Παιδικό καπρίτσιο: Το κάνει ψέματα ή το έχει ανάγκη;

Πώς θα το καταλάβουμε;

Παιδικό καπρίτσιο | «Θέατρο» ή ανάγκη;

Όταν τα φύλλα του φίκου σας κιτρινίζουν και πέφτουν, δεν φαντάζεστε ότι το φυτό το κάνει επίτηδες για να σας εκμεταλλευτεί ή για να σας κάνει να φανείτε κακοί κηπουροί. Ερμηνεύετε τη «στάση» τον φυτού σαν ένα μήνυμα: περίσσεια ή έλλειψη νερού, φωτός, λιπάσματος. Στέρηση ή υπερβολή, προσπαθείτε να κατανοήσετε τί συμβαίνει.

‘Ενα παιδί είναι (σίγουρα) πιο σύνθετο από ένα φυτό, αλλά όχι περισσότερο περίπλοκο. Τα υποτιθέμενα καπρίτσια του φανερώνουν τις ανάγκες του. Και αν η στάση τον δεν αποτελεί πρόκληση αλλά συνέπεια, αντίδραση, απάντηση; Συμβαίνει, επίσης, να θεωρούμε ως προβλήματα πράγματα που είναι απολύτως φυσιολογικά. Δεν έχει νόημα να πανικοβάλλεστε κάθε φθινόπωρο που τα δέντρα του κήπου χάνουν τα φύλλα τους ή που το τετράχρονο μικρό σας δεν θέλει να χάνει.

Τί είναι ένα καπρίτσιο;

Στα μάτια των περισσοτέρων γονέων, τα παιδιά κάνουν καπρίτσια. Ο Τεό αρνείται να πιει με το μπλε ποτηράκι, η Ζονλί δεν θέλει να ντυθεί για να βγει έξω, ο Αντόν Θέλει να τον κάνει μπάνιο μόνο η μαμά. Μας τρελαίνουν! Πράγματι παίζουν «θέατρο»;

Αυτές οι συμπεριφορές, που όλες είναι χαρακτηριστικές, είναι πράγματι «καπρίτσια», δηλαδή άσκοπες απαιτήσεις ή πρόκειται για κατανοήσιμες συμπεριφορές δεδομένης της εξέλιξης τον εγκεφάλου; Το γεγονός ότι οι απαιτήσεις της τρίχρονης Λέας μάς κάνουν να χάνουμε την υπομονή μας, ίσως να αποτελεί συνέπεια και όχι την πρόθεση της Λέας.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα παιδιά μας συνειδητοποιούν τις απόπειρές τους να μας εξουσιάσουν: «Δείτε πώς με κοιτάζει στα μάτια όταν κάνει κάποια ανοησία!» Αλίμονο, αυτό που θεωρούμε απόδειξη μπορεί να έχει κάποια πολύ διαφορετική αιτία. Θέλετε παιδιά ήρεμα, ήσυχα, φρόνιμα, που δεν φωνάζουν και δεν κλαίνε ποτέ; Είναι αδύνατον…

Διάβασε τη συνέχεια στo themamagers.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i