Πόνος στην κοιλιά. Να ανησυχήσεις ή όχι;

Πόνος στην κοιλιά; Πονάς και δεν ξέρεις τι να κάνεις ούτε που οφείλεται. Παρακάτω σου παραθέτουμε τ

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια δεν είναι σοβαρά και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, ο Ιωάννης Γ. Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία» εξηγεί ότι «σε άλλες περιπτώσεις ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος που χρειάζεται έγκαιρη αντιμετώπιση». Δες γιατί πονάει η κοιλιά σου:Αν είναι                     Τα πιθανά συμπτώματα

 

Γαστρεντερίτιδα

Επαναλαμβανόμενοι εμετοί. Συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες 6-10 ώρες και μετά υποχωρούν σταδιακά, συνεχείς κενώσεις (διάρροια), πυρετός (υψηλός ή μόνο δέκατα), αδυναμία, εξάντληση, ανορεξία.

 

Σκωληκοειδίτιδα

 

Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γαστρεντερίτιδας. Ωστόσο, υπάρχει πόνος που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και έπειτα πόνος που μετατίθεται στο δεξιό πλάγιο της κοιλιάς, ναυτία, εμετοί, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αδυναμία εξόδου αερίων, χαμηλός πυρετός, ανορεξία.

 

Κολικός νεφρού

Ο πόνος είναι ξαφνικός, δυνατός και ανυπόφορος, χωρίς πρόδρομα συμπτώματα και εντοπίζεται στη νεφρική χώρα που επεκτείνεται προς τα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα. Μπορεί να συνυπάρχουν συχνουρία, κάψιμο, δυσουρία, αιματουρία, έντονη εφίδρωση, τάση για εμετό και πρήξιμο στην κοιλιά.

Τροφική δηλητηρίαση

Αν οφείλεται σε σαλμονέλα ή καμπυλοβακτηρίδιο, εμφανίζονται 12-36 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και είναι: πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροιες, πονοκέφαλος. Αν οφείλεται σε σταφυλόκοκο, εμφανίζονται σχεδόν 2 έως 6 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και είναι: ναυτία, κόπωση, έντονη εφίδρωση, πόνοι στην κοιλιά, διάρροια και αφυδάτωση.

 


 

 

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i