Οι ορμόνες ελέγχουν τη ζωή σου! Ρύθμισέ τες!

Οι ορμόνες ελέγχουν τη ζωή σου! Ρύθμισέ τες!


Οι ορμόνες μπορεί να ευθύνονται για πολλά πράγματα που δε φαντάζεσαι. Για παράδειγμα, μήπως κρυώνεις όταν οι άλλοι ζεσταίνονται, είσαι ευέξαπτη χωρίς λόγο, πεινάς συνεχώς ή νιώθεις κουρασμένη; Μάθε να αφουγκράζεσαι το σώμα σου και ανάλαβε δράση – τώρα!


Μήπως κρυώνεις εύκολα;

Οι συνάδελφοί σου είναι μια χαρά με τα αμάνικα, ενώ εσύ φοράς ζακέτα για να μην κρυώνεις στο γραφείο. Ακόμη και ο κλιματισμός στα μαγαζιά είναι ανυπόφορος για σένα. Τι τρέχει; Ίσως έχεις χαμηλές θυρεοειδικές ορμόνες. Οι πιθανότητες αυξάνονται αν επίσης παίρνεις βάρος, παρότι τρως ισορροπημένα, και νιώθεις κουρασμένη συνέχεια. Όταν έχεις υποθυρεοειδισμό ή ανεπαρκείς θυρεοειδικές ορμόνες, ο μεταβολισμός σου επιβραδύνει, παράγοντας λιγότερη ενέργεια και θερμότητα. Έτσι, έχεις την τάση να κρυώνεις και να κουράζεσαι πιο εύκολα από τους άλλους. Άλλες ενδείξεις είναι η δυσκοιλιότητα, η μυϊκή αδυναμία και η ξηρότητα του δέρματος.

Τι να Κάνεις

Εξετάσεις αίματος Μια μεγάλη αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια αυτοάνοση πάθηση όπου το αμυντικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα θυρεοειδικά κύτταρα. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς ενδέχεται να έχουν κληρονομική προδιάθεση για την πάθηση. Αν έχεις τέτοιο ιστορικό, κάνε εξέταση αίματος που ανιχνεύει αντισώματα τα οποία λειτουργούν ενάντια στη θυρεοειδική υπεροξείδαση – ένα ένζυμο απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Τα αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων (TPOAb) είναι προειδοποιητική ένδειξη, ειδικά αν οι κανονικές εξετάσεις δείχνουν κατά τα άλλα φυσιολογικές τις θυρεοειδικές ορμόνες. Τα υψηλά επίπεδα TPOAb έχουν συσχετιστεί με μειωμένη αναπαραγωγική λειτουργία.

 

Μήπως είσαι συνέχεια στην «τσίτα» ;

Αν και η αβέβαιη κατάσταση της οικονομίας εκνευρίζει αφάνταστα τους ανθρώπους, πρόσεχε αν, εκτός από έντονο εκνευρισμό, παρατηρείς επίσης απώλεια βάρους, τρέμουλο στα χέρια και αυξημένο καρδιακό παλμό όταν ξεκουράζεσαι. Ίσως έχεις υπερθυρεοειδισμό, κατά τον οποίο ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί και οι πλεονάζουσες ορμόνες (όπως η θυροξίνη) όχι μόνο επιταχύνουν το μεταβολισμό, αλλά ενισχύουν την αντίδραση της αδρεναλίνης στο στρες.

Τι να Κάνεις

Εξέταση για τη νόσο Graves Είναι η πιο συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού και επηρεάζει τις γυναίκες οχτώ φορές περισσότερο από τους άνδρες. Συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σου παράγει ένα μη φυσιολογικό αντίσωμα που ονομάζεται αντίσωμα έναντι των υποδοχέων θυρεοτροπίνης (TRAb). Αυτό υποκινεί τα θυρεοειδικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται και να επεκτείνονται, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Η πάθηση φαίνεται επίσης πως είναι κληρονομική. Οι αυτοάνοσες ασθένειες συνήθως εμφανίζονται στις γυναίκες, καθώς το οιστρογονικό περιβάλλον προωθεί τις αυτοάνοσες αντιδράσεις. Μια εξέταση αίματος θα δείξει την παρουσία τέτοιων αντισωμάτων.

Πρόσεχε τι τρως Μείωσε τα θαλασσινά, που αποτελούν πλούσια πηγή ιωδίου, αν οι συγγενείς σου έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή. Το ιώδιο είναι το βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί ο θυρεοειδής για να παράγει ορμόνες και η υψηλή κατανάλωση ιωδίου μέσω της διατροφής μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν τη νόσο του Graves.

Κοιμήσου επαρκώς Το στρες μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό προωθώντας το σχηματισμό TRAb. Όταν ο οργανισμός είναι στρεσαρισμένος, χάνεται η ικανότητά του να καταστείλει την αυτοάνοση λειτουργία. Για να το αποτρέψεις αυτό, κοιμήσου αρκετά. Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό υποτροπιάζουν όταν δεν ξεκουράζονται αρκετά.





Μήπως αρρωσταίνεις κάθε μήνα;

Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, χρειαζόμαστε το στρες για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, το σώμα μας παράγει ορμόνες που αυξάνουν την εγρήγορσή μας. Μια ομάδα ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, παρέχουν στο κυκλοφορικό υποστήριξη για να ξεπεράσει τις στρεσογόνες καταστάσεις. Επίσης, εκκρίνεται κορτιζόλη, που ορθώς αναφέρεται ως «η ορμόνη του στρες», σε τέτοιες περιόδους. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology υποστηρίζεται ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα στρες και κορτιζόλης παρουσιάζουν πιο αργή επούλωση των πληγών. Όμως, η υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης προκαλείται από μια βαθύτερη πάθηση. Τότε η παρατεταμένη έκθεση στην ορμόνη μειώνει την ανοσία και προκαλεί γαστρικά προβλήματα. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη. Ο ασθενής ενδέχεται, επίσης, να παρουσιάζει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, όπως χρόνιο στρες.

Τι να Κάνεις

Μάθε να χαλαρώνεις Αν νιώθεις καταβεβλημένη, κάνε ελαφριά άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμβηση. Η άσκηση παρακινεί τον εγκέφαλο να εκκρίνει «χαρούμενες» ορμόνες, γνωστές ως ενδορφίνες, για να καταπραΰνει την κορτιζόλη. Δεν μπορείς να βγεις από το γραφείο; Δοκίμασε τις βαθιές αναπνοές: κάνε αργή εισπνοή μέχρι να φουσκώσει πλήρως η κοιλιά πριν εκπνεύσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει «αντίδραση χαλάρωσης». Η βαθιά αναπνοή ενθαρρύνει την πλήρη ανταλλαγή οξυγόνου, επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αν η υπερπαραγωγή κορτιζόλης προκαλείται από κάποια βαθύτερη ασθένεια, όπως η διαταραχή των επινεφριδίων, η ορμόνη μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος, μυϊκή αδυναμία και υπερβολική οστική απώλεια. Απαιτείται μια σειρά ουρολογικών και αιματολογικών εξετάσεων και ακτινογραφιών για τη διάγνωση και αντιμετώπιση.


Μήπως πεινάς, ακόμα κι αφού έχεις φάει;

Δεν ασκείσαι περισσότερο ούτε έχεις λιγούρες πριν από την περίοδο. Ίσως έχεις προβλήματα που σχετίζονται με την ινσουλίνη ,που ενεργοποιεί την απορρόφηση σακχάρων από το αίμα προς τα κύτταρα του οργανισμού. Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν παράγεται ανεπαρκής ποσότητα ινσουλίνης (τύπος Ι) ή όταν τα κύτταρα δεν αντιδρούν στην ορμόνη (τύπος ΙΙ). Και στις δύο περιπτώσεις, ο οργανισμός δεν μπορεί να αποκτήσει επαρκή ενέργεια και συνεχίζει να στέλνει σήματα πείνας. Επίσης, έχε το νου σου για αύξηση της δίψας και συχνή ανάγκη για διούρηση. Όταν υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης ή η δράση της είναι μειωμένη, τα επίπεδα σαχκάρου στο αίμα αυξάνονται. Τα νεφρά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην επαναπορρόφηση του σακχάρου και η πλεονάζουσα ποσότητα μεταφέρεται στα ούρα. Όταν αποβάλλεις τα σάκχαρα, αυτά συμπαρασύρουν μαζί τους και νερό από το σώμα, οπότε σε αφυδατώνουν.

Τι να Κάνεις

Φάε και ξεκουράσου σωστά Για τη διάγνωση του διαβήτη, ο γιατρός θα κάνει εξέταση αίματος. Περίπου το 90% των διαβητικών ανήκουν στον τύπο ΙΙ. Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, μπορεί να αποτραπεί με σωστή διατροφή και άσκηση. Ο πιο συνήθης παράγοντας προδιάθεσης αντίστασης στην ινσουλίνη στις γυναίκες είναι η αύξηση βάρους ή το γεγονός ότι είναι υπέρβαρες. Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Επίσης, είναι σημαντικός ο επαρκής ύπνος. Σύμφωνα με την επιθεώρηση Diabetes Care, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i