Αν ένα αγοράκι χτυπούσε τον 5χρονο γιο σας σ’ ένα πάρκο, τι θα κάνατε;

Τί γίνεται όμως όταν ένα παιδί επιτίθεται στο δικό σου βίαια; Σώμα με σώμα;

Αν ένα αγοράκι χτυπούσε τον 5χρονο γιο σας σ’ ένα πάρκο, τι θα κάνατε;

Το περιστατικό συνέβη δυο εβδομάδες πριν.

Ήμουν με τον 5χρονο γιο μου σε μια παιδική χαρά, είχε τρυπώσει σε ένα ξύλινο σπιτάκι και έπαιζε μόνος του. Ξάφνου, ένας συνομήλικός του τσαμπουκαλεμένος, μπουκάρει με τρέλα μέσα στο σπιτάκι, βουτάει τον δικό μου από την μπλούζα για να τον πετάξει έξω. Ο δικός μου αντιστέκεται με το σώμα του, και τότε τρώει μια ξανάστροφη από το αγοράκι. Να σημειώσω εδώ ότι έχω σαν αρχή να μην επεμβαίνω ποτέ όταν κάποιος από τους γιους μου έρχεται σε διένεξη με παιδιά ίδιας ηλικίας ή έστω παρόμοιας σωματικής διάπλασης. Μάζεψα τον σαστισμένο μικρό και πήγαμε παρά πέρα, προβληματισμένοι και οι δύο.

Καθώς τον έκανα κούνια, αναλογιζόμουν τις κοινές θέσεις που έχω με την γυναίκα μου ως προς την αγωγή των νηπίων. Έχοντας μελετήσει πολύ το θέμα, έχουμε επιλέξει το μοντέλο διαπαιδαγώγησης τύπου «τα χεράκια δεν τα έχουμε για να χτυπάμε», «δεν βρίζουμε», «μοιραζόμαστε τα παιχνίδια», «εξηγούμε στο παιδί τους κανόνες, τον σεβασμό, τα όρια» κ.ο.κ.

Ζούμε σε μια χώρα με αξιοπερίεργη κουλτούρα, διαμορφωμένη μέσα από ποικιλόμορφες επιρροές. Το αποτέλεσμα είναι η καθημερινότητά μας να περιλαμβάνει επαφή και αναγκαία δοσοληψία με ανθρώπους που δεν θα σεβαστούν, δεν θα χαριστούν και θα κοιτάξουν πώς να επιβληθούν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Θεωρώ πλέον, και ομολογώ με απογοήτευση πως έχω κατασταλάξει, ότι έχω την ευθύνη ως πατέρας δύο αγοριών 5 και 8 ετών να τους διδάξω πώς να αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο σε όλες τις φάσεις της ζωής τους. Οφείλω να τους δώσω να καταλάβουν ότι πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματά τους, να αντιλαμβάνονται πότε θα προσπαθήσει να τους περιπαίξει, να τους εκτοπίσει και να επωφεληθεί στο σχολείο, στο παιχνίδι, στο ποδόσφαιρο, στο πάρκο, στα επαγγελματικά αργότερα. Τί γίνεται όμως όταν ένα παιδί επιτίθεται στο δικό σου βίαια;…

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i