Τι φταίει για τις διαταραχές περιόδου σου; Οι αιτίες που δεν έχεις σταθερό κύκλο

Οι βασικότερες αιτίες για την ακανόνιστη περίοδό σου.

Τι φταίει για τις διαταραχές περιόδου σου; Οι αιτίες που δεν έχεις σταθερό κύκλο

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Η έμμηνος ρύση ή «περίοδος» είναι η χρονική περίοδος του μήνα όπου γίνεται απόπτωση του ενδομητρίου και βλέπεις αίμα στο εσώρουχό σου. Η αραιομηνόρροια είναι οι ακανόνιστοι κύκλοι μεγαλύτερης διάρκειας των 28 ημερών. Αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται σε ποσοστό 5% των ενήλικων γυναικών. Υπάρχουν αρκετά αίτια για τις διαταραχές περιόδου.

Είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Επηρεάζεται από τον εγκέφαλο (τον υποθάλαμο και την υπόφυση), τις ωοθήκες άλλα και τα επινεφρίδια και τον θυρεοειδή. Όλα αυτά τα βασικά όργανα συντονίζονται για να ρυθμίσουν τις ορμόνες και την φυσιολογική έλευση της περιόδου.

Αν έχεις μια φυσιολογική, τακτική και χωρίς πόνο περίοδο κάθε μήνα, τότε οι ορμόνες σου βρίσκονται σε ισορροπία. Αν έχεις ακανόνιστους κύκλους ή επώδυνη περίοδο ή προ εμμηνορυσιακό σύνδρομο (νεύρα, κατακράτηση «πρήξιμο»), τότε σημαίνει ότι έχεις κάποια ορμονική διαταραχή.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε χρόνιο στρες, κακή διατροφή, πολύ άσκηση ή υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος. Ένας φυσιολογικός κύκλος απελευθερώνει το ωάριο κάθε 25-28 ημέρες, άλλα αυτό αλλάζει από γυναίκα σε γυναίκα, ιδιαίτερα στην εφηβεία και στο στάδιο της προ-εμμηνόπαυσης. Όταν η γυναίκα δεν έχει περίοδο και δεν είναι σε εμμηνόπαυση, αυτό ονομάζεται «αμηνόρροια» και κινδυνεύει από οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά και υπογονιμότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i