Υπνική άπνοια: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και τι να προσέχουμε

Πώς θα καταλάβουμε αν εχουμε άπνοια ύπνου και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πάσχουν.

γυναίκα ύπνος κρεβάτι μάτια φαγούρα triocean

Πρόκειται για μια δυνητικά επικίνδυνη διαταραχή του ύπνου κατά την οποία επαναλαμβάνονται επεισόδια διακοπής της αναπνοής. Εάν έχετε βαρύ ροχαλητό κατά τον ύπνο και το πρωί νιώθετε κόπωση και υπνηλία ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ύπνου – πιθανά πάσχετε από σύνδρομο άπνοιας.

Συμπτώματα του συνδρόμου υπνικής άπνοιας

  • Βαρύ – ηχηρό ροχαλητό
  • Επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου (παρακολουθεί ένα άλλο άτομο)
  • Αγωνιώδες ξύπνημα για αέρα
  • Ξύπνημα με ξηρό στόμα
  • Πρωινός πονοκέφαλος
  • Δυσκολία να παραμείνει ξύπνιος (όταν παρακολουθεί τηλεόραση – όταν οδηγεί)
  • Υπερβολική υπνηλία την ημέρα
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Νευρικότητα

Πότε να επισκεφτώ ιατρό

Το βαρύ ροχαλητό είναι ένδειξη μιας δυνητικά σοβαρής νόσου αλλά δεν ροχαλίζουν όλοι όσοι πάσχουν από σύνδρομο άπνοιας.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου όπως αναφέρθηκαν. Κυρίως εάν έχετε διαταραχές ύπνου που σας προκαλούν κόπωση, υπνηλία ή νευρικότητα.

Αίτια του συνδρόμου υπνικής άπνοιας

Αποφρακτική υπνική άπνοια: Είναι η συχνότερη μορφή του συνδρόμου και συμβαίνει όταν λόγω ανατομικών παραμέτρων κλείνει η δίοδος του αέρα κατά τον ύπνο από το σημείο του λάρυγγα και πάνω.

Μπορεί να συμβαίνει από την χαλάρωση των μυών του φάρυγγα στο σημείο της μαλακής υπερώας και σταφυλής. Έτσι κλείνει η δίοδος του αέρα κατά την εισπνοή. Επομένως το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα πέφτει. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την ανικανότητα της εισπνοής και γρήγορα σας ξυπνάει για να αναπνεύσετε. Αυτή η αφύπνιση είναι συνήθως πολύ σύντομη και δεν το θυμάστε αλλά το σώμα ταλαιπωρείται αφού δεν μπορεί να πέσει σε βαθύ ύπνο.

Μπορεί να έχετε βήχα ή choke or gasp και το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται έως 30 φορές ή και περισσότερες την ώρα, όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Παράγοντες κινδύνου:

  • Υπερβολικό βάρος σώματος: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο της υπνικής άπνοιας και κυρίως η συσσώρευση λίπους γύρω απ’ τον λαιμό και το πηγούνι.
  • Κοντός και παχύς λαιμός
  • Στενή αναπνευστική οδός – Στενή κατασκευή του λάρυγγα: Διογκωμένες αμυγδαλές και κρεατάκια κλείνουν την αεροφόρο οδό κυρίως στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες
  • Άρρεν φύλο – 2-3 φορές μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο συμβαίνει σε άνδρες παρά σε γυναίκες. Ωστόσο οι γυναίκες αυξάνουν αυτό τον κίνδυνο εάν είναι υπέρβαρες και επίσης μετά την εμμηνόπαυση.
  • Ηλικία: Πάνω από τα 60 έτη αυξάνει ο κίνδυνος του συνδρόμου
  • Κληρονομικό ιστορικό: Άλλα άτομα με σύνδρομο άπνοιας στην οικογένεια
  • Χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών:  Αυτά χαλαρώνουν επιπλέον τους μυς στον φάρυγγα
  • Κάπνισμα: 3 φορές συχνότερα παρουσιάζουν σύνδρομο άπνοιας οι καπνιστές, πιθανότατα λόγω του οιδήματος και της φλεγμονής στα τοιχώματα του αεραγωγού και     εκκρίσεων που προκαλεί ο καπνός
  • Ρινική συμφόρηση: Εάν έχετε δυσκολία στο να αναπνεύσετε από τη μύτη, είτε λόγω ανατομικών προβλημάτων (στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες, πολύποδες) είτε λόγω αλλεργίας είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Διάγνωση

Η διάγνωση θα γίνει με πλήρη ΩΡΛ εξέταση και ενδοσκοπήσεις για πλήρη έλεγχο στη μύτη, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα. Από τη λήψη ιστορικού που αφορά τα συμπτώματα υπνηλίας και άλλες επιπλοκές που επιφέρει το σύνδρομο άπνοιας. Η πολυσωματογραφική μελέτη ύπνου γίνεται σε ειδικό εργαστήριο και έχει σοβαρό ρόλο στη διάγνωση του συνδρόμου υπνικής άπνοιας αλλά και της βαρύτητάς του.

Θεραπεία της υπνικής άπνοιας

Για ήπιες περιπτώσεις συνιστάται αλλαγή του τρόπου ζωής, άσκηση, απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος. Εάν και πάλι δεν βελτιώνονται τα προβλήματα ή αν πρόκειτε για σοβαρού βαθμού σύνδρομο υπνικής άπνοιας, τότε απαιτείται συζήτηση με τον χειρουργό ΩΡΛ για τις λύσεις που υπάρχουν. Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνει στήριξη των ιστών, διόρθωση της χαλάρωσης φάρυγγα και σταφυλής αλλά και επεμβάσεις νέου τύπου για το ρινικό διάφραγμα και στήριξη των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, International Board of Certification Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου, διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, Νοσοκομείο «Μητέρα», faceanatomy.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i