Οι ασθενείς μιλάνε: Οι ρευματοπαθείς την εποχή της COVID-19

Πώς βίωσαν οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα την πανδημία του κορονοϊού;

ρευματοειδής αρθρίτιδα πόνος στο χέρι spukkato

Η Κατερίνα Κουτσογιάννη είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν και πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και μας παρουσιάζει την πραγματικότητα που βίωσαν οι ρευματοπαθείς κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Ρευματικά νοσήματα και κορονοϊός μέσα από τα μάτια «αληθινών ανθρώπων»

«Η αλλαγή στην καθημερινότητα όλων μετά από την πρώτη φάση της πανδημίας είναι δεδομένη, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, ενώ έντονη παραμένει η ανησυχία λόγω της ύπαρξης αυτού του απρόβλεπτου εχθρού γύρω μας. Όλοι κάνουμε τον απολογισμό μας από τον αναγκαστικό εγκλεισμό μας, την αλλαγή των συνηθειών, τη στέρηση των φίλων και των αγαπημένων μας προσώπων, των αλλαγών στον τρόπο εργασίας και τόσες άλλες ανατροπές στη ζωή μας και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Κάνοντας, λοιπόν, τον απολογισμό μας κι εμείς που ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα οι άνθρωποι που ζούμε με κάποιο ρευματικό νόσημα, διαπιστώνουμε ότι ο κατάλογος όλων αυτών των παραγόντων που επηρέασαν την καθημερινότητά μας όλο αυτό το διάστημα είναι μεγάλος.

Έχοντας όλοι την εμπειρία από τα νοσήματά μας, τη συνεχή φαρμακευτική αγωγή και τη συχνή παρακολούθηση της υγείας μας, έχουμε μάθει να είμαστε πειθαρχημένοι, υπομονετικοί και ανθεκτικοί στις δυσκολίες.

Επομένως, οι περισσότεροι προσαρμοστήκαμε σχετικά εύκολα στα μέτρα αυτοπεριορισμού και αυτοπροστασίας. Δεν μπορέσαμε, όμως, να διαχειριστούμε το φόβο και την ανασφάλεια που έφερε η νέα αυτή κατάσταση.

Φόβος, γιατί γνωρίζαμε οι περισσότεροι ότι «τα υποκείμενα νοσήματά μας» δε μας επέτρεπαν μια νέα περιπέτεια από την πιθανή συνάντησή μας με τον κορονοϊό, και ανασφάλεια, γιατί αιφνίδια βρεθήκαμε αποκομμένοι από τους γιατρούς μας και την ασφάλεια που μας παρέχει η «ρουτίνα» της παρακολούθησης της υγείας μας, αφού λόγω των έκτακτων μέτρων δεν είχαμε πρόσβαση στις μονάδες υγείας.

Οι πληροφορίες που δεχόμασταν καθημερινά πολλές, με τον αριθμό των θανάτων να κυριαρχεί, καθιστώντας την ανησυχία μας εντονότερη και επιδεινούμενη καθημερινά, αφού η αναφορά στις ευάλωτες ευπαθείς ομάδες ήταν συνεχής αλλά και ασαφής. Δύσκολη η ανεύρεση έγκυρων και τεκμηριωμένων πληροφοριών ανάμεσα στις χιλιάδες που κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο.

Ευτυχώς, η επικοινωνία με άλλους ασθενείς και τις οργανώσεις ασθενών, που πολύ γρήγορα προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες της διαδικτυακής επικοινωνίας, ήρθαν σαν ανακούφιση, μια πηγή έγκυρης πληροφόρησης αλλά και έμπνευσης για ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας και αλληλεγγύης. Πρόκληση η νέα περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας. Πρόκληση, γιατί καλούμαστε να μείνουμε ασφαλείς και να αποδείξουμε για ακόμα μία φορά ότι μπορούμε να βγούμε δυνατοί και αισιόδοξοι και από αυτή τη δοκιμασία».

Διάβασε επίσης: Οργάνωση ασθενών: Τι είναι και πώς θα ωφεληθείς αν συμμετάσχεις

Διάβασε επίσης: 6 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις κλινικές μελέτες – εσύ τι θα απαντούσες αν σε ρωτούσαν;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i