«Όχι τώρα, χρυσό μου, έχω δουλειά» – Πότε τα παιδιά αμφιβάλλουν για την αγάπη μας

Όταν τα παιδιά προσπαθούν να μας πουν πώς νιώθουν

«Όχι τώρα, χρυσό μου, έχω δουλειά» – Πότε τα παιδιά αμφιβάλλουν για την αγάπη μας

Τα παιδιά διαμορφώνουν τα συναισθήματά τους με βάση, κυρίως, τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονται, αλλά και την εγωκεντρική τους αντίληψη. Γι’αυτό, όταν το παιδί, σας ζητήσει να καθίσει μαζί σας και του πείτε:

– Όχι τώρα, χρυσό μου, έχω δουλειά,

ρίξτε μια ματιά στο πρόσωπό του για να διαπιστώσετε αν λυπήθηκε. Κι αν απαντήσει:

– Δεν πειράζει, δώστε βάση στην έκφρασή του και στα λόγια του.

Προσέξτε μήπως οι άκρες των χειλιών του γέρνουν. Μήπως μείνει σιωπηλό και σοβαρό. Μήπως προσποιηθεί ότι είναι ατάραχο ή μήπως διακρίνετε κάποιες άλλες ενδείξεις που φανερώνουν ότι πληγώθηκε ή ότι φοβάται μήπως δεν έχει την αποδοχή σας. Όταν το παιδί νιώθει αβέβαιο για την αγάπη σας, η παραμικρή απόρριψη εκ μέρους σας θα το βυθίσει σε απόγνωση.

Μπορεί να σκεφτεί:

– Το ήξερα πως η μαμά δεν με αγαπάει. Είμαι ανάξιος/α αγάπης της.

Ενώ, όταν νιώθει σίγουρο για την αγάπη σας (και είναι αρκετά μεγάλο), μπορεί να ανεχθεί μια περιστασιακή καθυστέρηση στην ικανοποίηση κάποιας ανάγκης του, εφόσον δεν είναι συνηθισμένη εμπειρία.

Όταν του δίνουμε πολύ συχνές εμπειρίες «έλλειψης αγάπης», το παιδί μπορεί να χάσει τη συναισθηματική προσαρμοστικότητά του. Όταν φράσεις τον τύπου:

– Δεν μ’αγαπάει ή

– Δεν είμαι αρκετά καλός/ή εγκατασταθούν, μονίμως, στο μυαλό του παιδιού, αποκτά την τάση να εξηγεί τα πάντα με τρόπο που επιβεβαιώνει αυτή την αντίληψή του.

Με άλλα λόγια, επινοεί την ιστορία της ζωής του βασισμένο πάνω στις πράξεις και στα λόγια μας. Μπορεί να είναι δική του επινόηση, ωστόσο παίζετε κύριο ρόλο στο δράμα του. Ακόμη και χωρίς να ελέγχετε το μυαλό του παιδιού σας, μπορείτε να μάθετε να είστε συνειδητοποιημένοι ως προς τον τρόπο που «πλάθει» την ιστορία του. Αν είστε υποχρεωμένη να αρνηθείτε την προσοχή σας στο νήπιό σας, επειδή θηλάζετε τη μικρή του αδερφή για παράδειγμα, κοιτάξτε το στα μάτια για να δείτε τι θα μπορούσε να σκέφτεται.

Μήπως συμπεραίνει ότι δεν το αγαπάτε ή ότι δεν αξίζει την αγάπη σας;

Διάβασε τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i