Απαγωγές παιδιών: Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας από τους «κακούς» με γεγονότα και χωρίς φόβο

Με τις απαγωγές παιδιών να είναι ξανά στην επικαιρότητα, η ειδικός μας επισημαίνει κάποια σημαντικά θέματα.

μαμά παιδί νήπιο evgenyatamanenko

Από τη Μαρία Κλάδη-Κοκκίνου, Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου,  μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Συνεργάτης του Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας «Συνώθηση» synothisi.com

Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν ότι το να πούνε στα παιδιά τους να μην μιλάνε σε ξένους είναι αρκετό για να τα προστατέψουν. Όμως όλοι οι ξένοι δεν είναι κακοί και αντίστοιχα όλοι οι γνωστοί δεν είναι καλοί. Για παράδειγμα, ο υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ που ένα τετράχρονο τον βλέπει συχνά είναι λιγότερο ξένος από τον θείο του που μένει στην Γερμανία. Ωστόσο ίσως θα πρέπει να εμπιστεύεται περισσότερο το θείο του από τον υπάλληλο. Οπότε χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στρατηγική για να μπορέσουν να διακρίνουν τα παιδιά μας τι είναι «καλό» και τι είναι επικίνδυνο.

10 πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε

#1

Πρώτα απ’ όλα, εμείς οι ίδιοι πρέπει να σεβόμαστε τις επιθυμίες του παιδιού όσον αφορά την οποιαδήποτε σωματική επαφή. Αν δεν θέλει να το γαργαλάμε πρέπει να σταματήσουμε. Αν δεν θέλει να φιλήσει τη θεία Πόπη δεν πρέπει να δείξουμε δυσαρέσκεια. Έτσι το παιδί θα μάθει ότι δεν είναι κακό να μην νιώθει άνετα σε σχέση με οποιαδήποτε σωματική επαφή από κάποιο ενήλικα.

#2

Κάνουμε εξάσκηση μαζί του και του μαθαίνουμε σε ποιόν πρέπει να απευθυνθεί αν βρεθεί σε ανάγκη. Του δείχνουμε αστυνομικούς, πυροσβέστες, γυναίκες με παιδιά.

#3

Του εξηγούμε ότι δεν είναι καλό να ζητάει κάποιος ενήλικας τη βοήθειά του χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του. Δεν πρέπει να ακολουθήσει κάποιον για να του δείξει που βρίσκεται ένα κατάστημα ή για να ψάξουν το γατάκι του που έχει χαθεί.

#4

Φτιάχνουμε έναν οικογενειακό κωδικό και του λέμε ότι όποιος πάει να το πάρει από το σχολείο θα πρέπει να τον ξέρει. Εξηγούμε στο παιδί ότι όλοι πρέπει να τον ξέρουν, ακόμη και αν είναι κάποιος κοντινός φίλος της οικογένειας. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες απαγωγές παιδιών ή σεξουαλική κακοποίηση γίνονται από άτομα τα οποία ανήκουν στον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο. Επίσης αν είναι σε φιλικό σπίτι και νιώθει άβολα αλλά ντρέπεται να το πει του λέμε να μας πάρει τηλέφωνο και να μας πει τον κωδικό.

#5

Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι είναι επικίνδυνος όποιος του ζητάει να κρατήσει κάτι μυστικό από τους γονείς του. Επίσης είναι επικίνδυνος όποιος του ζητάει να κάνει κάτι που το απαγορεύουν οι γονείς του. Μερικές φορές κάποιος «κακός» ζητάει από το παιδί να κρατήσει ένα μυστικό για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και να εξασκηθούν στο να λένε χωρίς δισταγμό «Όχι δεν κρατάω μυστικά από τη μαμά και τον μπαμπά» αν τους ζητηθεί.

#6

Τα παιδιά συνήθως φοβούνται να πούνε όχι σε κάποιο ενήλικα. Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί, και αν χρειάζεται να κάνουμε εξάσκηση, ότι πρέπει να πει όχι ή να φωνάξει βοήθεια αν κάτι το κάνει να αισθανθεί άβολα και κυρίως αν κάποιος το αγγίξει και αισθανθεί άβολα. Διαβεβαιώνουμε το παιδί μας ότι πρέπει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και ότι θα το στηρίξουμε ακόμη και αν κάνει λάθος.

#7

Αν κάποιος το τραβήξει για να το πάρει μαζί του θα πρέπει να έχει κάνει εξάσκηση για να φωνάξει και να πει «Βοήθεια αυτός δεν είναι ο μπαμπάς μου ή η μαμά μου».

#8

Δεν αφήνουμε τα παιδιά να κυκλοφορούν με τσάντες ή μπλούζες ή αντικείμενα που γράφουν το όνομά τους. Ένα παιδί μπορεί να δείξει πολύ πιο εύκολα εμπιστοσύνη αν κάποιος το φωνάξει με το όνομά του και του πει ότι είναι φίλος του μπαμπά, για παράδειγμα. Επίσης δεν βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διότι ο καθένας θα μπορεί να κάνει το παιδί να πιστέψει ότι είναι φίλος αν ξέρει προσωπικές πληροφορίες της οικογένειας.

#9

Όταν το παιδί είναι στην ηλικία για να αρχίσει το σχολείο μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Μπορούμε να του πούμε ότι δεν είναι σωστό κάποιος να του δείχνει υπερβολική προσοχή, να το χαϊδεύει έντονα, να αναφέρεται στην εμφάνισή του, να χρησιμοποιεί λέξεις που το κάνουν να νιώθει άβολα.

#10

Εξηγούμε στο παιδί ότι οι κακοί στην πραγματικότητα δεν μοιάζουν με τους κακούς στις ταινίες που βλέπει. Είναι όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι και μερικές φορές ακόμη και πιο φιλικοί. Προειδοποιήστε το παιδί ότι κάποιοι «κακοί» μπορεί να προσπαθήσουν να του δώσουν λιχουδιές ή παιχνίδια.

Οι πιθανότητες να πέσει το παιδί σας θύμα κακοποίησης ή αρπαγής είναι απειροελάχιστες. Οπότε δεν πρέπει να φοβίζουμε τα παιδιά αλλά ούτε και οι γονείς πρέπει να φοβούνται. Γενικά δεν κυκλοφορούν παντού άτομα που θέλουν να κάνουν κακό στα παιδιά. Αλλά όπως τα διδάσκετε για τόσα πολλά πράγματα, με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ψυχραιμία θα πρέπει να τα διδάξετε και για την ασφάλειά τους. Σαν να τους μιλάτε για την υγιεινή διατροφή και για το γιατί θα πρέπει να αποφεύγουν τα πολλά γλυκά.

Διάβασε επίσης: Μάθε και αναγνώρισε τα σημάδια για τη σεξουαλική παρενόχληση στα παιδιά

Διάβασε επίσης: Μεγαλώνοντας παιδιά με αξίες

The Mamagers Update

«Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικά απεικονιστικό έλεγχο μαστού όταν χρειάζεται, είτε θηλάζουν είτε όχι»

«Αν θέλετε να είστε νέοι για πάντα, μη κάθεστε. Να κινείστε συνέχεια»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i