Η τεχνική της επιβράβευσης στα παιδιά: Να γιατί δεν πρέπει να επιβραβεύεις με φαγητό ή γλυκό για να κάνει αυτό που θες

Αν δωροδοκείς τα παιδιά σου με γλυκά (ανταμοιβές φαγητού) για να καθαρίσουν το δωμάτιό τους, υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.

antamoives-fagitou

Ποιος γονιός δεν θέλει καλή συμπεριφορά και καλούς βαθμούς από τα παιδιά του;

Η επιβράβευση των παιδιών για τις καλές τους επιλογές αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να ενθαρρύνεις συμπεριφορές που έχουν αξία στους μεγαλύτερους, σύμφωνα με την Marina Chaparro, RDN, CDE, MPH, εκπρόσωπο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Δυστυχώς, οι ενήλικες μερικές φορές επιβραβεύουν τα παιδιά με γλυκά και άλλες τροφές επειδή «το ανθυγιεινό φαγητό έχει καλύτερη γεύση, είναι φτηνό, γρήγορο και μπορείς να το αγοράσεις παντού», εξηγεί.

Αν και το να δωροδοκείς τα παιδιά σου με γλυκά για να καθαρίσουν το δωμάτιό τους και να φάνε τα λαχανικά τους μπορεί να οδηγήσει σε ένα καθαρό δωμάτιο και σε ένα καθαρό πιάτο, υπάρχουν πολλές αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις.

«Όταν το φαγητό δίνεται σαν επιβράβευση, τα παιδιά αρχίζουν να το συνδυάζουν με κάτι καλό ή κάτι κακό, αντί να το βλέπουν σαν καύσιμο για το σώμα τους. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο συναισθηματικό φαγητό σαν ενήλικες και να δημιουργήσει μία ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.

Οι ανταμοιβές τροφίμων, επίσης, μαθαίνουν τα παιδιά να περιμένουν να φάνε μόνο όταν έχουν κάνει κάτι καλό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπείς προσλήψεις θρεπτικών στοιχείων, στην κατανάλωση φαγητού χωρίς να υπάρχει πείνα και στις παραπανίσιες θερμίδες.

Ενώ, ταυτόχρονα, μαθαίνουν ότι το φαγητό που παρουσιάζεται σαν επιβράβευση είναι πιο ποθητό από άλλα φαγητά. Τα παιδιά θα πρέπει να αναπτύξουν μία υγιή σχέση με το φαγητό σε πρώιμη ακόμα ηλικία», λέει η Chaparro.

Εξαρτάται από τους γονείς το πώς θα την διαμορφώσουν σωστά και η μη χρήση του φαγητού ως επιβράβευση αποτελεί μία πιο σοφή τακτική.

Επιβραβεύσεις-χωρίς-φαγητό που λατρεύουν τα παιδιά

Ο έπαινος είναι σούπερ αποτελεσματικός και δεν κοστίζει καθόλου. Βρες το χρόνο να σκεφτείς άλλες επιβραβεύσεις, εκτός φαγητού, που να κινητοποιούν το παιδί σου να πράττει σωστά. Εάν είναι μεγάλο, μπορείτε να σκεφτείτε μαζί μία λίστα με πιθανά κίνητρα. Ορίστε μερικά που μπορείς να έχεις στο νου:

• Αυτοκόλλητα

• Μία ημερομηνία που θα παίξει ελεύθερα με φίλους

• Η δυνατότητα να κοιμηθεί στο σπίτι ενός φίλου

• Παραπάνω χρόνος με τους γονείς ή τους παππούδες

• Το κάθισμα στην κεφαλή του τραπεζιού για δείπνο

• Εκδρομή σε πάρκο, ζωολογικό κήπο, πισίνα, παγοδρόμιο, μπόουλινγκ ή ταινίες

• Χρόνος μακριά από δουλειές του σπιτιού

• Περισσότερος χρόνος μπροστά στην οθόνη (υπολογιστής, tablet, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια)

• Πρόσθετα λεπτά για το κινητό τηλέφωνο

• Επιπλέον προνόμια στο αυτοκίνητο

Αντί να χρησιμοποιείς το φαγητό σαν επιβράβευση, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, όπως οι υπαίθριες δραστηριότητες που ενθαρρύνουν και την φυσική δραστηριότητα, όπως μία βόλτα με τα ποδήλατα ή ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.

«Δείξε στο παιδί σου ότι απολαμβάνεις αυτές τις δραστηριότητες και γίνε ένα σωστό πρότυπο για να ακολουθήσει», αναφέρει η Chaparro.

Δίνοντας έμφαση σε πιο υγιεινές ανταμοιβές τα παιδιά σου θα αγωνίζονται για αυτές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i