές κάνουλες. Έτσι μειώνονται οι τραυματισμοί, τα αιματώματα, και το δέρμα γίνεται ελαστικό, σφριγηλό , καθώς αυξάνεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη του.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημοσιεύτηκαν οι επεμβάσεις αυτές και η χρησιμότητα του laser, σε στρογγυλή τράπεζα στο 2ο Πανελλήνιο Λεμφολογικό Συνέδριο που έγινε στις 9-10 Μαΐου 2014 .

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν πολλές ασθενείς που έχουν το πρόβλημα αυτό και μέχρι τώρα δεν είχε διαγνωστεί διότι μοιάζει και συγχέεται με το λεμφοιδημά, το φλεβοίδημα και την παχυσαρκία.

Με την υποβοηθουμένη με laser λιπεκτομή δια αναρροφήσεως βοηθούμε σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με μακρόχρονα αποτελέσματα.
 


 

Ευχαριστούμε τον κ. Χαράλαμπο Κ. Ηλία, Αγγειοχειρουργό – Αγγειολόγο
www.iliasxar.gr

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece