Ποιο τεστ επιλέγεται σε κάθε περίπτωση για τον κορονοϊό και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Δημόσια Υγεία;

Τα τεστ για τον κορονοϊό έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Παρότι επιστημονικό πεδίο, είναι καλό να γνωρίζουμε κάποια βασικά.

positive-test-result-by-using-rapid-test-for-covid19-quick-fast-of-picture-id1234710598 undefined undefined

Τα τεστ για τον κορονοϊό και τι πρέπει να γνωρίζουμε για το μοριακό και το rapid. Η ειδική Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος Xρήστου Χ. Ευσταθία κάτοχο Msc.MD. " GLOBAL MEDICINE  -HEALTH CRISIS MANAGEMENT " και επιστημονικά υπεύθυνη των Διαγνωστικών Εργαστηρίων MIKROLAB εξηγεί.

Ο κορονοϊός Sars-cov-2 προκαλεί τη λοίμωξη του αναπνευστικού COVID-19  και είναι υπεύθυνος για την πανδημία που ξεκίνησε από τη πόλη WUHAN της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019.

Η ταυτότητα του κορονοϊού

Είναι ένας RNA ιός και όπως όλοι οι κορονοϊοί έχει 4 πρωτεΐνες στην επιφάνεια του οι οποίες μαζί με τη μεμβράνη συνθέτουν τον ιικό φάκελο. Η λοιμογόνος δράση του ιού οφείλεται στη πρωτεΐνη S (spike) μέσω της οποίας προσκολλάται στα επιθηλιακά  κύτταρα του φάρυγγα, χρησιμοποιώντας τον υποδοχέα ACE 2 προκειμένου να μολύνει το ανθρώπινο κύτταρο. Από την στιγμή που ο ιός εισβάλει στο ανθρώπινο κύτταρο αρκούν  4 ημέρες προκειμένου να εγκατασταθεί.

Τεστ κορονοϊού – Τι έχουμε στη διάθεσή μας

Η μέθοδος διάγνωσης (gold  standard) του ιού είναι η μοριακή RT –PCR σε δείγματα ρινοφάρυγγα, στοματοφάρυγγα και βρογχικών εκκρίσεων. Το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό έχει 100 % ευαισθησία και 100 % ειδικότητα μέχρι και 4 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων από την στιγμή εισβολής όπου αναφέρθηκε προηγουμένως.

Από πολλές εταιρίες στο χώρο της διάγνωσης δημιουργήθηκαν τα  γρήγορα τεστ αντισωμάτων ανοσοχρωματογραφίας με δείγμα αίματος τα όποια ανευρίσκουν αντισώματα IGG και IGM. Η χρήση τους αποδείχθηκε αναποτελεσματική καθότι είχαν  χαμηλή ευαισθησία αλλά και ειδικότητα ως προς τη διάγνωση του ιού, εμφανίζοντας  διασταυρούμενη αντίδραση με αλλά στελέχη κορονοϊού. Η ανεύρεση αντισώματος δε θα μπορούσε πότε να δώσει μία έγκαιρη – γρήγορη διάγνωση καθώς ο ιός έχει ως αρχικό  κύτταρο στόχο τα κύτταρα του φάρυγγα.

Πλέον, έχουμε την εμφάνιση των γρήγορων τεστ αντιγόνου του ιού με τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος το οποίο χρησιμοποιείται για την διάγνωση του ιού με πολύ καλά αποτελέσματα. Στις 11 Μάιου του 2020 τα τεστ αντιγόνου εγκρίνονται από το Διεθνή Οργανισμό FDA ως κατεπείγουσα ανάγκη χρησιμοποίησης τους για τη διάγνωση του ιού  στα πλαίσια της Δημόσια Υγείας ως μέθοδος screening. Ως μέθοδος screening ορίζεται εκείνη όπου ενδείκνυται να εξεταστούν άτομα ασυμπτωματικά τα οποία όμως έχουν εκτεθεί στον ιό με κάποιο τρόπο. Βάση του CDC (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ) είναι ιδανική η χρήση τους σε δομές φιλοξενίας ατόμων, σε σχολεία, σε χώρους εργασίας όπου έχει βρεθεί θετικό κρούσμα.

Το γρήγορο τεστ είναι αρκετά οικονομικό με αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών ενώ το μοριακό είναι πιο δαπανηρό με αποτέλεσμα από 3 έως 24 ώρες.

Στη χρήση του γρήγορου τεστ όσο αναφορά την αποτελεσματικότητά του στα πλαίσια της Δημοσίας Υγείας πρέπει να συνυπολογίζεται ο επιπολασμός της νόσου των τελευταίων 7 με 10 ημερών όταν αυτό γίνεται σε μια περιοχή που θέλουμε να ελέγξουμε, καθώς ο επιπολασμός εκφράζει το ποσοστό των νέων λοιμώξεων.

Τα τεστ αντιγόνου έχουν ευαισθησία που κυμαίνεται από 90 έως 97% και ειδικότητα που φτάνει το το 99 %. Να πούμε εδώ ότι η ευαισθησία εκφράζει το ποσοστό των αληθώς θετικών ως προς τη νόσο και η ειδικότητα των αληθώς αρνητικών.

Εν κατακλείδι αυτό που προτείνω σαν ασφαλή χρήση του γρήγορου τεστ είναι να γίνεται επί συμπτωμάτων της νόσου όπου θα δώσει μια ασφαλής διάγνωση καθότι η λανθάνουσα φάση του ιού μπορεί να διαγνωστεί μόνο με τη gold standard μέθοδο, τη μοριακή. Σε όλα αυτά που ανέφερα πρέπει να υπολογίζεται η σπουδαιότητα της σωστής λήψης από εξειδικευμένο προσωπικό, το κόστος αλλά και ο χρόνος μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

Πηγή: Capitalhealth.gr

Διάβασε επίσης: Έρευνα: Κινδυνεύεις να κολλήσεις κορονοϊό από το κινητό σου;

Διάβασε επίσης: Έχεις θετικό τεστ στον κορονοϊό αλλά είσαι ασυμπτωματική; Θα παρουσιάσεις συμπτώματα; Μπορείς να μεταδώσεις τον ιό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i