Πόσες προσπάθειες απαιτούνται για μια επιτυχημένη εξωσωματική

Οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν πρέπει να απελπίζονται, αν αποτύχουν τις πρώτες φορές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

7. Κοιμήσου όποτε μπορείς

Πόσες φορές αρκούν για μια επιτυχημένη εξωσωματική:

Τα 2/3 των γυναικών (65,3%) θα έχουν μια επιτυχημένη εξωσωματική ως την έκτη προσπάθεια, κατά μέσο όρο σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και της Γλασκώβης (Universities of Bristol and Glasgow), με επικεφαλής τον 'Αντριου Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (The Journal of The American Medical Association), μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 157.000 περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες συνολικά έκαναν πάνω από 257.000 «κύκλους» εξωσωματικής (IVF).

Η εν λόγω έρευνα συστήνει ελπίδα και υπομονή, αφού ξεπερνάται πια η προσέγγιση για 4 έως 5 κύκλους εξωσωματικής.

Οι αριθμοί για την επιτυχημένη εξωσωματική:

Η στατιστική ανάλυση δείχνει ότι επιτυχής τοκετός με την πρώτη προσπάθεια επιτυγχάνεται στο 29,5% των περιπτώσεων.

Το 20% των γυναικών φτάνει στην απόκτηση παιδιού με την τέταρτη προσπάθεια για γυναίκες κάτω των 40 ετών, το 17,4% με την έκτη και το 15,7% με την ένατη.

Το αθροιστικό ποσοστό ζώντων γεννήσεων , σε όλους τους κύκλους, συνέχισε να αυξάνεται μέχρι το ένατο κύκλο, με το 65 % των γυναικών να επιτυγχάνουν την απόκτηση παιδιού στον 6ο κύκλο.

Έτσι, τουλάχιστον δύο στις τρεις γυναίκες έχουν μια επιτυχημένη εξωσωματική έως την έκτη απόπειρά τους.

Ως «κύκλος» θεωρείται η θεραπεία ορμονικής διέγερσης των ωοθηκών για την παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωαρίων, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά.

Εσύ πόσα γνωρίζεις για την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η καθηγήτρια Debbie Lawlor, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανέφερε σχετικά με τα ευρήματα:

«Τα ευρήματα ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να τολμούν περισσότερους κύκλους εξωσωματικής πέραν των 3- 4 Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την εμβρυομεταφορά φρέσκων ή κατεψυγμένων εμβρύων με την απόκτηση παιδιού. Μέχρι τώρα, οι κλινικές αποθάρρυναν τα ζευγάρια να συνεχίσουν,φοβούμενοι περαιτέρω μελλονική αποτυχία στους κύκλους IVF. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πια».

Ο Καθηγητής Scott Nelson, από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης πρόσθεσε:

«Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την μια προσπάθεια εξωσωματικής ως το μοναδικό προαπαιτούμενο για την απόκτηση παιδιών και να σκεφτόμαστε τους πολλούς κύκλους IVF ως κάτι φυσιολογικό. Για τα περισσότερα ζευγάρια, που είναι νεότερα των 40 ετών (για τη γυναίκα) και που χρησιμοποιούν ωάρια από δότη, το μωρό θα έρθει μέχρι τους 6 κύκλους εξωσωματικής.

Κατά μέσο όρο, τα ζευγάρια που προσπαθούν πρέπει να κάνουν υπομονή δύο ετών».

 Η ηλικία της γυναίκας και η επιτυχημένη εξωσωματική:

Η ηλικία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο σε μια επιτυχημένη εξωσωματική αφού πριν τα 40 τους χρόνια, οι γυναίκες βλέπουν τα ποσοστά τους να βελτιώνονται.

Επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει το 32,3% των γυναικών και με την έκτη το 17%. κάτων των 40 ετών ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες 40-42 ετών, πέφτουν στο 12,% και 6,9% αντίστοιχα.

Πάντως, μετά την ένατη προσπάθεια, οι πιθανότητες επιτυχίας ενός κύκλου IVF είναι πλέον πολύ μικρές. Από την άλλη, οι αλλεπάλληλες απόπειρες (κύκλοι ivf) αποτελούν ένα μεγάλο οικονομικό και συναισθηματικό βάρος για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 156,947 γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία που ακολούθησαν 257,398 κύκλους εξωσωματικής στη διάρκεια 2003 έως 2010 με ευρήματα ως και τον Ιούνιο του 2012.

Ο μέσος όρος ηλικίας για το ξεκίνημα εξωσωματικής ήταν τα 35 χρόνια για τις γυναίκες και η διάρκεια προσπάθειας τα 4 χρόνια για όλους τους κύκλους IVF.

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i