Όµορφη έγκυος; Ποιες θεραπείες επιτρέπεται να κάνεις στην εγκυμοσύνη!

Όμορφη έγκυος; Ένας οδηγός για µια ασφαλή ρουτίνα περιποίησης από την κορυφή µέχρι τα νύχια! Απαντήσεις εντός.

omorfi-egkyos

Συνεργάστηκε η δρ Αµαλία Τσιατούρα, δερµατολόγος, επιστηµονική διευθύντρια του τµήµατος Δερµατολογίας & Laser στην κλινική Cosmetic Derma Medicine.

Αυτό το διάστημα σίγουρα είσαι όμορφη και χωρίς να κάνεις τίποτα - χρειάζεται όμως να γνωρίζεις ποιες θεραπείες ομορφιάς μπορείς να απολαύσεις με ασφάλεια την περίοδο της κύησης. Η περίοδος εγκυµοσύνης απαιτεί µια 9µηνη ρουτίνα συνηθειών µε απαράβατους κανόνες – και όχι µόνο στην υγεία και τη διατροφή σου. Το ίδιο πιστή οφείλεις να παραµείνεις και στα νέαδεδοµένα για τη ρουτίνα οµορφιάς σου. Μάθε τα προϊόντα περιποίησης που µπορείς να χρησιµοποιείς, φυσικά µε τη σύµφωνη γνώµη του γιατρού σου.

Λεύκανση δοντιών

«Για µερικούς µήνες πρέπει να αρκεστείς στις ειδικές λευκαντικές οδοντόκρεµες, οι οποίες είναι απολύτως ασφαλείς» τονίζει η δρ Αµαλία Τσιατούρα. δερµατολόγος (εµείς σε ενηµερώνουµε ότι κυκλοφορούν και εντελώς φυσικές φόρµουλες µε µαστίχα και πρόπολη).

Λακ μαλλιών και βερνίκι νυχιών

Οι φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά σπρέι µαλλιών και βερνίκια νυχιών έχουν αποδειχθεί ως δυνητικός κίνδυνος πρόκλησης γενετικών ανωµαλιών. Η ειδικός συστήνει τις ασφαλείς εναλλακτικές:

«Χρησιµοποίησε βερνίκι νυχιών µε φυσικές χρωστικές που δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Επίσης, στην περίπτωση που θέλεις να κρατάς τα µαλλιά σου σε φόρµα, αντί για λακ, επίλεξε αφρό ή gel».

Μαύρισμα: Self tanners εναντίον αντηλιακών

Το καλοκαίρι πέρασε, αλλά είναι πολύ πιθανό το επόµενο να σε βρει στο µήνα σου. «Τα auto-bronzant δεν έχουν µελετηθεί ειδικά σε έγκυες γυναίκες, οπότε τα αγνοείς παντελώς» λέει η ειδικός. «Επίσης, µερικά αντηλιακά περιέχουν οξυβενζόνη, µια χηµική ουσία που συνδέεται µε µειωµένο βάρος σε µωρά. Ωστόσο, χρησιµοποιώντας ένα αντηλιακό µε φυσικά φίλτρα οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου είσαι 100% ασφαλής, καθώς αυτά τα συστατικά φιλτράρουν τις ακτίνες UV και δεν απορροφώνται από το δέρµα. Αρκεί να µην κάθεσαι πάνω από µερικά λεπτά στον ήλιο, ιδίως µε µεγάλη κοιλιά. Κατεστραµµένα δικά σου κύτταρα σηµαίνει κατεστραµµένα κύτταρα και στο µωρό σου», συµπληρώνει η δρ Αµαλία Τσιατούρα.

Ακμή εγκυμοσύνης

Η συνήθης ακµή συχνά χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, εξαιτίας των διακυµάνσεων των ορµονών, αλλά οι κλασικές θεραπείες είναι άκρως επικίνδυνες.

«Φάρµακα τοπικής χρήσης, όµως, που περιέχουν αζελαϊκό οξύ, ερυθροµυκίνη ή κλινδαµυκίνη θεωρούνται ασφαλή για µια έγκυο» τονίζει η ειδικός.

Μείνε όµως µακριά από κάθε είδους σκληρή απολέπιση της επιδερµίδας. Ανταύγειες και βαφές: Υπομονή για μόνο 3 μήνες

Οι ερευνητές δεν έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για τις επιδράσεις της βαφής σε έγκυες γυναίκες, έτσι πολλοί γιατροί συστήνουν την αποφυγή της. Ένα άλλο πρόβληµα είναι ότι οι χρωστικές ουσίες και άλλες χηµικές αναθυµιάσεις, όπως η αµµωνία, µπορεί να προκαλέσουν έντονη ναυτία. Όµως, άλλοι γυναικολόγοι είναι πιο επιεικείς. «Έχει διαπιστωθεί ότι µόνο µικρή ποσότητα των χηµικών απορροφάται στο δέρµα και αυτή δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει προβλήµατα στο έµβρυο», λέει η ειδικός και προσθέτει:

«Άρα, µπορείς άνετα να βάφεις τα µαλλιά σου από τη µέση έως τις άκρες, αλλά προσοχή: από τους τρεις πρώτους κρίσιµους µήνες της εγκυµοσύνης σου και µετά».

Κραγιόν

Αν και ο Αµερικανικός Οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων έχει αθωώσει το µόλυβδο στα κραγιόν, εσύ µην το ρισκάρεις. «Σοφότερη επιλογή σου είναι ένα κραγιόν χωρίς µόλυβδο. Κυκλοφορούν δεκάδες ασφαλή lipsticks χωρίς αυτό το συστατικό στη σύνθεσή τους» λέει η ειδικός.

Botox: Απλά το ξεχνάς.

Κρέμες για ραγάδες στο σώμα ή ρυτίδες στο πρόσωπο

Οι µικρές γραµµές στην κοιλιά, στα οπίσθια, στους γλουτούς, στα πόδια και το στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης σπρώχνουν κάθε µέλλουσα µαµά να προµηθεύεται κρέµες που µειώνουν τις ραγάδες. Μπορείς να χρησιµοποιείς άφοβα εκείνες που είναι από φυτικά εκχυλίσµατα. Οι γιατροί, όµως, είναι αρκετά σκεπτικοί µε κάποια από τα συστατικά που περιέχουν «και κυρίως για τη βιταµίνη Α, επειδή ενδέχεται να επηρεάσει την οµαλή ανάπτυξη των κυττάρων και της λειτουργίας του µεταβολισµού του µωρού» επισηµαίνει η ειδικός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i