Είναι ο σύντροφός σου ο ιδανικός πατέρας; Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν

Υπάρχει ιδανικός πατέρας και ποια είναι τα γνωρίσματα που θα πρέπει θεωρητικά να έχει;

μπαμπάς κόρη PeopleImages

Ευχαριστούμε την Άννα Μαρία Κυριακοπούλου, Ψυχολόγος - Θεραπεύτρια με τη μέθοδο EMDR), Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Αποτελεσματικού Γονέα & Δασκάλου

Αν με ρωτήσεις ποιος είναι για μένα ο ιδανικός πατέρας θα σου απαντήσω πως είναι εκείνος που αγαπά το παιδί του (και τη μαμά του παιδιού) και προσπαθεί πραγματικά να είναι ένα θετικό πρότυπο στην οικογένεια. Ακόμη όμως και ο ιδανικός πατέρας θα κάνει λάθη και θα έχει ελαττώματα - όπως και η ιδανική μητέρα και ο κάθε γονιός. Ωστόσο είναι αυτός που θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνει λίγο καλύτερος για τα παιδιά του και για την οικογένειά του.

Τα χαρακτηριστικά που έχει ο ιδανικός πατέρας

Είναι πρότυπο για τα παιδιά του

Τα παιδιά μεγαλώνουν και εξελίσσονται αντιγράφοντας εμάς. Ο ιδανικός πατέρας είναι το πρότυπο για το γιο του, ένα μοντέλο που θα θαυμάζει και θα προσπαθεί να μοιάσει σε αυτό, ενώ η κόρη του θα τον έχει στη ζωή της ως πρότυπο συντρόφου. Ενός άντρα και πατέρα για τα μελλοντικά παιδιά της που θα διαθέτει τα θετικά χαρακτηριστικά του πατέρα της.

Το πρότυπο του πατέρα έχει πολύ περισσότερες πτυχές! Ο τρόπος που ο πατέρας μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη δουλειά, την οικογένεια και τα χόμπι του είναι επίσης ένα πρότυπο καθώς και ο τρόπος που εκφράζει (ή όχι) τα συναισθήματά του.

Νέος μπαμπάς; Αυτά είναι τα 8 παράπονα που θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ να κάνει (τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας είπαν)

6 λόγοι που από τότε που έγινα μαμά θαυμάζω τους γονείς πιο πολύ

Συμμετέχει στην ανατροφή

Ο ιδανικός πατέρας συμμετέχει στη ζωή και την καθημερινότητα των παιδιών τους και φροντίζει ενεργά τη σωματική και την ψυχική τους υγείας. Και όχι, συμμετοχή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνουμε και οι δύο τα ίδια – κάτι που συχνά είναι απαγορευτικό από θέμα χρόνου. Μπορεί ο μπαμπάς να μην προλαβαίνει να βοηθήσει το παιδί στα μαθήματά του, μπορεί όμως να είναι αυτός που θα βγει μαζί του για παιχνίδι, που θα του μάθει όλα αυτά τα υπέροχα και ενδιαφέροντα πράγματα που μαθαίνουν οι γονείς στα παιδιά τους, που θα μοιραστεί μαζί του μοναδικές στιγμές και αξέχαστες εμπειρίες.

Υποστηρίζει το ρόλο της μητέρας

Ο ιδανικός πατέρας δεν υποτιμά, δεν υποβιβάζει και δεν βάζει... τρικλοποδιές στη σύντροφό του, στην προσπάθειά της να είναι όσο το δυνατό πιο καλή μαμά – μέσα απ' όλες τις δυσκολίες και τα λάθη που μπορεί να υπάρξουν. Ο ιδανικός πατέρας είναι επίσης εκείνος που θα πάρει τα ινία στις περιπτώσεις που η μητέρα κάνει πίσω, για διάφορους λόγους, που θα σταθεί πίσω της και θα υποστηρίξει τις αποφάσεις και τις επιλογές της.

Με μια πρόταση:

Ιδανικός πατέρας είναι αυτός που ξέρει πως η συμπεριφορά του σήμερα είναι αυτή που περιμένει να δει από τα παιδιά του αύριο!

Είναι ο ιδανικός πατέρας το άλλο μισό της μητέρας;

“Σήμερα πολλές γυναίκες, παρότι εκτιμούν τη συμμετοχή του συντρόφου τους στις δουλειές του σπιτιού και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, συνειδητοποιούν πως ο πατέρας έχει μια διαφορετική θέση από τη δική τους μέσα στην οικογένεια”, επισημαίνει η ψυχολόγος Άννα Μαρία Κυριακοπούλου. “Κάθε ένας από τους γονείς έχει το δικό του ρόλο και τη δική του θέση μέσα και έξω από το σπίτι και ο ρόλος του πατέρα έχει περισσότερο να κάνει με την αυθεντία και την εξουσία. Ωστόσο, για να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να κάνει καλή χρήση αυτών των χαρακτηριστικών του και να τα συνδυάζει με πολλή αγάπη, τρυφερότητα, διαλλακτικότητα, κατανόηση και στοργή”.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i