Γάτες και εγκυμοσύνη: Οι συμβουλές της Μαίρης Συνατσάκη από την εμπειρία της

Τι πρέπει να προσέξει κάποια γυναίκα που είναι έγκυος και έχει γάτες στο σπίτι;

Συνατσάκη Instagram/@MarySynatsaki

Η Μαίρη Συνατσάκη διανύει την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής της, αφού με τον αγαπημένο της σύντροφο, Ίαν Στράτη, πρόκειται να καλωσορίσουν σε λίγους μήνες στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Η youtuber και επιχειρηματίας, όντας ιδιαίτερα ενεργή στα social media, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους την χαρμόσυνη είδηση, μέσω μιας τρυφερής δημοσίευσης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Έκτοτε, όπως αποκαλύπτει, έχει λάβει πολλά μηνύματα αγάπης αλλά και ευχές για το μωρό που πρόκειται να αποκτήσουν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Synatsaki (@mairiboo)

 

Ανάμεσα στα μηνύματα των followers της, βρέθηκαν και πολλές ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο της εγκυμοσύνης και τα κατοικίδια που διατηρεί στο σπίτι της, αφού η γνωστή influencer λατρεύει τις γάτες, κάνοντας παρέα με τρεις υπέροχες. Οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν σχετικά με τον κίνδυνο για τοξόπλασμα – ενδοκυττάριο παράσιτο και αναγνωρισμένη αιτία συγγενούς λοίμωξης με κύριο ξενιστή του τις γάτες, οι οποίες αποβάλλουν το παράσιτο με τα περιττώματά τους στο περιβάλλον – καθώς και για τις συμβουλές που έχει λάβει από τον γιατρό που έχει επιλέξει να την παρακολουθεί.

Προτρέποντας επανειλημμένα τους φίλους της να ακολουθούν πάντοτε τις συμβουλές των δικών τους ιατρών, μοιράστηκε μερικά πολύτιμα tips από την δική της εμπειρία, επισημαίνοντας πως πριν από την κύηση είχε προχωρήσει στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για τοξόπλασμα. "Προφανώς και θα κάνετε ό,τι σας πει ο γιατρός σας! Εγώ είχα κάνει προληπτικά αιματολογικές εξετάσεις για τοξόπλασμα πριν από την εγκυμοσύνη και στις αιματολογικές που κάνω κάθε 4-5 βδομάδες ξανά τσεκάρουμε για τοξόπλασμα. Το μόνο που δεν κάνω από την πρώτη στιγμή είναι να καθαρίζω εγώ τις τουαλέτες των γατιών. Είναι γάτες σπιτιού, εμβολιασμένες, δε βγαίνουν ούτε στο μπαλκόνι και δε μου απαγόρευσε τίποτα άλλο ο γιατρός μου. Εννοείται δε χαϊδεύω αδέσποτα γατάκια που θα βρω στο διάβα μου αυτή την περίοδο" εξήγησε μεταξύ άλλων.

μαιρη συνατσάκη
Instagram/MarySynatsaki

μαιρη συνατσάκη
Instagram/MarySynatsaki

μαιρη συνατσάκη
Instagram/MarySynatsaki

Διάβασε επίσης: 6 ασθένειες που μπορεί να κολλήσεις από το κατοικίδιό σου

Διάβασε παρακάτω βασικές πληροφορίες για το τοξόπλασμα και την τοξοπλάσμωση

Τι είναι η τοξοπλάσμωση

Πρόκειται για μία παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από το μικρόβιο τοξόπλασμα. Θεωρητικά πολλές γυναίκες έχουν έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα χωρίς κανένα πρόβλημα, ωστόσο η τοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το έμβρυο καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή θνησιγένεια και προβλήματα υγείας στο αγέννητο μωρό.
Το τοξόπλασμα μπορεί να υπάρχει στα κόπρανα της γάτας, στο όχι καλά μαγειρεμένο κρέας και σε φρούτα και λαχανικά που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με κόπρανα γάτας. Μια απλή εξέταση αίματος πριν την εγκυμοσύνη ή όταν μείνεις έγκυος θα δώσει την απάντηση εάν έχεις έρθει σε επαφή με τοξόπλασμα. 

Τι πρέπει να αποφεύγεις 

Το καθάρισμα της άμμου της γάτας σου: Τα κόπρανα της γάτας, ακόμη και της εμβολιασμένης, μπορεί να φέρουν το παράσιτο toxoplasma gondii. Ωστόσο, εάν έχεις γάτες το πιθανότερο είναι ότι έχεις ήδη αντισώματα ενώ αν έχεις περάσει τη λοίμωξη πάνω από τρεις μήνες πριν τη σύλληψη δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Καλύτερα όμως να αποφύγεις την επαφή με την άμμο της γάτας για όσο είσαι έγκυος. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να φοράς γάντια μιας χρήσης και να πλένεις καλά τα χέρια σου μετά. 

Τα αμελώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά και το όχι καλά ψημένο κρέας: Το παράσιτο βρίσκεται επίσης στο έδαφος και το ωμό κρέας. Γενικά απόφευγε την κηπουρική αυτό το διάστημα και πλένε καλά τα χέρια σου όταν προετοιμάζεις ωμό κρέας για μαγείρεμα. Όσο για τα φρούτα και τα λαχανικά φρόντισε να τα πλένεις πολύ προσεκτικά.

Shape tip Όταν παραγγέλνεις έξω σαλάτα προτίμησε τη χωριάτικη ή την αγγουροντομάτα αφού είναι πιο πιθανό να είναι καλά πλυμένα αυτά τα λαχανικά σε σύγκριση με τα πράσινα φυλλώδη που θέλουν πολλή περισσότερη προσοχή. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i