Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Τα πλεκτά χταποδάκια δώρο για τα... βιαστικά μωρά!

Η ενέργεια με τα χταποδάκια που θα συντροφεύσουν τα πρόωρα μωρά και στην χώρα μας, συγκινεί. Μάθε όλες τις λεπτομέρειες για τα παιδιά της προωρότητας.

xtapodi

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου, δωρίζουμε στα βιαστικά μωρά ένα πλεκτό χταπόδι.

Ένα δώρο που ενδέχεται να τα αποτρέψει από το να τραβούν τα καλώδια στο σώμα τους και άρα να είναι πιο ήρεμα. ‘Ενα δώρο που ενδέχεται να κάνει τους γονείς τους να χαμογελάσουν μέσα στη φουρτούνα τους. Ένα δώρο συμβολικό που θέλει να τους πει ότι δεν είναι μόνοι. Κανένα μωρό μόνο του στη θερμοκοιτίδα. Κανένας γονιός μόνος του έξω από την εντατική.

Η ενέργεια ξεκίνησε στην Ευρώπη πριν από μερικά χρόνια. Τα χταποδάκια είναι μικρά, είναι απαλά, μα πάνω από όλα, είναι μια παρηγοριά για τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα. Τα πλεκτά χταποδάκια που τρυπώνουν στις θερμοκοιτίδες αρκετών μονάδων της Ευρώπης είναι μια ιδέα που έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή.

Τα χταποδάκια έφτασαν και στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του blog 31 Εβδομάδες, και τη συνδρομή ομάδων πλεκτριών και πλεκτών του Plexi Plexi βελονάκι, crochetholic και ΠΛΕΚΤΟΠΑΡΕΑΚΙ με τη διαμεσολάβηση της μπλόγκερ, μαμάς και πλέκτριας Μαρίας Ατραΐδου που δούλεψαν αφιλοκερδώς.

octopus_0

Τα χταποδάκια θα φτάσουν σε μονάδες όλης της χώρας με αφορμή την 17η Νοεμβρίου.

Η διαδρομή που έκαναν τα χταποδάκια:

Τον Ιανουάριο του 2013, μια Δανή έπλεξε ένα μικρό χταπόδι για ένα προωράκι. Το χταποδάκι τοποθετήθηκε μέσα στη θερμοκοιτίδα μαζί με το μωρό και είχε θετικό αποτέλεσμα: το μωρό ήταν πιο ήρεμο, αλλά κυρίως τραβούσε λιγότερο τα καλώδια που το περιέβαλαν. Σε άλλες περιπτώσεις, πρόωρα που είχαν δίπλα τους ένα τέτοιο χταπόδι, έδειξαν βελτίωση στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό και αυξήθηκε η ποσότητα οξυγόνου στο αίμα.

Η ιδέα, απλή και «μικρή», διαδόθηκε γρήγορα και κατέκτησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τη Δανία, το πρότζεκτ εφαρμόστηκε στη Σουηδία. Πολλές γυναίκες άρχισαν να πλέκουν μικρά χταπόδια. Και έτσι γεννήθηκε η δράση «Μικρό Χταπόδι». Έκτοτε πολλά νοσοκομεία στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία υποδέχτηκαν τα χταποδάκια αυτά.

Όπως περιγράφουν εθελόντριες πλέκτριες χρειάζονται 4 – 5 ώρες πλεξίματος για κάθε χταπόδι. Τα πάντα γίνονται με αυστηρές προδιαγραφές: τα χταποδάκια έχουν συγκεκριμένο μέγεθος, σφιχτή πλέξη και πλέκονται με ασφαλές για τα πρόωρα βαμβάκι που πλένεται στους 60°C. Όπως οι ίδιες δηλώνουν, στόχος είναι να βοηθήσουν στη γρήγορη ανάρρωση των πρόωρων και όχι να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Πηγή: 31 Εβδομάδες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i