Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει επισκιάσει μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που είναι λιγότερο επεμβατικές και χαμηλού κόστους, αλλά έχουν ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας και μπορούν να εφαρμοστούν πριν καταφύγουμε σε αυτήν. Η δημοφιλέστερη τέτοια μέθοδος είναι η σπερματέγχυση.
Ποια είναι η διαδικασία;
Κατά τη διάρκεια της σπερματέγχυσης εισάγεται στην ενδομητρική κοιλότητα διά του τραχήλου ένας εύκαμπτος καθετήρας, μέσω του οποίου εγχέονται περίπου 0,5 ml επεξεργασμένου σπέρματος. Οι λόγοι για τους οποίους προηγείται επεξεργασία του σπέρματος είναι αφενός για να αποφεύγονται ενδεχόμενες συσπάσεις της μήτρας και αναφυλακτικές αντιδράσεις, που μπορεί να προκληθούν με την έγχυση ανεπεξέργαστου σπέρματος στη μήτρα, και αφετέρου για να ενισχύονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
Η επιλογή της κατάλληλης στιγμής καθορίζεται με υπερηχογραφικό έλεγχο της ωοθυλακιορρηξίας. Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει σε φυσικό κύκλο ή μετά τη χορήγηση αγωγης που προκαλεί ωοθυλακιορρηξία.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;
Πρώτη ένδειξη της σπερματέγχυσης είναι η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας αγνώστου αιτιολογίας. Επίσης, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την υπογονιμότητα που οφείλεται στον άνδρα. Μοναδική προϋπόθεση σ’ αυτή την περίπτωση είναι το σπερμοδιάγραμμα να εμφανίζεται επηρεασμένο μόνο ως προς μία παράμετρό του. Δηλαδή να εμφανίζεται επηρεασμένη μόνο η κινητικότητα, ή μόνο η συγκέντρωση, ή μόνο η μορφολογία των σπερματοζωαρίων.
Η σπερματέγχυση μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί και όταν η γυναίκα εμφανίζει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τέλος, με τη συγκεκριμένη μέθοδο παρακάμπτεται και το εμπόδιο του τραχήλου στη διαδρομή που πρέπει να κάνουν τα σπερματοζωάρια προς τις σάλπιγγες (στις περιπτώσεις που η τραχηλική βλέννη είναι πηχτή και παρεμποδίζει τη διέλευσή τους).
Φυσικά, πριν προχωρήσει ένα ζευγάρι σε σπερματέγχυση θα πρέπει ασφαλώς να επιβεβαιωθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία.
Τι ποσοστά επιτυχίας έχει;
Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης εξαρτώνται από το αίτιο που προκαλεί την υπογονιμότητα και την ηλικία της γυναίκας. Σε γενικές γραμμές η επιτυχία κυμαίνεται από το 15% μέχρι το 20%. Μία ενδεχόμενη παρενέργεια είναι η ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα εξωμήτριου κύησης.
Ευχαριστούμε τον Μενέλαο Κωνσταντίνου Λυγνό, MSc, PhD, μαιευτήρα χειρουργό γυναικολόγο, Master of Science University College London, διδάκτορα Μαιευτικής Γυναικολογίας (www.eleftheia.gr).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr