Το 31% των κρουσμάτων κορονοϊού είναι σε νέους από 18 έως 39 ετών. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Γιατί αρρωσταίνουν οι νέοι και τα παιδιά από τον κορονοϊό; Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά.

κορονοϊός νέοι φοιτητές AntonioGuillem

Παρότι αρχικά πιστέψαμε ότι ο κορονοϊός αφορά μόνο ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το 31% των κρουσμάτων κορονοϊού αφορά νέους από 18 έως 39 ετών. Τελικά επιβεβαιώνεται αυτό που τονίζουν πλέον οι ειδικοί, ο κορονοϊός μας αφορά όλους.

Κανείς δεν έχει ανοσία

Αυτό ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. «Ο κορονοϊός είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία. Άρα μπορεί να νοσήσουμε όλοι. Και νέοι νοσούν. Η Ιταλία καταγράφει 25% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας από 19 έως 50 ετών. Στην Ισπανία το 33% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφει 29% των περιπτώσεων της νόσου σε ηλικίες 20 έως 44 ετών.

Στην πατρίδα μας στο σύνολο των κρουσμάτων στα οποία έχουμε πληροφορία, το 45% της νόσου έχει καταγραφεί μεταξύ των ηλικιών 40 και 64 ετών, ένα 31% της νόσου έχει καταγραφεί σε ηλικίες 18 έως 39 ετών, ενώ στις μικρές ηλικίες, στα παιδιά, μόλις το 2,8% της νόσου, 47 κρούσματα έχουν καταγραφεί», μας εφιστά την προσοχή ο καθηγητής.

Οφείλονται σε γονίδια τα κρούσματα κορονοϊού στους νέους;

Αναφερόμενος στα κρούσματα κορονοϊού στους νέους, ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλά και για τους -σπάνιους ευτυχώς- θανάτους σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Και σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τι συμβαίνει, αναφέρεται στην παθογένεια της νόσου, την βασική πτυχή που ερευνούν αυτή τη στιγμή επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Γιατί βλέπουμε τόσα κρούσματα κορονοϊού στους νέους; «Φυσικά και δεν το γνωρίζω, αλλά γίνεται τεράστια ερευνητική προσπάθεια για να βρούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Για αυτό άντλησα πληροφορίες από πολύ πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις για το ερώτημα του, πέραν της ηλικίας, πέραν των υποκείμενων νοσημάτων, τι άλλο υπάρχει και νοσούν καμιά φορά, ευτυχώς σπάνια, νέοι άνθρωποι; Και αυτοί οι νέοι άνθρωποι να νοσούν σοβαρά;

Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια, που καθορίζουν ποιος θα πάει ή δεν θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Της «πόρτας», δηλαδή, για να μπει στον οργανισμό μας. Η «πόρτα» αυτή, ουσιαστικά βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την «πόρτα» λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή, ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται ο ιός αντίστοιχα, να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων.

Επίσης, υπάρχει μια ουσία που βοηθάει τον πνεύμονά μας να εκπτύσσεται και να συσπάται. Φανταστείτε ένα σφουγγάρι. Μέσα στους πνεύμονες, λοιπόν, υπάρχει μια ουσία που δρα σαν απορρυπαντικό στο σφουγγάρι και το κάνει πιο μαλακό και εύκαμπτο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε. Αυτό το συστατικό, εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε επιφανειοδραστικό παράγοντα. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να εξαντλείται γρήγορα σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά, ακόμα και όταν είναι στον αναπνευστήρα.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο που η άμυνά μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στον ιό. Σε μερικούς, ευτυχώς λίγους, νέους, υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής, που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά».

Μένουμε σπίτι - πάμε καλά

Ο καθηγητής ανέδειξε όμως έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα που μπορεί να σχετίζεται με τα κρούσματα κορονοϊού σε νέους ανθρώπους. «Οι νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης και εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους.

Η οδηγία παραμένει η ίδια. Αν ελαττώσουμε την πιθανή έκθεση στον ιό στο ελάχιστο αυτή την περίοδο, αν μείνουμε σπίτι, αν τηρήσουμε καλή υγιεινή των χεριών, είναι πολύ πιθανότερο να πάμε καλά».

Διάβασε επίσης: Ποιοι ασθενείς θα πάρουν μέρος σε έρευνα για τη θεραπεία για τον κορονοϊό; Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Γιώτα Τουλούμη απαντά

Διάβασε επίσης: Ανοσία στον κορονοϊο: Θα κυκλοφορούμε με «διαβατήριο αντισωμάτων» τους επόμενους μήνες;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i