Κατάψυξη ωαρίων: Q+A για τη μέθοδο που δίνει στις γυναίκες "παράταση γονιμότητας"

Στις ημέρες μας η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων έχει τελειοποιηθεί και σημειώνει τεράστια ποσοστά επιτυχίας.

κατάψυξη ωαρίων γονιμότητα istock

Ευχαριστούμε τον δρα Στέφανο Χανδακά, MD, MBA, PhD, μαιευτήρα-γυναικολόγο, ενδοσκοπικό χειρουργό-ειδικό στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη Μονάδα Υγεία IVF Εμβρυογένεσις, τ. επιμελητή του Princess Royal University Hospital στο Λονδίνο, πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου "Μητέρα" (drchandakas.gr, hygeiaivf.gr).

Σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, με τους γρήγορους εργασιακούς ρυθμούς και τη συνεχή οικονομική αβεβαιότητα, έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες στην αναβολή της τεκνοποίησης, με όλο και περισσότερες να κάνουν το πρώτο τους παιδί μετά τα 35. 

Διαβάστε Επίσης

Σε ποιες απευθύνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Η μέθοδος αυτή είναι η πλέον κατάλληλη για γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να έχουν περισσότερες πιθανότητες μελλοντικά να βιώσουν τον ρόλο της μητέρας. Ιδανικά, η γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάριά της κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας, σε ηλικίες από 24-40 ετών, με στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες κύησης αργότερα. 

Για ποιους λόγους να καταψύξει μια γυναίκα τα ωάριά της;

Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων. Όσο περνούν τα χρόνια τα διαθέσιμα ωάρια λιγοστεύουν, καθώς οι ωοθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα (μετά τα 35 απομένει 10% του αρχικού "αποθέματος" ωαρίων). Επίσης, μειώνεται η ποιότητά τους, καθώς δημιουργούνται αλλοιώσεις στο γενετικό τους υλικό με το πέρασμα του χρόνου. Άλλος λόγος που μια γυναίκα επιλέγει να καταψύξει ωάρια είναι ο κίνδυνος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου (όπως σύνδρομο Down), που σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών είναι 1:1.200, ενώ αντίστοιχα στα 45 1:35. Μια άλλη πτυχή της σημερινής πραγματικότητας που οδηγεί στη μετάθεση της μητρότητας για αργότερα είναι οι "κοινωνικοί" λόγοι: η ολοκλήρωση ή η επίτευξη κάποιων επαγγελματικών στόχων καθώς και η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου. Τέλος, η κατάψυξη ωαρίων αφορά, επίσης, γυναίκες που έχουν ήδη ένα παιδί και θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς γίνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Αρχικά πραγματοποιείται η συλλογή των ωαρίων μετά από κατάλληλη θεραπεία για διέγερση των ωοθηκών. Έπειτα τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία αποφεύγοντας τον σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό τους. Όταν είναι επιθυμητή η κύηση, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται (με μικρογονιμοποίηση) από το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου/δωρητή σπέρματος. Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i