Παιδικές φιλίες: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να κάνει νέους φίλους;

Οι παιδικές φιλίες είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη ζωή κάθε παιδιού.

joyful-school-children-running-outside-picture-id1069165862

Από τη Βάνα Ρόζου, υποψήφια διδάκτορα ΕΚΠΑ, διδάσκουσα Σχολής Επιστημών Αγωγής-Mediterranean College

Έχει διαπιστωθεί ότι η φιλία των μικρών παιδιών με τους συνομηλίκους τους έχει μεγάλη σημασία για την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών. Σε πρόσφατες έρευνες καταδεικνύεται ότι η ύπαρξη φιλίας στο σχολείο συμβάλλει στο να αποκτήσουν τα παιδιά κοινωνικές δεξιότητες, πολύτιμες για τη μετέπειτα ζωή τους, αλλά και τους προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια. Η σύνδεση μέσω φιλικών σχέσεων βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν πιο εύκολα στο σχολικό περιβάλλον, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να βελτιώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Μέσα από τις φιλίες, τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν, να μοιράζονται, να προσαρμόζονται, να συνεργάζονται και να εντάσσονται σε μια ομάδα. Συγχρόνως, μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους, διασκεδάζουν, επιλύουν συγκρούσεις και διαχειρίζονται το άγχος της καθημερινής ζωής. Αντίθετα, τα παιδιά που δεν έχουν φίλους συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν απόρριψη, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και συχνά εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.

Οι παιδικές φιλίες στο μικροσκόπιο

Οι έρευνες δείχνουν ότι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά επιλέγουν φίλους που θεωρούν ότι είναι όμοιοι με αυτά, π.χ. ως προς την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο ανάπτυξης διαφόρων δεξιοτήτων, τα ενδιαφέροντα κ.λπ. Οι σύγχρονοι ερευνητές κοινωνικών σχέσεων επισημαίνουν ότι όλες οι φιλικές σχέσεις δεν είναι ίδιες. Ακριβώς όπως διαφέρουν οι προσωπικότητες των παιδιών, με τον ίδιο τρόπο διαφέρει και η ποιότητα της φιλικής σχέσης που έχουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν σε συγκεκριμένα στοιχεία που έχει διαφανεί ότι καθορίζουν την ποιότητα της φιλίας: συντροφικότητα, αλληλοβοήθεια, οικειότητα, σύγκρουση και αντιζηλία. Σημαντικό είναι όχι μόνο ένα παιδί να έχει φιλικές σχέσεις, αλλά και να μπορεί να δημιουργεί και να διατηρεί φιλίες με θετικά χαρακτηριστικά. Τα παιδιά που οι φιλικές σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από θετικά χαρακτηριστικά επενδύουν, σύμφωνα με τις έρευνες, περισσότερο στη σχολική μάθηση απ’ ό,τι οι μαθητές με φιλίες που χαρακτηρίζονται κυρίως από αρνητικά χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τη σταθερότητά τους, οι φιλικές σχέσεις στην παιδική ηλικία διαρκούν κατά μέσο όρο 1 χρόνο. Υποστηρίζεται δε ότι οι φιλικές σχέσεις στην προεφηβεία και την εφηβεία είναι σταθερότερες απ’ ό,τι στην παιδική ηλικία. Στην ηλικία του γυμνασίου τα παιδιά θεωρούν ότι οι φίλοι τους μπορούν να τους υποστηρίξουν εξίσου με τους γονείς τους, ενώ κατά τη φοίτησή τους στο λύκειο οι έφηβοι θεωρούν τους φίλους τους πρωταρχική πηγή στήριξης.

Ο ρόλος των γονέων

Η προσπάθεια του παιδιού να συνάψει φιλίες εξαρτάται από οικογενειακούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και άλλους παράγοντες που αφορούν το ίδιο το παιδί ή το πλαίσιο όπου πραγματώνονται οι κοινωνικές σχέσεις. Ο ρόλος των γονέων στην ενίσχυση των κοινωνικών επαφών των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν τις κοινωνικές επαφές του παιδιού τους, π.χ. προτρέποντάς το να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες ή διοργανώνοντας playdates, προπάντων όμως οι ίδιοι οι γονείς λειτουργώντας ως μοντέλα ρόλων, δίνοντας το παράδειγμα στα παιδιά με τις ποιοτικές φιλίες που έχουν δημιουργήσει.

Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να αποκτήσει φίλους

▶ Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να πηγαίνει σε ομαδικές δραστηριότητες, ώστε να γνωρίσει παιδιά με τα ίδια ενδιαφέροντα.

▶ Επιδιώκουμε να συναντά συνομήλικα παιδάκια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προτρέπουμε τις προσωπικές φιλίες και με παιδιά εκτός οικογένειας. Τα αδέλφια συχνά παίζουν μαζί, όμως αυτό μπορεί να δράσει περιοριστικά ως προς τη δημιουργία νέων κοινωνικών σχέσεων.

▶ Αποδεχόμαστε τους φίλους του παιδιού μας, τους καλούμε στο σπίτι μας, τους γνωρίζουμε καλύτερα. Αποφεύγουμε να τους κρίνουμε και πολύ περισσότερο να τους κακολογήσουμε στο παιδί μας. Έτσι, σεβόμαστε το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού μας, τις επιλογές του και αποφεύγουμε τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά.

▶ Ακούμε προσεκτικά τα παράπονα του παιδιού για τους φίλους του. Μπορεί να μας φαίνονται ασήμαντα, ωστόσο για το ίδιο το παιδί είναι πολύ σημαντικά. Ωστόσο, αποφεύγουμε να παρεμβαίνουμε στις φιλίες του παιδιού μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το παιδί είναι σε θέση ή πρέπει να αποκτήσει δεξιότητες να λύσει μόνο του τις διαφορές του.

Διάβασε επίσης: Πώς να βάλεις όρια στο παιδί σου την ώρα του ύπνου

Διάβασε επίσης: Σας έπιασε το παιδί στο κρεβάτι; Πώς θα το διαχειριστείς;

The Mamagers Update

Έρευνα | Το 1/3 των παιδιών στην Ελλάδα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα μέτρα κατά της πανδημίας

«Τα παιδιά με εντυπωσιάζουν κάθε μέρα. Η αγάπη τους ευτυχώς δεν μπήκε σε καραντίνα»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i