Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών

Αντισυλληπτικά χάπια και καρκίνος των ωοθηκών: Είναι δυνατόν η χρήση του χαπιού να μειώνει τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών;

xapi

Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από τον καρκίνο των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών αναφέρεται συχνά και σαν «σιωπηλός δολοφόνος», αφού τα συμπτώματά του δεν είναι εξαρχής ανησυχητικά και συχνά δεν γίνονται καν αντιληπτά, μέχρι να έχει προχωρήσει αρκετά η ασθένεια.

Σε αντίθεση με τον καρκίνο του στήθους και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τους οποίους υπάρχουν τυποποιημένες διαδικασίες ελέγχου, για τον καρκίνο των ωοθηκών δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο εξετάσεων ούτε και στο τεστ Παπανικολάου.

Οι βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να είσαι προσεκτική ως προς την πρόληψη του καρκίνου αυτού είναι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και η ενημέρωση για τα συμπτώματα, όπως παρατεταμένο φούσκωμα, ανάγκη για ούρηση πιο συχνά και δυσφορία στην περιοχή της πυέλου, σύμφωνα με την The Mayo Clinic.

Αν και αυτές οι πληροφορίες είναι λιγάκι τρομακτικές, υπάρχει ελπίδα. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Annals of Oncology αποκάλυψε ότι στην Αμερική και στην Ευρώπη, οι θάνατοι από καρκίνο των ωοθηκών έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ανάμεσα στο 2002 και το 2012, μειώθηκαν κατά 16% στην Αμερική και κατά 10% σε χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πτώσεις στους θανάτους σημειώθηκαν και σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο βασικός λόγος αυτής της βελτίωσης είναι η χρήση φαρμάκων που μπορεί να γνωρίζεις καλά, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια.

Πολλές έρευνες, όπως μία που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Cancer, έχουν αποδείξει ότι τα αντισυλληπτικά μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι πώς τα αντισυλληπτικά βοηθούν στην πρόληψη αυτού του καρκίνου ακόμα, αλλά πιστεύουν ότι συνδέεται με την ορμόνη προγεστερόνη.

Μία έρευνα του 1998 αποδείκνυε ότι η προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο προβληματικά κύτταρα των ωοθηκών, προτού αυτά προλάβουν να γίνουν καρκινικά. Αλλά χρειάζεται να ακολουθήσει περισσότερη έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτή η μελέτη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καθόλου πρόοδος προς αυτή την οδό.

Αλλά, αυτή η νέα έρευνα σημειώνει ότι τα ποσοστά του καρκίνου των ωοθηκών μειώθηκαν πιο δραστικά σε χώρες όπου τα αντισυλληπτικά χάπια είχαν εισαχθεί νωρίτερα. Η πτώση μάλιστα ήταν πιο μεγάλη στις γυναίκες με ηλικίες από 20 μέχρι 40 ετών, όπου είναι και πιο πιθανό να λαμβάνουν αντισυλληπτικά σε σχέση με τις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Οι ερευνητές επίσης προέβλεψαν ότι το ποσοστό θανάτου θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2020, καθώς πιστεύουν ότι θα πέσει και άλλο κατά 15% στην Αμερική και κατά 10% στην Ευρώπη.

Επικαλούνται τη συνεχιζόμενη χρήση των αντισυλληπτικών, την καλύτερη ανίχνευση και θεραπεία των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών και τις μειώσεις στη χρήση των εμμηνοπαυσιακών ορμονών ως αποδεικτικά στοιχεία για αυτή την πρόβλεψη. Μόνο ο χρόνος μπορεί να αποδείξει εάν θα αποδειχθούν σωστοί οι υπολογισμοί τους, αλλά οι θετικές προοπτικές είναι ελπιδοφόρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i