Έχεις παιδί; Δες εδώ γιατί είναι καλή ιδέα να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι!

Σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι; Αν έχεις οικογένεια με παιδί, τα οφέλη από αυτό θα είναι πολλά!

παιδί σκύλος κορίτσι κατοικίδια μαμά Lisa5201

Συνεργάστηκε ο Πάνος Ξουραφάς, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Επιμελητής Α’, Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Τμήμα Διαταραχών Διατροφής του 18 Άνω

Η υιοθεσία ενός σκύλου αν έχεις με παιδί είναι μια υπέροχη εμπειρία για όλη την οικογένεια.

Σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι;

Από τη μία το ίδιο το ζώο αποκτά το παντοτινό του σπίτι, από την άλλη όλη η οικογένεια και ιδιαίτερα το παιδί έχει τη θαυμάσια ευκαιρία να βιώσει την χαρά του δεσμού και της ανιδιοτελούς αγάπης με τον τετράποδο σύντροφό του.

«Θεραπευτικά» κατοικίδια

Τα κατοικίδια γενικά είναι πολύ ωφέλιμα για παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές, οι οποίες δυστυχώς αυξάνονται στις μέρες μας, ειδικά στα αστικά κέντρα. Στις περιπτώσεις αυτές, ανεξάρτητα αν απαιτείται ή όχι παρέμβαση παιδοψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου, η παρουσία στο σπίτι ενός κατοικίδιου και ιδίως σκύλου, λειτουργεί θεραπευτικά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

The Mamagers Update

10 σημαντικά πράγματα που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά πριν γίνουν δέκα ετών

5 επιστημονικά δεδομένα που κανείς δεν σας είπε για τον νυχτερινό θηλασμό

Η παιδική ηλικία και μετά η εφηβεία είναι η περίοδος όπου συντελούνται μεγάλες αλλαγές στη ζωή κάθε παιδιού. Το παιδί αλλάζει σωματικά, διανοητικά και ταυτόχρονα ωριμάζει ψυχικά και συναισθηματικά. Η ωρίμανση σε ψυχικό επίπεδο έχει να κάνει με την αναζήτηση ταυτότητας και την σταδιακή δημιουργία ορίων και ανάληψη ευθυνών και εντείνεται στην εφηβεία. Όλα αυτά όμως μπορούν να οδηγήσουν το παιδί στην ανάπτυξη άγχους, θλίψης και σύγχυσης.

Διάβασε επίσης: Γιόγκα για παιδιά – Είναι το «μυστικό» για ευτυχισμένα παιδιά;

Διάβασε επίσης: Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα στα παιδιά: Αυτό είναι το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας

Μια ευεργετική παρουσία

Η παρουσία ενός σκύλου βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων με πολλούς τρόπους. Το παιδί αποκόπτεται σιγά σιγά από άψυχα «μεταβατικά αντικείμενα» που λειτούργησαν στα πρώτα του χρόνια ανακουφιστικά και αναλαμβάνει να φροντίσει ένα σκύλο αποκτώντας ένα σκοπό και δημιουργώντας μια αληθινή σχέση ζωής. Έτσι, ένα απλό χάδι ή μια αγκαλιά στον τριχωτό φίλο του καθημερινά λειτουργεί ευεργετικά στο παιδί, δίνοντας του αυτοπεποίθηση, ηρεμία και σθένος ώστε να αναπτύξει την κοινωνικότητα και την επικοινωνία με τους άλλους.

Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι τα κατοικίδια μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως για παράδειγμα της κορτιζόλης, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια του αίματος. Η παρουσία ενός σκύλου βοηθά πάρα πολύ όταν το παιδί εμφανίζει διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, βελτιώνοντας σημαντικά την συναισθηματική επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητες του.

Μήπως είναι ώρα να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι;

Μήπως το σκυλάκι σου σε περιμένει στη φιλοζωική οργάνωση Save A Greek Stray, μια φιλοζωική οργάνωση, που έχει ως σκοπό της την προαγωγή  του σεβασμού προς τα ζώα με έμφαση στη φροντίδα και υιοθεσία αδέσποτων σκύλων. Ανακαλύψτε μαζί με το παιδί το σκυλάκι σας!

Έχεις παιδί; Δες εδώ γιατί είναι καλή ιδέα να υιοθετήσεις ένα σκυλάκι! - εικόνα 1

Πρόταση για ανάγνωση

Ανακαλύψτε τον γλυκό και φιλικό ήρωα του παιδικού βιβλίου «Βύρων, ένας αδέσποτος σκύλος χωρίς τον άνθρωπό του» της Χρύσας Ξουραφά (εκδ. Σοκόλη), τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν αποκλειστικά για την υποστήριξη του έργου της φιλοζωικής οργάνωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i