Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Πώς η παιδική παχυσαρκία έγινε η επιδημία του 21ου αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας (11/10/2016), ρίχνουμε φως στην επικίνδυνη παιδική παχυσαρκία.

paidiki-paxisarkia

Συνεργάστηκε η Δέσποινα Α. Μπαστάκη, MD, PhD, παιδίατρος-εξ. αναπτυξιολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονική συνεργάτρια Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία» (www.paidi-goneis.com).

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Η παιδική παχυσαρκία έγινε η επιδημία του 21ου αιώνα, ξεκiνησε ως πρόβλημα των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, αλλά σύντομα εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη.

Τα νούμερα είναι πραγματικά ανησυχητικά, καθώς το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας εξαπλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2013 ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο υπολογιζόταν ότι ήταν 42 εκατομμύρια!

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα υγείας: Αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (στεφανιαία νόσος, αθηρωμάτωση, αρτηριακή υπέρταση), τα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, τα μυοσκελετικά προβλήματα, τις υπερλιπιδαιμίες και την εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου (μαστού, ενδομητρίου και παχέος εντέρου).

Τα παραπάνω προβλήματα υγείας, δυστυχώς, δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα των ενηλίκων, αλλά κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο και μικρότερες ηλικίες, ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της παχυσαρκίας.

Πού οφείλεται η παιδική παχυσαρκία;

Μόνο πολύ μικρό ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται σε ενδοκρινολογικά προβλήματα (υποθυρεοειδισμός, υπερκορτιζολαιμία, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης) ή γενετικά σύνδρομα.

Ποιες είναι οι αιτίες που το φαινόμενο έχει πάρει τόσο ανησυχητικές διαστάσεις;

«Τόσο το γονιδιακό υπόστρωμα ενός ατόμου όσο και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στο βάρος του» λέει η Δέσποινα Α. Μπαστάκη, παιδίατρος. Μελέτες έχουν δείξει πως παιδιά με παχύσαρκους και τους δύο γονείς έχουν 80% πιθανότητα να είναι παχύσαρκα, όταν μόνο ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος 40% και μόνο 8% όταν κανένας από τους γονείς δεν είναι παχύσαρκος. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες.

Η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών

Ο καταμερισμός των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, η συνολική ποσότητα νερού που πίνει κάποιος καθημερινά καθώς και οι συνολικά προσλαμβανόμενες θερμίδες παίζουν καθοριστικό ρόλο.

«Είναι γνωστό πως ο τρόπος ζωής και το διατροφικό περιβάλλον των παχύσαρκων παιδιών είναι πολύ διαφορετικό από αυτό παιδιών φυσιολογικού βάρους» επισημαίνει η ειδικός και προσθέτει:

«Η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αναψυκτικών και έτοιμων γευμάτων, η μειωμένη έως ανύπαρκτη φυσική δραστηριότητα, ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι πολλές ώρες τηλεθέασης ημερησίως είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας επιδεινώνοντας το φαύλο κύκλο».

Ο ψυχολογικός παράγοντας

Τα παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή εικόνα εαυτού. Συχνά, επίσης, αποτελούν ευάλωτους πληθυσμούς και τους τελικούς αποδέκτες σχολικού εκφοβισμού.

Έχουν κακές επιδόσεις στις σωματικές δραστηριότητες, απομονώνονται συχνότερα και περιορίζονται σε μη κινητικές δραστηριότητες, όπως είναι τα παιχνίδια δράσης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου τα καταφέρνουν καλύτερα.

«Η απόρριψη από τους συνομηλίκους και η έλλειψη κινήτρων σε συνδυασμό με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αέναου κύκλου απομόνωσης, μη ισορροπημένης διατροφής, υπερκατανάλωσης τροφής, μέσω της οποίας αναζητούν ευχαρίστηση, επιπλέον αύξηση του σωματικού τους βάρους και ταυτόχρονα κακής εικόνας εαυτού και απομόνωσης», επισημαίνει η Δέσποινα Α. Μπαστάκη.

14642248_10155043781464879_5516775775788488584_n

Παιδική παχυσαρκία: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους στα παιδιά προτείνει στους γονείς:

-Να δίνουν στα παιδιά άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

-Να ακολουθούν μαζί με τα παιδιά ισορροπημένη διατροφή, χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά.

-Να ωθούν τα παιδιά να πίνουν άφθονο νερό.

-Να μην επιλέγουν τους τυποποιημένους χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά.

-Να απομακρύνουν από το σπίτι γλυκά και τυποποιημένα σνακ και να φτιάχνουν μαζί με τα παιδιά «σπιτικά σνακ» από φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά ή ολικής αλέσεως προϊόντα.

-Να μην τους προσφέρουν ποτέ τρόφιμα ως επιβράβευση.

-Να περιορίσουν το χρόνο που τα παιδιά κάθονται μπροστά στην τηλεόραση ή παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στις 2 την ημέρα (αυστηρά).

-Να παροτρύνουν τα παιδιά σε σωματική δραστηριότητα – συστήνεται μιάμιση ώρα αερόβιας άσκησης την ημέρα.

-Να τους εξασφαλίζουν καλό ύπνο. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται κατά μέσο όσο 9 ώρες ύπνου κάθε μέρα.

-Να αποτελούν πρότυπο προς μίμηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i