Σπέρμα και ωάρια σε κάθε ηλικία: οι αλλαγές τους ανά δεκαετία

Σπέρμα/ ωάρια και ηλικία : ποιές αλλαγές φέρνει κάθε δεκαετία σε άντρες και γυναίκες που επιθυμούν κάποια στιγμή να αποκτήσουν απογόνους.

sperma-oaria-ilikia

Οι γυναίκες σήμερα αφήνουν για αργότερα την οικογένεια – ο αριθμός των γυναικών που γίνονται μητέρες γύρω στα 40 μεγαλώνει.

Όμως, αν και το να αφήσεις την εγκυμοσύνη μέχρι να νιώσεις έτοιμη σημαίνει ελευθερία να φτιάξεις την καριέρα σου και να βρεις το σωστό σύντροφο, μπορεί επίσης να φέρει ανησυχίες για το αν είσαι ακόμη γόνιμη.

Τo δίπτυχο «ωάρια και ηλικία» απασχολεί έντονα τις γυναίκες ενώ οι άντρες δεν φαίνεται να απασχολούνται τόσο πολύ με τις αλλαγές που φέρει το σπέρμα τους μέσα στις δεκαετίες.

Πάντως, με τα ποσοστά υπογονιμότητας να είναι υψηλά, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το να μείνουν έγκυες δεν είναι τόσο εύκολο όσο περίμεναν. Εν τω μεταξύ, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει πρόχειρο φαγητό, τοξίνες και αλκοόλ, επίσης έχει το τίμημά του.

H γυναικεία γονιμότητα δεν έχει τόσο να κάνει με την ποσότητα των ωαρίων όσο με την ποιότητά τους. Παράλληλα, και οι άντρες έχουν βιολογικό ρολόι το οποίο μπορεί να μην ακούν αλλά χτυπάει.

Φυσικά, το σπέρμα δεν γνωρίζει τις τόσο σημαντικές μεταβολές που γνωρίζουν τα ωάρια, αλλά αξίζει να γνωρίζεις τις αλλαγές που παθαίνει με την πάροδο του χρόνου. Δες πως αλλάζουν τα ωάρια και το σπέρμα ανά δεκαετία, ειδικά αν ένα παιδί είναι στα σχέδιά σου.

Aρχή της δεκαετίας των 20

Από τα 1-2 εκατομμύρια ωάρια με τα οποία γεννιέται μια γυναίκα, μόνο τα 100- 200.000 υπάρχουν αλλά η ποιότητα τους είναι υψηλή. Από την άλλη, το σπέρμα του είναι τόσο νέο σαν να είναι τριών μηνών μόνο.

Tέλη της δεκαετίας των 20

Μια πτώση της γονιμότητας είναι ορατή αλλά κάθε γυναίκα στα τέλη των 20 μπορεί να μείνει έγκυος μέσα σε ένα χρόνο σε ποσοστό 75%.

Από την άλλη, το σπέρμα γνωρίζει τις δικές του απειλές: αλκοόλ, παράνομες ουσίες, κάπνισμα, περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να πλήξουν τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα του σπέρματος.

Aρχή της δεκαετίας των 30

Χάνοντας 100 ωάρια σε κάθε έμμηνο κύκλο, οι τριαντάρες έχουν σαφώς μικρότερες πιθανότητες γονιμοποίησης σε σχέση με την αρχή των 20 χρόνων τους. Το σπέρμα παραμένει δυνατό και χωρίς αλλαγές.

Τέλη της δεκαετίας των 30

Το 54% των γυναικών μπορούν να μείνουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο ενώ οι αποβολές και οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες εξαιτίας της φθίνουσας ποιότητας των ωαρίων, πληθαίνουν. Από την άλλη, και το σπέρμα μειώνεται ως προς την ποσότητα, ο χρόνος εκσπερμάτωσης μεγαλώνει και το ίδιο συμβαίνει και με τις πιθανότητες να γεννηθεί ένα μωρό με αυτισμό.

Αρχή της δεκαετίας των 40

Η ποιότητα των ωαρίων έχει μειωθεί τόσο ώστε η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο Down φτάνει τις 1/100. Το σπέρμα μειώνεται και ως ποσότητα και ως ποιότητα ενώ μεγαλώνει και ο χρόνος που απαιτείται για να γονιμοποιήσει ένα σπερματοζωάριο, το ωάριο.

Μετά τα 45

Οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα παιδί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή σύνδρομ Down φτάνουν τις 1/30 ενώ και οι πιθανότητες να μείνει μια γυναίκες έγκυος μέσα σε ένα χρόνο προσπάθειας, μειώνονται σημαντικά. Από την άλλη μεριά, το σπέρμα βιώνει τις δικές του κακουχίες με προβλήματα υγείας όπως ο προστάτης. Ταυτόχρονα, ακτινοβολίες και χημιοθεραπείες για την αντιμετώπισης ενός καρκίνου, μπορούν να βλάψουν- αν όχι να αφανίσουν το σπέρμα σε κάθε ηλικία.

Ωάρια και ηλικία: «Γιατί είναι τόσο σημαντική η ηλικία της γυναίκας;»

Είναι ο βασικότερος παράγοντας καθορισμού της γονιμότητας. Ακούμε, φυσικά, για 50χρονες που έκαναν παιδιά έπειτα από θεραπείες γονιμότητας, αλλά η αλήθεια είναι πως ακόμη και με την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) οι πιθανότητες να κάνεις παιδί στα 45 είναι μόλις 1 με 2%. Οι λόγοι; Όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες, ο αριθμός υγιών ωαρίων μικραίνει.

Γύρω στην ηλικία των 35, το σύστημα μέσα στο σώμα που οδηγεί στην παραγωγή ωαρίων αρχίζει να καταρρέει, καθιστώντας πιο δύσκολη και λιγότερο συχνή την ωορρηξία (κάποια τεστ ωορρηξίας σου λένε αν απελευθερώνεις ένα ωάριο κάθε μήνα). Έτσι, ενώ μπορεί να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες ωάρια στην αναμονή, μόνο λίγα θα ωριμάσουν αρκετά ώστε να εξέλθουν από τις ωοθήκες.

Βέβαια, μεγάλος αριθμός γυναικών συλλαμβάνει μετά τα 40. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, μεταξύ 1990 και 2005, ο αριθμός παιδιών που γεννήθηκαν από γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών αυξήθηκε κατά 52%, ενώ ο αριθμός όσων γεννήθηκαν από γυναίκες 40 έως 44 ετών διπλασιάστηκε από το 1981.

Σπέρμα και ηλικία: «Οι άνδρες είναι για πάντα γόνιμοι;»

Η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να φθίνει λίγο μετά τα 30 και πέφτει ακόμη πιο γρήγορα λίγο πριν και μετά τα 40. Το ίδιο συμβαίνει στη γονιμότητα των ανδρών, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται κατά 1% κάθε χρόνο στους άνδρες μετά την ηλικία των 30 και, ως αποτέλεσμα, ο αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να αρχίσει να μειώνεται. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το σπέρμα ενός άνδρα μπορεί να χρειάζεται ενίσχυση.

Είναι υπέρβαρος; Η τεστοστερόνη διασπάται στα λιποκύτταρα, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στην κοιλιά, οπότε όσο περισσότερο λίπος έχει ένας άνδρας τόσο χαμηλότερα τείνουν να είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης του. Έχει μικρούς (μικρότερους από 4 εκ. σε διάμετρο) ή «πεσμένους» όρχεις; Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κιρσών στην περιοχή, που προκαλούν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και χαμηλή τεστοστερόνη. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα προβλήματα, ενώ οι θεραπείες γονιμότητας ενισχύουν τόσο τις πιθανότητες του συντρόφου σου όσο και τις δικές σου. Για τους άνδρες που έχουν ελλιπή σπερματογένεση ή μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων, έχουν ουσιαστικά λύσει την ανδρική υπογονιμότητα στο 99% των περιπτώσεων, χάρη σε επεμβάσεις που απομονώνουν το καλής ποιότητας σπέρμα από το υπόλοιπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i