Τι να μάθεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη

H ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα το οποίο μαθαίνεται και με εξάσκηση, οι γονείς μπορούν εύκολα να το μεταδώσουν στα παιδιά

Ανάλυσέ Το | 7 Tips για να μάθεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη

Ως μητέρα, έχω πολλές φορές νιώσει πίεση όταν οι μικρές αποκτούν κάτι και αμέσως μετά έρχεται η διεκδίκηση για το επόμενο. Με αγχώνει να παρατηρώ ότι οι μικρές δεν εκτιμούν στη ζωή αυτά που δεν αγοράζονται με χρήματα. Ότι δεν νιώθουν ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν. Και δεν εννοώ υλικά αγαθά.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα το οποίο μαθαίνεται και με εξάσκηση, οι γονείς μπορούν εύκολα να το μεταδώσουν στα παιδιά. Όταν ένα παιδί νιώθει ευγνωμοσύνη εκφράζεται μέσω της δοτικότητας και της ευγένειας.

Λοιπόν, για να κατακτήσετε την ευγνωμοσύνη, προσπαθήστε ως οικογένεια, να κάνετε τα παρακάτω:

1.Μην ξεχνάς ότι είσαι το πρότυπο

Τα παιδιά παρατηρούν συνεχώς τη συμπεριφορά σου και ερμηνεύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Εξασκήσου σε βασικές αρχές σεβασμού και ευγένειας. Ανέφερε στον σύντροφό σου πόσο σημαντική ήταν η βοήθειά του, αναγνώρισε τις προσπάθειες όλων. Έτσι θα μάθουν τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

2.Δημιουργήστε το κουτί ευγνωμοσύνης

Φτιάξτε ένα κουτί ή αγοράστε ένα χάρτινο κουτί στο οποίο θα ζωγραφίσετε και θα κολλήστε αυτοκόλλητα, θα βάλετε κορδέλες (θα το στολίστε όπως θέλετε) και τοποθετήστε το σε ένα σημείο κοινής χρήσης. Κάθε φορά που κάποιος νιώθει ευγνώμων για το οτιδήποτε θα γράφει σε ένα χαρτάκι και θα το βάζει στο κουτί. (εάν θέλετε κάντε μια τρύπα στο κουτί κα χρησιμοποιήστε σαν κουμπαρά). Μια φορά το 3μηνο ανοίξτε το κουτί και διαβάστε τα χαρτάκια όλοι μαζί.

3.Μην δίνεις προσοχή όταν το παιδί επαναλαμβάνει επίτηδες την αρνητική συμπεριφορά.

Προσπάθησε να παρατηρήσεις και να διακρίνεις τις ευγενικές χειρονομίες. Μην δίνεις σημασία και προσοχή στα αρνητικά γιατί όσο τα προσέχεις τόσο θα επαναλαμβάνονται,. Εστίασε στα θετικά, ανάφερέ τα και έτσι το παιδί θα επαναλάβει εκείνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i