Κατάψυξη ωαρίων: "Μόδα" ή αναγκαιότητα;

Μάλλον αναγκαιότητα, αφού καταψύχοντας τα ωάριά της, πλέον κάθε γυναίκα έχει την δυνατότητα και την επιλογή να γίνει μητέρα όταν το επιθυμεί.

κατάψυξη ωαρίων γονιμότητα istock

Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, MD, PhD, Μαιευτήρας- Χειρουργός γυναικολόγος, Επιστημονικός διευθυντής του "Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών" (ivfathenscenter.gr)

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων είναι μια μέθοδος συντήρησης που βασίζεται στη δραστική μείωση της θερμοκρασίας με τρόπο που διατηρεί τις ιδιότητες και την δυναμική τους. 

Η αναβολή της τεκνοποίησης για όποτε και εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές οδηγούν σε μείωση της γονιμότητας. Η ευαισθητοποίηση όμως του κοινού και η δυνατότητα επιτυχούς κατάψυξης των ωαρίων μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να τεκνοποιήσουν σε χρόνο που οι ίδιες επιθυμούν.

Η έκφραση "κοινωνική κατάψυξη ωαρίων" μπορεί να αμφισβητηθεί διότι υπονοεί ότι οι γυναίκες αναβάλλουν σκόπιμα την τεκνοποίηση για διάφορους κοινωνικούς λόγους, π.χ. καριέρα, σπουδές ή επειδή ένα παιδί δεν ταιριάζει στην παρούσα κατάσταση της ζωής τους. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η υπόθεση είναι λανθασμένη. Οι περισσότερες γυναίκες που καταψύχουν τα ωάρια τους έχουν μια ισχυρή επιθυμία για ένα παιδί, αλλά  το επιθυμούν μαζί με τον κατάλληλο σύντροφο.

Παράλληλα,  η μέση ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό η κατάψυξη ωαρίων μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μέσο για να την απόκτηση περισσοτέρων του ενός παιδιού, σε μεταγενέστερο χρόνο σε περιπτώσεις ζευγαριών που έγιναν πρώτη φορά γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι πολύτιμη και για διάφορους ιατρικούς λόγους όπως πρόωρη εμμηνόπαυση, σοβαρή ενδομητρίωση ή οποιαδήποτε γοναδοτοξική θεραπεία καρκίνου που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αλλά και σε περιπτώσεις αλτρουισμού, όπως π.χ. τη δωρεά αγονιμοποίητων ωαρίων.

Για αυτό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με το εξαιρετικά καινοτόμο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν, ενώ

• θα καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί, και

• θα επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

Πότε γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Αν και ο βιολογικά βέλτιστος χρόνος θα ήταν μεταξύ 25-30 ετών, όταν η γυναίκα βρίσκεται στο αποκορύφωμα της αναπαραγωγικής της ηλικίας, γυναίκες ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας επωφελούνται από την διαδικασία αφού έχουν πολύ καλή πρόγνωση για τεκνοποίηση σε μεταγενέστερη ηλικία.

Η συμβουλευτική σχετικά με την  κατάψυξη αγονιμοποίητων ωαρίων πρέπει  να εξατομικεύεται.  

"Πόσα ωάρια μπορώ να καταψύξω;"

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι πόσα ωάρια πρέπει να διατηρηθούν για να αποκτήσουν  τουλάχιστον ένα παιδί. Πολλές κλινικές προτείνουν την κρυοσυντήρηση 20 ωαρίων, κάτι που για τις περισσότερες γυναίκες σημαίνει ότι περνάνε τη διαδικασία περισσότερες από μία φορά.

Στη βιβλιογραφία πάντως  αναφέρεται ότι τουλάχιστον 8-10 ώριμα ωάρια είναι απαραίτητα για την επίτευξη επιτυχίας. Οι αριθμοί όμως, πρέπει να εξατομικεύονται με βάση το ορμονικό προφίλ της κάθε γυναίκας και ιδιαίτερα σε γυναίκες ηλικίας άνω των 36 ετών.

Αποστολή μας ως γυναικολόγοι είναι να ενημερώσουμε την κάθε νέα γυναίκα ότι η πιθανότητα να αποκτήσει παιδί είναι μεγαλύτερη στις νεότερες ηλικίες,  να ενημερώσουμε για την διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων αλλά και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που επιθυμούν να αναβάλουν την τεκνοποίηση να έρθουν σε νεότερες ηλικίες για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Βασίλειος Αθανασίου

#SHAPEAWARENESS Με την ευγενική χορηγία της FARAN

Faran logo

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i