Γεννήθηκαν τα δύο πρώτα μωρά από μητέρες θετικές στον κορονοϊό: Τι λέει η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής, μέλος της ομάδας που έκανε τις καισαρικές

Η καθηγήτρια Μαιευτικής - Γυναικολογίας Σοφία Καλανταρίδου μιλά για τους δύο πρώτους τοκετούς από μητέρες θετικές στον κορονοϊό.

μωρό νεογέννητο μαμά 510493008

Δύο παιδιά γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν» από μητέρες θετικές στον Covid- 19 . Και τα δύο αγοράκια είναι καλά στην υγεία τους και οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι είναι αρνητικά στον ιό.

«Τα μέχρι σήμερα ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί και αφορούν κυρίως την Κίνα, δείχνουν ότι η μετάδοση του ιού Covid-19 δεν γίνεται διαπλακουντιακά στη διάρκεια της κύησης. Συνεπώς, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάθετη μετάδοση του Covid-19, τουλάχιστον στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την επίδραση του ιού στο πρώτο τρίμηνο της κύησης», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διευθύντρια της Γ' Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Η κ. Καλανταρίδου μαζί με ομάδα γιατρών συμμετείχε και στις δύο καισαρικές τομές γυναικών με λοίμωξη Covid-19 που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Το χρονικό των τοκετών

Η κ. Καλανταρίδου περιγράφει το σχέδιο δράσης του Νοσοκομείου. «Όταν ενημερώθηκα ξαφνικά στις 18 Μαρτίου, ότι το Θριάσιο Νοσοκομείο παραπέμπει στην κλινική μας μία επίτοκο με Covid-19, μέσω του ΕΟΔΥ, αισθάνθηκα αρχικά μια ανακούφιση γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχα διαβάσει τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, όπου θα πρέπει να σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Β' Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Π. Ματσώτα, την καθηγήτρια-Διευθύντρια της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής Β. Παπαευαγγέλου, τη διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Α. Δασκαλάκη, την προϊσταμένη του Μαιευτηρίου Ε. Αλεξίου και την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου καταστρώσαμε το δικό μας σχέδιο δράσης και πρωτόκολλο διαχείρισης επιτόκου με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και του νεογνού. Κάναμε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες μετατροπές στο χώρο του σηπτικού χειρουργείου και προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Έτσι, όλοι μαζί, μια γροθιά, ετοιμαστήκαμε όπως υπήρχε το πλάνο. Θα πρέπει να τονίσω ότι, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης. Με απόλυτη ηρεμία ακολουθήσαμε όλα τα βήματα και όλα πήγαν πολύ καλά».

Μόνο με καισαρική τομή γεννάνε οι μητέρες με Covid-19 ή μπορεί να γίνει και φυσιολογικός τοκετός;

«Επειδή, όπως έχει γίνει γνωστό, η λοίμωξη από τον Covid-19 μπορεί να κάνει και γαστρεντερικά συμπτώματα, περιγεννητική έκθεση του νεογνού κατά το φυσιολογικό τοκετό δεν μπορεί να αποκλειστεί και εξαρτάται από την ανίχνευση του ιού στα ούρα και τα κόπρανα. Οι περισσότερες γεννήσεις στην Κίνα έγιναν με καισαρική τομή. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τον φυσιολογικό τοκετό, όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα.

Η μητέρα μπορεί να θηλάσει;

«Το νοσοκομείο μας, και ιδιαίτερα το Νεογνολογικό Τμήμα της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής και η Γ' Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική γενικά ενθαρρύνουν και βοηθούν τις μητέρες να θηλάσουν. Στη διεθνή βιβλιογραφία, σε ύπαρξη λοίμωξης της μητέρας με Covid-19 υπάρχει διχογνωμία, αν και ο ιός δεν υπάρχει στο μητρικό γάλα. Το πρόβλημα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της λοίμωξης και ο κίνδυνος της μετάδοσης από τις αναπνευστικές εκκρίσεις της συμπτωματικής μητέρας. Στο νοσοκομείο μας η μητέρα νοσηλεύεται σε ειδική πτέρυγα με COVID-19(+) ασθενείς και ακόμη και η πιθανότητα αποστείρωσης του μπιμπερό ή της σύριγγας που θα περιέχει το μητρικό γάλα για να δοθεί στο νεογνό από άλλο φροντιστή εγείρει κινδύνους μετάδοσης. Ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες για την μεγάλη παραμονή του κορονοϊού σε επιφάνειες. Στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν προτείνουμε να βγάζουν το γάλα με θήλαστρο τις πρώτες μέρες και όταν οι εξετάσεις τους αρνητικοποιηθούν να θηλάσουν κανονικά το μωράκι τους».

Διάβασε τη συνέχεια στο Capital.gr

Διάβασε επίσης: Κορονοϊός και εγκυμοσύνη: Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Διάβασε επίσης: Κάλεσμα για εθελοντές στη μάχη κατά του κορονοϊού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i