Ολική θυρεοειδεκτομή: Τα πάντα για την επέμβαση

Ολική θυρεοειδεκτομή, επέμβαση, χειρουργείο,


Η αφαίρεση ολόκληρου του οργάνου πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, διαμέσου μιας μικρής εγκάρσιας τομής 2-4 εκατοστών στο κατώτερο τμήμα της πρόσθιας επιφάνειας του τραχήλου, κατά μήκος μιας φυσικής δερματικής πτυχής. Στην πολύ λεπτή αυτή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο χειρουργός οφείλει να διατηρήσει και να προστατεύσει τους παραθυρεοειδείς αδένες και τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα (τα νεύρα που κινούν τις φωνητικές χορδές),  χρησιμοποιούνται πλέον όλο και συχνότερα για ακόμα μεγαλύτερη διεγχειρητική ασφάλεια των ευπαθών γειτονικών οργάνων και δομών (μείζονα αγγειακά και νευρικά στελέχη, οισοφάγος, λάρυγγας, τραχεία) ειδικές μορφές ενέργειας όπως αυτή των υπερήχων και των ραδιοσυχνοτήτων, ενώ η διαφύλαξη των ιδιαίτερα ευαίσθητων νεύρων της φώνησης επιτυγχάνεται απόλυτα με τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Έχει αποδειχθεί βιβλιογραφικώς ότι η διενέργεια της επέμβασης από εξειδικευμένο χειρουργό, σε κέντρο που παρέχει σύγχρονη υποδομή, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επιπλοκής (κάκωση λαρυγγικών νεύρων και παραθυρεοειδών < 0,5-0,8%). 

H επέμβαση διαρκεί κατά μέσο όρο 30-60' και η σύγκλειση της δερματικής τομής γίνεται με πλαστική ενδοδερμική ραφή με απορροφήσιμα ράμματα.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι εντυπωσιακή:

  • Ο/Η ασθενής σηκώνεται μέσα σε ελάχιστες ώρες από την αφύπνισή του μετά το πέρας της επέμβασης,

  • σιτίζεται άμεσα χωρίς περιορισμούς,

  • δεν λαμβάνει ενδοφλέβια υγρά ή φάρμακα,

  • δεν πονάει

  • και παίρνει εξιτήριο από την κλινική σε λιγότερο από 24 ώρες από την εισαγωγή του.

  • Τέλος το μετεγχειρητικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Tα τελευταία χρόνια επίσης χρησιμοποιούνται σε μερικά κέντρα δύο νέες μέθοδοι, η ενδοσκοπική διαμασχαλιαία θυρεοειδεκτομή και η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή υποβοηθούμενη από βιντεοκάμερα (MIVAT). Οι ενδείξεις για τη διενέργεια αυτών των τεχνικών όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένες (θυρεοειδής αδένας με όγκο μικρότερο των 20 ml – όζοι μεγέθους μικρότεροι από 3 cm – μη ύπαρξη θυρεοειδίτιδας – μη ύπαρξη κακοήθειας – χωρίς ιστορικό χειρουργικής επέμβασης ή ακτινοβολίας στον τράχηλο), με αποτέλεσμα να μην έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της επιστημονικής κοιλότητας και έτσι δεν έχουν καταστεί μέθοδοι εκλογής για την αφαίρεση του θυρεοειδούς.

 

Ολική θυρεοειδεκτομή: Τα πάντα για την επέμβαση - εικόνα 1


Ευχαριστουμε τον δρα Εμμανουηλ Α. Τσιγκο, γενικό χειρούργο, εξειδικευθέντα στη Χειρουργική Ογκολογία Hammersmith Hospital -Department of Surgery and Cancer-Division of Surgery-Imperial College London, πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ESSO-European Society of Surgical Oncology) (www.tsigkos.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i