Οι οθόνες δεν κάνουν μεγαλύτερο κακό στην ψυχική υγεία των εφήβων από τις πατάτες

Τι συμβαίνει με τις οθόνες και τους έφηβους.

Οι οθόνες δεν κάνουν μεγαλύτερο κακό στην ψυχική υγεία των εφήβων από τις πατάτες

Η χρήση κινητών τηλεφώνων, ταμπλετών και φορητών υπολογιστών δεν είναι χειρότερη για την ψυχική υγεία των εφήβων από ό,τι είναι το να…τρώνε πατάτες.

Αυτό είναι το -μάλλον απρόσμενο- συμπέρασμα μια νέας βρετανο-αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία εξέτασε τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν ψυχολογικά τους νέους.

Η μελέτη εκτιμά ότι ένα αμελητέο ποσοστό -μόνο το 0,4%- της ψυχικής κατάστασης των εφήβων μπορεί να αποδοθεί στη χρήση των κάθε είδους συσκευών με οθόνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ‘Αντριου Πρζιμπίλσκι, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Human Behaviour», σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 300.000 εφήβους στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Αντίθετα με την τάση για τη δημιουργία πανικού σχετικά με το χρόνο που περνάνε τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη, η νέα έρευνα συμπέρανε ότι τελικά αυτό δεν έχει και τόση σημασία για την ψυχική υγεία τους. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι από μόνη της η χρήση μιας οθόνης έχει στη χειρότερη περίπτωση αμελητέα σχέση με την ψυχική υγεία των νέων», υποστήριξε ο Πρζιμπίλσκι.

‘Άλλα πράγματα, όπως ο επαρκής ύπνος και η συνήθεια να τρώει πρωινό, έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ψυχική υγεία ενός εφήβου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η χρήση κάνναβης είναι σχεδόν τρεις φορές πιο επιζήμια από τη χρήση μιας οθόνης, ενώ ο εκφοβισμός («μπούλινγκ») είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο επιβλαβής για την ψυχική υγεία ενός νέου.

Δες περισσότερα στο themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i