Είναι ευθύνη των γονιών να είναι ευτυχισμένοι

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το παιδί να διατηρήσει τη φυσική του ικανότητα στη χαρά;

Isabelle Filliozat | Είναι ευθύνη των γονιών να είναι ευτυχισμένοι

Ο Ρολάν, σαράντα χρόνων, δυσκολεύεται να ζήσει. Νιώθει εξουθενωμένος, έχει βαρεθεί τα πάντα. Δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις ακόμα και να βγει από το σπίτι τον. Γελά ελάχιστα, δεν ξέρει πια να διασκεδάζει. Μου μιλά για τον εαυτό του, για τη συνεχή κριτική τον πατέρα, για την υπερπροστασία της μητέρας του.. και για τον θάνατο τον αδελφού του.

Ο Πατρίκ ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός του. Πέθανε σε ηλικία δεκαεννιά ετών. Μέχρι τώρα δεν έχει αποδεχτεί αυτόν τον θάνατο. Πώς γίνεται να πεθάνει κανείς στα δεκαεννιά του; Είναι αδύνατον. Η ζωή του συνεχίστηκε χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι ένα μέρος τον εαυτού του είχε μείνει πίσω. Δεν έχει ολοκληρώσει τη διεργασία του πένθους. Μια δουλειά που αδυνατεί να φέρει σε πέρας λόγω προσωπικών αναστολών.

Οι γονείς τούς φέρονταν σαν να ήταν δίδυμοι, έμοιαζαν, φορούσαν ίδια ρούχα. Από την ημέρα που πέθανε ο Πατρίκ, τα γέλια απαγορεύτηκαν στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. «Πώς είναι δυνατό να γελάς τη στιγμή που ο αδελφός σου δεν είναι πια εδώ;» Ο Ρολάν κατάλαβε γρήγορα ότι κάθε χαρά, η ίδια η ζωή ήταν έκτοτε απαγορευμένη γι’ αυτόν.

Σαν τον Ρολάν, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν ψυχοθεραπεία για να ξαναβρούν την όρεξη για ζωή. Η χαρά απουσιάζει από την καθημερινότητά τους. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε το παιδί να διατηρήσει τη φυσική του ικανότητα στη χαρά; Πρώτον πρέπει να προσέξουμε να μην το καταπιέζουμε όπως έκαναν οι γονείς του Ρολάν, κατόπιν να φτιάξουμε έτσι τη ζωή του ώστε να είναι όσο πιο ευτυχισμένο γίνεται το ίδιο, να αγαπάει και να ολοκληρώνεται ως άνθρωπος.

‘Οταν τα παιδιά φορτώνονται τη θλίψη, τις στερήσεις, τα ανικανοποίητα συναισθήματα των γονέων τους, δεν είναι ελεύθερα να ευτυχήσουν. Γνωρίζω πολλά δωδεκάχρονα παιδιά που η ζωή δεν τα ενδιαφέρει πια. Οι γονείς τους απουσιάζουν συχνά, είναι πολύ κουρασμένοι από τη δουλειά, αγχωμένοι από τον καθημερινό μόχθο. Γιατί να ζεις λοιπόν όταν γύρω σου δεν υπάρχει αγάπη και χαρά;

Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i