Πότε είναι ασφαλής μια νέα εγκυμοσύνη μετά τον τοκετό;

Τι περιθώριο πρέπει να δώσεις στο σώμα σου για να «συνέλθει» πριν αποφασίσεις να μεγαλώσεις κι άλλο την οικογένειά σου; Πότε είναι ασφαλής μία νέα εγκυμοσύνη; 

μαμά μωρό δεύτερη εγκυμοσύνη οικογένεια NataliaDeriabina

Γέννησες, φυσιολογικά ή με καισαρική το μωρό σου αλλά ήδη σκέφτεσαι πότε θα μεγαλώσεις κι άλλο την οικογένειά σου. Να θυμάσαι όμως πως ο οργανισμός σου χρειάζεται ένα «διάστημα ασφαλείας» πριν από μια νέα εγκυμοσύνη. Πάτα το pause, απόλαυσε το μωρό σου και άφησε το σώμα σου να ανακάμψει προτού προσπαθήσεις να μείνεις ξανά έγκυος.

12 μήνες

Αυτό το διάστημα είναι το ασφαλές για τη μητέρα και το μωρό της, ανάμεσα στην γέννηση ενός παιδιού και τη σύλληψη ενός επόμενου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine και συμπερίλαβε δεδομένα από 123.122 γυναίκες και 148.544 κυήσεις στον Καναδά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εάν το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι μια νέα εγκυμοσύνη είναι μικρότερο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου ή σοβαρών προβλημάτων υγείας για τη μητέρα. Αλλά και για το μωρό, όταν είναι μικρό το διάστημα ανάμεσα σε δύο κυήσεις, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος προβλημάτων υγείας αλλά και πρόωρου τοκετού.

Δεύτερη εγκυμοσύνη vs Πρώτης ανά τρίμηνο: Τα καλά, τα… λιγότερο καλά και όσα ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις

Πρώτη εγκυμοσύνη: Όσα θα ήθελα να μου έχουν πει ΠΡΙΝ μείνω έγκυος!

Οι επίσημες διεθνείς οδηγίες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια γυναίκα που έχει γεννήσει θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δύο χρόνια προτού επιδιώξει μια νέα εγκυμοσύνη. Ενώ το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προτείνει να υπάρχει μεσοδιάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από τη μία εγκυμοσύνη στην επόμενη. Επισημαίνεται, δε, πως ακόμα και έτσι οι γιατροί θα πρέπει να προειδοποιούν τις γυναίκες για τις πιθανές συνέπειες δύο συνεχόμενων κυήσεων σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών.

Η ηλικία της μητέρας μετράει;

Σήμερα, που πολλές γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να υπάρχει μια δικαιολογημένη «βιασύνη» για μια επόμενη εγκυμοσύνη. Η έρευνα όμως από τον Καναδά, που εξέτασε και τον παράγοντα της ηλικία της μητέρας στην εξίσωση, είναι καθησυχαστική για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που θα πρέπει να ζυγίσουν τους πιθανούς κινδύνους από δύο κοντινές εγκυμοσύνες με τους κινδύνους μιας εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Παρότι η έρευνα βρήκε συσχετισμό ανάμεσα σε δύο κυήσεις με σύντομο διάστημα ανάμεσά τους και στην αρνητική έκβαση της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως τα δεδομένα αυτά δεν επηρεάζονται από την ηλικία της μητέρας, είτε αυτή είναι 20 είτε 40 ετών, σύμφωνα με τη Dr. Laura Riley, επικεφαλής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Weill Cornell Medicine και το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i