Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τα συμπτώματα και η πρώτη θεραπευτική επιλογή των γιατρών

Περίπου το 7% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να ταλαιπωρείται από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. 

πόνος περιόδου σύνδρομο πολυκυστικών bymuratdeniz

Συνεργάστηκε η Μαρία Προκοπίου, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, MD, MSc

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνηθισμένη ορμονική διαταραχή στις έφηβες και τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. «Η πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 7% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας» εξηγεί η Μαρία Προκοπίου, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, MD, MSc. Πρόκειται για μια συχνή διαταραχή αλλά σε συνεργασία με το γιατρό σου δε θα είναι δύσκολο να διορθωθεί. Spoiler: Οι γιατροί συχνά στρέφονται πρώτα σε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών!

Σε τι οφείλεται

Οι λόγοι που κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή «πολυκυστικές ωοθήκες», όπως το λέμε συχνά μεταξύ μας, δεν είναι σαφείς, ωστόσο φαίνεται πως η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Το σύνδρομο ξεκινά από ορμονικές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν με τη σειρά τους τη λειτουργία των ωοθηκών. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι διαταραχές του κύκλου και η αύξηση των ανδρογόνων στη γυναίκα που εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία της ωορρηξίας.

Ωστόσο, μπορεί να συνοδεύεται από υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό, εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη και υπερλιπιδαιμία. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα της Κλινικής Mayo στις ΗΠΑ, γυναίκες με

σύνδρομο παρουσιάζουν μικρή φλεγμονή στις ωοθήκες η οποία τις διεγείρει να παράγουν περισσότερα ανδρογόνα.

5 προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο που πρέπει να κάνεις

Πόνος στο στήθος: Πότε είναι επικίνδυνος και τι άλλο μπορεί να «κρύβει»

Τα συμπτώματα

Οι διαταραχές του κύκλου δεν αρκούν για τη διάγνωση. Οι ειδικοί ξεχωρίζουν μια τριάδα συμπτωμάτων που συνηγορούν στη διάγνωση του συνδρόμου και, για να είναι θετική, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον τα δύο από αυτά.

‣ Ακανόνιστος έμμηνος κύκλος: 8 ή 9 περίοδοι το χρόνο και αφύσικα «βαριά» περίοδος μερικούς μήνες.

‣ Αυξημένα ανδρογόνα: Αυτά σχετίζονται με τριχοφυΐα «ανδρικού τύπου» –σε άνω χείλος, πιγούνι, στήθος, κοιλιά– και έντονη ακμή.

‣ Πολυκυστικές ωοθήκες: Οι ωοθήκες σου μπορεί να είναι διογκωμένες, με ατελή ωάρια μέσα στα ωοθυλάκια.

Οι εξετάσεις

Οι ορμονικές αιματολογικές εξετάσεις σε συνδυασμό με το ιστορικό σου είναι το πρώτο βήμα. Χρειάζεται επίσης ένα υπερηχογράφημα πυέλου για τον έλεγχο του γεννητικού συστήματος. Ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιστορικό σου, μπορεί ο γιατρός να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις για μέτρηση σακχάρου και χοληστερίνης και

τεστ εγκυμοσύνης, αν έχεις μεγάλη καθυστέρηση στην περίοδό σου. Εάν υπάρχει υποψία υπερινσουλιναιμίας, συνιστάται επίσης έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης με καμπύλη.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Οι ειδικοί εστιάζουν όλο και περισσότερο στη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και στα συμπτώματα του συνδρόμου. Από τη μία πλευρά, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με αύξηση βάρους, με αποτέλεσμα όχι μόνο να εντείνονται τα συμπτώματα

του συνδρόμου, αλλά να αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον. Η σχέση όμως ανάμεσα στα κιλά και στις πολυκυστικές ωοθήκες γίνεται πιο περίπλοκη, καθώς μπορεί το σύνδρομο να εμφανιστεί και εξαιτίας μιας απότομης αύξησης στο βάρος σου, ενώ όσο περισσότερα περιττά κιλά έχεις τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα.

Με όλα τα παραπάνω είναι κατανοητό γιατί οι διατροφικές αλλαγές είναι πλέον η πρώτη σύσταση των γιατρών για αντιμετώπιση και μείωση των συμπτωμάτων. Αυτό είναι σημαντικό αφού για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή «θεραπεία». Πρακτικά, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για να μειωθούν τα συμπτώματα;

‣ Προσπάθησε να έχεις φυσιολογικό βάρος. Η απώλεια κιλών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και ανδρογόνων και να αποκαταστήσει την ομαλή ωορρηξία. Έχει βρεθεί πως ακόμα και μια μείωση βάρους της τάξεως του 5% μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Περιόρισε τους υδατάνθρακες. Μια διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης. Προτίμησε με σύνθετους υδατάνθρακες, που επηρεάζουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα.

‣ Δραστηριοποιήσου. Η άσκηση συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Εάν έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει ή ακόμα και

να προλάβει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθώντας σε να ελέγχεις το βάρος σου και να αποφύγεις το διαβήτη.

Εάν οι διατροφικές αλλαγές και η άσκηση δε συμβάλλουν στον περιορισμό των  συμπτωμάτων, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντισυλληπτικά ή άλλα χάπια, τα οποία, αν και δε θεραπεύουν το πρόβλημα, μπορούν να βελτιώσουν αποτελεσματικά πολλά από

τα συμπτώματα.

Πώς επηρεάζει το σύνδρομο τη μελλοντική σου γονιμότητα

Οι γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών δεν έχουν σταθερή περίοδο, που σημαίνει πιθανώς δυσκολία στη σύλληψη. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων, οπότε μπορείς να αποκτήσεις παιδί αν θελήσεις. Ενδέχεται να χρειαστείς τη βοήθεια του γιατρού σου σε περίπτωση διαταραχών της ωορρηξίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i