Οι 7 κακές συνήθειες των καλών οικογενειών

Θυμηθείτε, όμως, δεν αρκεί να κόψουμε μία κακή συνήθεια! Θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μία θετική.

Οι 7 κακές συνήθειες των καλών οικογενειών

Κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες και τις δικές της συνήθειες, ανάλογα με την προσωπικότητα των γονιών, αλλά και τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Και, φυσικά, όλοι οι γονείς θέλουν καταρχήν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές «κακές συνήθειες» που μπορεί να έχουμε ως οικογένεια και, χωρίς να το καταλάβουμε, επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά μας.

Να οι 7 Κακές Συνήθειες των Καλών Οικογενειών

Θυμηθείτε, όμως, δεν αρκεί να κόψουμε μία κακή συνήθεια! Θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μία θετική.

1. Γκρίνια και Λογομαχίες

Αληθινή πρόκληση! Όταν τα παιδιά αρχίζουν να γκρινιάζουν ή να λογομαχούν μεταξύ τους, για το ποιος θα πάρει την καραμέλα, ποιανού είναι το παιχνίδι, κλπ. Αυτή η συμπεριφορά των παιδιών εξαντλεί την υπομονή των γονιών πολύ γρήγορα και δημιουργεί αρνητική ατμόσφαιρα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στις διακοπές, παντού. Πώς να τη σταματήσετε; Αν για παράδειγμα είστε στο αυτοκίνητο, κάντε άκρη, σβήστε τη μηχανή και δηλώστε «θα περιμένω να τελειώσετε και τότε θα ξεκινήσω». Αν είστε στο σπίτι, παίρνετε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, το τάμπλετ, οτιδήποτε είναι αυτό που βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των παιδιών και δηλώνετε «όταν σταματήσετε να τσακώνεστε και συνεργαστείτε, θα σας το δώσω». Δεν θα το πιστέψετε, αλλά όταν εφαρμόσετε αυτή την τακτική με ψυχραιμία, κάνετε τη δήλωση με ήρεμη φωνή (και δε ‘λυγίσετε’ σε παρακάλια ή παραπάνω γκρίνια), θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, που έχουν και διάρκεια (επειδή τα παιδιά μαθαίνουν).

2. Ακαταστασία

Δε χρειάζεται να έχετε την τέλεια οργάνωση και αξιοποίηση χώρου με άδειες επιφάνειες, χωρίς ίχνος ανθρώπινης ύπαρξης, όπως στα περιοδικά με σπίτια. Δεν είναι ανάγκη να φτάσετε σε καμία μορφή άπιαστης ‘τελειότητας’, γιατί έτσι απλώς θα βασανίσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας. Βάλτε τάξη στο σπίτι σας με απλό τρόπο: με το που επιστρέφουν τα παιδιά από το σχολείο ζητήστε τους να κρεμάσουν τα μπουφάν και να βάλουν τα παπούτσια τους σε συγκεκριμένο χώρο. Αν δεν το κάνουν, θυμίστε τους ότι αυτός είναι ο κανόνας και περιμένετε από πάνω τους μέχρι να το κάνουν. Ζητήστε τους την Παρασκευή το απόγευμα να αδειάσουν τις τσάντες τους και να πετάξουν οτιδήποτε άχρηστο. Επενδύστε σε καλάθια και κουτιά για να βάζετε μέσα μικροπράγματα ή παιχνίδια που δεν έχουν συγκεκριμένη θέση. Αν το παιδί σας έχει πολλά παιχνίδια με μικρά κομματάκια δεν είστε υποχρεωμένη να σκύβετε και να τα μαζεύετε καθημερινά! Επενδύστε σε μία ψηλή σκούπα με φαράσι (κρατήστε την καθαρή, μόνο γι’ αυτή τη δουλειά) και μαζέψτε όλα τα μικρά παιχνιδάκια και κομματάκια σε ένα μεγάλο κουτί με σκέπασμα! Αποκτήστε τη συνήθεια να μην αφήνετε πράγματα στον πάγκο της κουζίνας. Αφιερώστε ένα συρτάρι όπου ρίχνετε μέσα όλα όσα χρειάζονται ξεκαθάρισμα: λογαριασμούς, γράμματα, χαρτιά, κλπ…

Δες τη συνέχεια στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i