«Μπορώ να προλάβω την ενδομητρίωση;» - Ο γιατρός απαντά αυτήν και άλλες 5 ερωτήσεις

Η ενδομητρίωση είναι μια «ύπουλη» νόσος. Ο γιατρός απαντά βασικές απορίες μας.

ενδομητρίωση πόνοι περιόδου πόνος κοιλιά chokja

Συνεργάστηκε ο Γιώργος Χείλαρης, χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος, MD, FACOG (hilaris.org), επικεφαλής ENDOMARCH GREECE (endomarch.gr)

Η ενδομητρίωση είναι όμως μια συνηθισμένη κατάσταση σε γυναίκες 20-40 ετών και μπορεί να σου προκαλεί από απλές ενοχλήσεις και πόνο μέχρι δυσκολία να μείνεις έγκυος.

«Εάν πονάω στην περίοδο σημαίνει ότι έχω ενδομητρίωση;»

Πολλές γυναίκες πονούν, λιγότερο ή περισσότερο, όταν έχουν περίοδο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πάσχουν από ενδομητρίωση. Από την άλλη, αν νιώθεις έντονο πόνο, π.χ. σε ξυπνάει τη νύχτα ή σε κρατάει μακριά από τις καθημερινές σου δραστηριότητες, καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

«Δεν είμαι πολύ νέα για να με απασχολεί η ενδομητρίωση;»

Παρότι πολλοί γιατροί εξακολουθούν να πιστεύουν πως η ενδομητρίωση είναι σπάνια στις έφηβες και τις γυναίκες γύρω στα 20, αυτό δεν ισχύει. Έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και η εξάπλωση της χρήσης της λαπαροσκοπικής διερεύνησης αποδεικνύουν πως οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες δεν είναι στο απυρόβλητο. Και καθώς δεν είναι στα πρώτα πράγματα που σκέφτεται ο γιατρός, πολλές φορές η ενδομητρίωση σε μικρές ηλικίες μπορεί να μείνει αδιάγνωστη και να μη θεραπευτεί για αρκετά χρόνια.

«Μπορεί να προκληθεί ενδομητρίωση εξαιτίας της διακοπής μιας κύησης;»

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συσχετίζουν τη διακοπή κύησης με την εμφάνιση ενδομητρίωσης. Ωστόσο είναι γεγονός πως με τις χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή της κοιλιάς, όπως μια καισαρική τομή ή υστερεκτομή, μπορεί να μεταφερθεί κατά λάθος ενδομήτριος ιστός σε άλλα σημεία του σώματος. Στην περίπτωση της διακοπής κύησης, βέβαια, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρότερος.

«Η μαμά μου είχε παρουσιάσει ενδομητρίωση, μπορεί να πάθω κι εγώ;»

Η ενδομητρίωση είναι πιθανό να έχει κληρονομικά χαρακτηριστικά. Εάν υπάρχουν κι άλλα σχετικά συμπτώματα, ενημέρωσε το γιατρό σου για το οικογενειακό σου ιστορικό.

«Πότε έχω αυξημένες πιθανότητες να πάθω ενδομητρίωση;»

Πρόκειται για πάθηση που μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις γυναίκες που έχουν περίοδο, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες 30-40 ετών. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες συνθήκες που αυξάνουν τις πιθανότητες, όπως:

* Η μη τεκνοποίηση.

* Περίοδος που διαρκεί περισσότερες από 7 ημέρες.

* Σύντομος έμμηνος κύκλος (27 ημέρες ή λιγότερες).

* Ένα μέλος της οικογένειας (μητέρα, θεία, αδελφή) με ενδομητρίωση.

• Ένα πρόβλημα υγείας που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος από το σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου.

«Μπορώ να προλάβω την ενδομητρίωση;»

Η αλήθεια είναι πως η ενδομητρίωση δεν μπορεί να προληφθεί. Μπορείς όμως να ελαττώσεις τις πιθανότητες εμφάνισής της μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα σου, καθώς τα οιστρογόνα είναι αυτά που «παχαίνουν» το εσωτερικό στρώμα της μήτρας κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Πώς μπορείς να μειώσεις τα οιστρογόνα;

* Υιοθέτησε ορμονικές μεθόδους αντισύλληψης, όπως χάπι, επιθέματα ή δαχτυλίδια με χαμηλές δόσεις οιστρογόνων.

* Γυμνάσου, καθώς με την άσκηση θα διατηρείς στο σώμα σου χαμηλό το ποσοστό λίπους.

* Βάλε μέτρο στο αλκοόλ – μην ξεπερνάς το ένα ποτό τη μέρα.

* Περιόρισε την καφεΐνη. Μελέτες δείχνουν πως, πίνοντας πάνω από ένα ρόφημα με καφεΐνη τη μέρα, ειδικά αναψυκτικά και πράσινο τσάι, μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Διάβασε επίσης: Διάβασε σε 3′ 6 facts για την ενδομητρίωση

Διάβασε επίσης: Πόνοι περιόδου και αντιμετώπιση: 3 λύσεις από ειδικευμένους γιατρούς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next